Home page
Haber Menüsü


‘İhracatta ABD’den eşitlik istiyoruz ’
Türkiye İhracatçılar Meclisi Satıcı, Başbakan Ecevit’in ABD gezisi öncesinde bu ülkeye yapılan ihracatta eşitlik istedi. Satıcı, Türkiye’nin yaptığı 3 milyar dolarlık ihracatla ABD ticaret hacminde binde 2.5 payı olduğunu da belirtti.
İstanbul
AA
12 Ocak— Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Amerika’nın sadece kotaları kaldırmasının yeterli olmadığını belirterek, “ABD’den ticari ayrıcalık değil, ABD’nin önemli bir müttefiki olarak dış ticaretimizde sadece eşitlik istiyoruz” dedi. Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin yılda 1.2 trilyon dolarlık ithalatı ile dünyanın en büyük pazarı olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin, ABD’nin en önemli siyasi ve savunma müttefiki olmasına rağmen ne yazık ki ekonomik alanda bir dayanışmanın bugüne kadar gerçekleştirilmediğini savundu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
TÜRKİYE’NİN PAYI BİNDE 2.5
       Türkiye’nin, ABD’nin 1.2 trilyon dolarlık ithalat pazarında sadece 3 milyar dolarlık ihracatı ile binde 2.5 oranında çok düşük bir pazar payı alırken ABD’nin de Türkiye’nin yıllık 50-60 milyar dolarlık ithalat pazarında 3.5 milyar dolarlık ihracatı ile yüzde 5’lik bir pazar payına sahip olduğuna işaret eden Satıcı, şöyle dedi: “Bunun ötesinde ABD’nin Türk mallarına uyguladığı gümrük tarifeleri de Türkiye aleyhine asimetrik olup, Türkiye’nin ABD mallarına uygulamadığı kota gibi tarife dışı engelleri de Türk sanayi ürünlerine ABD uygulamaktadır. Bu konuya çok çarpıcı bir örnek ise; ABD Türk hazır giyim ürünlerine kota ve yüzde 15-30 arasında Gümrük Vergisi uygularken, Türkiye, ABD hazır giyim ürünlerine herhangi bir kota uygulanmamakta olup, gümrük vergileri de ortalama yüzde 8 civarındadır.”
TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI
       Oğuz Satıcı, ABD ile sadece sanayi ürünlerini kapsayan bir tercihli ticaret anlaşmasının yapılması yönünde ABD seyahati öncesinde Dışişleri Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan sorumlu Devlet Bakanlığımızın ortak düzenleyeceği bir yazılı talebin ABD yetkililerine acilen sunulmasını önerdi.
       Bu tercihli ticaret anlaşması ile ABD ile Türkiye arasındaki sanayi ürünleri için Türkiye aleyhine asimetrik olan gümrük tarifelerinin simetrik hale getirilmesinin sağlanması gerektiğini belirten Satıcı, ABD ve Türkiye arasında sanayi ürünlerinde mevcut olan tüm kota ve ticari kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.
       Satıcı, ABD’li ve Türk yatırımcıların Türkiye ve ABD’de karşılıklı olarak yapacağı sanayi ve turizm yatırımlarının ABD’li finans kuruluşları tarafından uzun vadeli krediler ile teşvik edilmesi ve bu yatırımın tutarlarının ilgili yabancı yatırımcıların kendi ülkelerinde ödeyecekleri kurumlar vergilerinden de mahsup edilmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.
       Bu tercihli ticaret anlaşmasının bir parçası olarak ayrıca Türkiye sınırları içinde, Ürdün-İsrail-ABD arasında başarılı bir şekilde 6 değişik bölgede faaliyet gösteren Qualified Industrial Zone’ların (QIZ) birkaç benzerinin de ABD ve Türkiye arasında yapılması gerektiğini ifade eden Satıcı, şunları söyledi:
       “Türkiye’nin ABD pazarında özellikle emek yoğun ihraç ürünlerimizde Uzak Doğu ülkelerinin (Çin, Hindistan, Pakistan vb.) haksız rekabeti karşısında rekabetçi olabilmesi ancak ABD ile Türkiye arasındaki gümrük vergilerinin simetrik hale getirilmesi ile gerçekleşebilecektir. Bu şekilde düzenlenecek bir tercihli ticaret anlaşması da AB Gümrük Birliği yükümlülüklerimize aykırı olmayacaktır.”
       
NEW YORK’TA FUAR YAPILACAK
       TİM, Amerika’da üst düzey yetkililerle görüşmeler yapmanın yanı sıra New York’da bir de fuar düzenleyecek. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, fuar hakkında şu bilgiyi verdi.
       “11 Eylül’den sonra ilk defa Amerikalı (ortaklarımız) müşterilerimiz ile buluşmak üzere gidiyoruz. 21-22 Ocak’ta 40 büyük tekstil firmamız ile bir fuar düzenliyoruz. Hükümetler arası görüşmelerin olumlu neticelenmesini ümit ediyoruz ancak biz ihracatçılar Türkiye adına somut ekonomik sonuçları alarak (siparişleri) gelmiş olacağız. Bu konudaki çalışmalarımız tüm hızıyla sürecektir.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları