Home page
Haber Menüsü


EOKA’cı Nikos Sampson öldü
Kıbrıs’taki 1974 darbesinin lideri Nikos Sampson, kanser tedavisi gördüğü Lefkoşa’daki klinikte öldü.
Lefkoşa
AA
10 Mayıs — Sampson, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak isteyen Albaylar Cuntası’na karşı çıkan Makarios’u 15 Temmuz 1974’te EOKA’cı Rumların desteği ile devirmişti. Sözde cumhurbaşkanı ilan edilen Sampson’un emrindeki cuntacı subaylar, darbe karşıtı ve Makarios yanlısı 2 binin üzerinde Rum ve Yunanı öldürmüş, Türklere karşı saldırı eylemlerinin artmasında öncülük etmişti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Simpson’ın Karısı Vera, klinik önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, çok zor anlar yaşadığını ancak bunun yaşamındaki en kötü an olduğunu söyledi. Sampson’un cenaze töreninin Cumartesi yapılması bekleniyor.
       Yunanistan’da darbe yaparak 1967’de yönetime gelen Albaylar Cuntası’nın Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak istemesine karşı çıkan Başpiskopos Makarios, Kıbrıslı Türkleri ekonomik yokluğa iterek, adadan göç etmelerini sağlamayı ve yavaş yavaş Kıbrıs’ı ele geçirmeyi planlamıştı.
       Adaya getirdikleri silahlarla Kıbrıslı Türkleri bir gecede yok ederek adayı ele geçirmeyi amaçlayan cuntacı subaylar, görüş ayrılığına düştükleri Makarios’a karşı, 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta EOKA’cı Rumların desteği ile darbe yaptı. Darbeciler arasında yer alan EOKA’cı Nikos Sampson, sözde cumhurbaşkanı ilan edildi.
       
Haberle ilgili bir okur mektubu

       Cuntacı subaylar, darbe karşıtı ve Makarios yanlısı 2 binin üzerinde Rum ve Yunanı öldürmüş, Türklere karşı saldırı eylemlerinin artmasında öncülük etmişti.
       Darbeden hayatını zor kurtaran Makarios, 19 Temmuz 1974’te BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, hem Yunanistan’ın amacını açık biçimde ortaya koymuş, hem yapılan katliamları, hem de Kıbrıs Türklerini bekleyen tehlikeleri anlatmıştı.
       Olaylar had safhaya ulaşınca Türkiye, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük haklarını kullanarak, Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini korumak amacıyla 20 Temmuz 1974’te Barış Harekatı’nı gerçekleştirmişti.
       
DENKTAŞ: “YAPTIKLARI İNSANLIĞA SIĞMAZ”
       KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, dün akşam ölen EOKA tedhiş örgütü liderlerinden Nikos Sampson’un (66) “yaptıklarının insanlığa sığmadığını” belirtti ve “Allah taksiratını affetsin” dedi. Cumhurbaşkanı Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiği’nde düzenlenen kermeste, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, “Bir milli dava tutturdular, iki milletten oluşan bir Kıbrıs’ta kendi milli davalarını diğer millete empoze etmek için yapmadıklarını bırakmadılar. Nikos Sampson bunların önünde gitti” dedi. Denktaş, “her şeyden önce Rum cemaati kendisini affederse iyi olur diye düşündüğünü” belirterek, “Çünkü bugün ortaya çıkmış olan iki devletli Kıbrıs’ın mimarlarındandır. Bu kadar kötülüğü, bu kadar vahşeti yapmamış olsalardı, Kıbrıs ikiye bölünmezdi, iki halk bir arada yaşayabilirdi, yaşatmadılar” diye konuştu.
       Bundan sonra iki halkı bir araya getirmek için verilen uğraşların boşuna olacağını ifade eden Denktaş, şöyle devam etti: “İki komşu devlet olarak yan yana yaşayabiliriz. Çünkü Nikos Sampson tek insan değildi, binlercesi var. Fırsat verirsek gelecekte yine yapacaklar. Onun için Nikos Sampson’un hayatı bize ibret olsun. Milli dava diyerek yanlış bir yola çıkanların nelere tevessül edeceklerini gösteren bir misaldır. Hele hele o milli dava zeminde yanlış bir dava ise, kimse arkasından rahmet okumaz.’
       
PAPAPETRU: “CENAZE TÖRENİNDE HÜKÜMET TEMSİL EDİLMEYECEK”
       Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü Mihail Papapetru, bugün ölen EOKA tedhiş örgütü liderlerinden Nikos Sampson’un cenaze töreninde, Rum Yönetimi’nin temsil edilmeyeceğini söyledi. Papapetru, Sampson’un ölümü nedeniyle Nikos Sampson’un eşine, Rum Yönetimi’nin taziyelerini iletti. Bu arada, EOKA tedhiş örgütünün infaz grubu komutanı olan Nikos Sampson’un cenazesi, yarın, sahibi olduğu Mahi gazetesinde katafalka konacak. Sampson’un cenaze töreni Cumartesi günü yapılacak.
       
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları