Home page
Haber Menüsü


Emine Uşaklıgil
 
Türk Telekom’un zorlu özelleşmesi
 
10 yılı aşkın süredir devam eden Türk Telekom’un özelleştirme ‘macerası’, Ulaştırma Bakanı Öksüz’le birlikte yeni boyutlar kazandı. Öksüz’ün açıklamalarının dış yardımları tehlikeye sokması, özelleştirme programına karşı muhalefeti güçlendiriyor.
 
Emine Uşaklıgil
 
6 Mayıs—  Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’ün son açıklamaları kurumlararası gerginliği bir kez daha sergilerken, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’ndan gelmesi beklenen yardımları da tehlikeye soktu. Bu arada, arapsaçına dönen Türk Telekom özelleştirmesi iş dünyasının çok önem verdiği özelleştirme programına karşı politik ve toplumsal muhalefeti güçlendiriyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YABANCI SERMAYE İSTENİYOR MU?
       Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türk Telekom için hazırladışı özelleştirme paketiyle yabancı operatörlerin ilgisini çekmeye çalışıyor. Derviş’in sunduşu en cezbedici teklif ise Telekom’un yüzde 51’nin blok halinde satılması.
       Bakan’a bu oranı yüzde 49’a indirmesi yönünde yoşun baskı yapılıyor. Zaten, Telekom’un satışı yönündeki çalışmalar ülkede oldukça rahatsızlık yaratmış durumda. Bu ise Türkiye’nin gerçekte yabancı sermaye çekmek ve Avrupa Birlişi üyelik kriterlerini yerine getirmek konusunda ne kadar da isteksiz olduşunu gösteriyor.
       Bakan Öksüz, geçen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türk Telekom özelleştirmesinin zaman alacaşını söyledi. Öksüz’ün bu çıkışı Türkiye’ye uzun vadede pahalıya mal olabilir. Ankara’da bir çok kişi gizliden de olsa zaten reform sürecine karşı. Türkiye’nin büyük bir kısmı da Ankara’daki bu kişilerle aynı görüşte. NTVMSNBC’de yayınlanan ankete katılanların yüzde 79’unun Bakan Öksüz’ü desteklemesi bunun bir göstergesi.
       
ÖKSÜZ’ÜN AÇIKLAMALARI
       Derviş’in Amerika’dan yolladışı ‘yardım geliyor’ mesajıyla rahatlayan piyasalar Öksüz’ün açıklamasıyla yeniden diken üstünde. IMF ve Dünya Bankası’nın Türk Telekom özelleştirmesini yapısal reformlar açısından bir sembol olarak görüyor olması, özelleştirmeyle ilgili her türlü olumsuz haberin bu kuruluşlardan gelecek yardımı da tehlikeye sokmasına neden olabilir.
       Türk Telekom’un yüzde 49’unun blok olarak satılmasına ilişkin tasarının Derviş’in Washington’dan dönmesinin ardından Bakanlar Kurulu’nda onaylanması bekleniyor.
       Başka bir beklenti, iletişim hizmetleriyle ilgili lisans verme yetkisinin Ulaştırma Bakanlışı’ndan alınarak Telekomünikasyon Üst Kurulu’na devretmesi. Ancak Bakan Öksüz, yabancı ortaşın halka açılacak hisseleri piyasadan toplayarak çoşunluk hissesini ele geçirmesi ihtimalinden dolayı endişeli. Kemal Derviş ise devlete ‘Altın Hisse’ verilmesi yöntemiyle bu sorunun çözüleceşine inanıyor.
       Son uzlaşmadan çıkan sonuç ise yabancı yatırımcı için hiç de cezbedici değil. Tasarının bu şekliyle kabul edilmesi, Türkiye’nin yeniden sıkıntılı günler geçireceşi anlamına gelebilir.
       
ÖZELLEŞTİRME ENGELLERLE DOLU
       Anlayacağımız, Telekom özelleştirmesinin önü zorluklar ve engellerle dolu:
* Telekom’un satışının önüne her an yeni politik engeller çıkabilir. Kabine’nin renkli siması, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’ün, Türk Telekom’u altın yumurtlayan tavuşa benzetmesi, bu tehlikenin son derece muhtemel olduşunu gösteriyor.
* Öksüz’ün sözleri Türkiye’deki özelleştirme karşıtı grupların, Türk Telekom’un teknoloji çaşiyla birlikte hem deşerinin hem de karlılışını arttışı şeklindeki söylemlerini destekliyor.
* Bakan Öksüz’e göre Telekom’un deşeri 20-30 milyar dolar civarında. (Aslında Haber-Sen in 60 milyon dolarlık deşerlemesinin yanında bu rakam son derece mütevazi kalıyor). Öksüz, açıklamalarında, özelleştirmeye karşı olmadışını ancak milletin hakkını kimseye yedirtmeyeceğini ısrarla vurguluyor. Öksüz’ün, Goldman Sachs’ın üç yıl once Telekom’a biçtiği 10 milyar dolarlık değeri artırmak amacıyla başlatmak istediği yeniden değerleme çalışması, IMF’e verilen özelleştirme vaadlari yüzünden yarıda kaldı.
       
ZORLUKLAR, ZORLUKLAR...
* Şirketin hem özelleştirme sürecini hem de operasyonlarını etkileyen hukuksal problemler hala çözüme kavuşturulamadı.
* Yabancıların blok satışa olan ilgisi telekom sektöründe tüm dünyada yaşanan durgunluk sebebiyle giderek azalıyor.
* İletişim sektöründeki teknolojik ilerleme Türk Telekom’un tekel avantajını de giderek azaltıyor. DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) gibi yüksek iletişim teknolojileri sayesinde yakın gelecekte veri transferinin büyük ölçüde ucuzlaması bekleniyor. Bu ise sabit telefon operatörlerini, ister istemez, hizmet çeşitlilişini artırmak zorunda bırakacak.
* Özelleştirme karşısındaki politik direnç ise açık ya da gizli hala devam ediyor. Özellikle Milliyetçi Hareket Partisi’nin, Cumhurbaşkanı’nın ve Genel Kurmay’ın alacaları tavır özelleştirme sürecinde kritik bir rol oynayacak.
* Bugünkü piyasa koşulları ve satışın ne şekilde olacaşı konusundaki belirsizlik devam ettişi sürece, bir yabancı yatırımcının Telekom’a, üstelik de hükümetin talep ettiği fiyattan, talip olamsı olası görünmüyor. Bu böyle iken, Telekom ile ilgili iki senaryo gelişebilir:
* Ya, Telekom’u alacak konsorsiyumun içerisinde bir yabancı telekom operatörü olması şartı kaldırılır ve yalnızca yerli şirketlerin oluşturduğu ve Genelkurmay tarafından onaylanabilecek bir konsorsiyum ihaleyi alır
* Ya da, Telekom’un özelleştirilmesinden, sektörün serbestleşeceşi 2004 yılına kadar, tamamen vazgeçilir ve bu tarihten sonra şirket parçalar halinde satılır.
       
YERLİ KONSORSİYUM ÇÖZÜMÜ
       Bir diğer olası senaryo ise kazanan konsorsiyum içerisinde en az bir tane yabancı telekom operatörü bulunması şartının kaldırılarak Türk Telekom’un Genelkurmay’ın onayından geçecek tamamen yerli bir konsorsiyuma satılması.
       Tüm bu keşmekeşten çıkabilecek en olumlu sonuç ise 2004 yılında tamamlanması beklenen Türk Telekom’un serbestleşme sürecinin hızlandırılması olabilir.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları