Home page
Haber Menüsü


Burçin Mavituna
 
İyimserlik satın alınıyor
 
Hazine bonoları yeniden alıcıları çekmeye başladı, faizlerde hızlı gerilemeler yaşandı. Oranlar yüzde 190’dan 90’lara geriledi. Borsada alıcılar IMKB-100 endeksini 12,500 puanın üzerine taşıdı. Bu gidiş sürecek mi?
 
Burçin Mavituna
 
30 Nisan—  Hazine bonoları yeniden alıcıları çekmeye başladı, faizlerde hızlı gerilemeler yaşandı. Oranlar yüzde 190’dan 90’lara geriledi. Borsada alıcılar IMKB-100 endeksini 12,500 puanın üzerine taşıdı. Dış destek ile birlikte iyimserlik satın alınmaya başlandı. Bu böyle devam edecek mi?

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BORSANIN GÖZÜ 14,000 PUANDA
       IMKB-100 endeksi geçen sene Mayıs ayından beri süregelen düşüş trendini 7,000 puana geriledikten sonra tamamladı. Yeni ekonomi yönetiminin dış destek konusunda başarılı olması ve dış yardım paketinin şekillenmesinin arkasından IMKB-100 endeksi 14,000 puanı hedefleyen bir yükseliş dalgasını yakaladı. Borsada işlem gören şirketlerin toplam değerleri yıpranan finansal sistem ve güvensizlik nedeniyle 30 milyar dolara kadar düşmüştü. Bu değer 2000 yılı yaz döneminde 120 milyar dolar seviyelerine yükselmişti. Şimdi, panik havasının dağılması ardından toplam piyasa değerleri 50 milyar dolar seviyesinde dengeleniyor. Borsa kaybettiği güveni geri kazanıyor.
       
BORSA BEKLENTİYİ SATIN ALIYOR
       
Yükselişin devam etmesi ise programın uygulanması, siyasi istikrarın devamı ve ekonominin daralma sürecinden çıkmasına bağlı. Ekonomik daralmanın yılın ilk üç ayında ve takip eden ikinci çeyrekte çok can sıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Kapasite kullanım oranları ve diğer göstergeler dikkate alındığında daralmanın 2001 için yüzde 5’in üzerinde gerçekleşmesi olasılığı kuvvetli.
       Aslında üç aylık şirket zararları bu durumu özetliyor. Şirketlerin bu zarardan kurtulmaları iyimser bir tahminle yılın ikinci yarısında gerçekleşebilir. Daralan ekonomi ve zarar eden şirketler borsanın önündeki duvardır. Borsada yatırımcılar geleceği satın alır. Beklentiler üzerine fiyatlar oluşur. Şimdi beklenti, dış kaynakların etkisi ile tıkanan sistemin tekrar işler hale geleceği ve IMF ile uzlaşılan program çerçevesinde Türkiye’nin yapısal sorunlarının çözüleceği. Yapısal reformlar programın uygulanabilirliğinin teminatı olarak algılanıyor. Borsaya nakit girişi devam ettiği sürece yükseliş sürecek. Ama 14,000-15,000 puan aralığı satıcıların baskısını hissetireceği bir bant. Bu seviyenin üzerinde hisse senetleri erken satın alındığı için uzun süreli durgunluk görülebilir.
       
UZUN VADELİ TAHVİLE YENİDEN MERHABA
       Mayıs ayı borçlanma programı belli oldu. Hazine’nin 5 katrilyon lira geri ödeme yapacağı Mayıs ayında uzun vadeli borçlanma da denenecek. Hazine uzun vadeli borçlanabilme esnekliğini bir süredir kaybetmişti.
       Hazine, Mayıs ayında 5 katrilyon lira itfanın karşılığında düzenleyeceği ihalelerde başarılı olursa iç borç konsolidasyonu yapılacağı yönündeki söylentiler de rafa kalkacak. Piyasalar rahatlayacak ama Haziran ayı Mayıs ayından yüklü olduğu için faizlerde aşırı bir düşüş beklememek gerekiyor. Merkez Bankası’nın para politikaları ile enflasyonla mücadele benimsendiği için gecelik repo faizlerinin düşmesi zamana yayılabilir. Zira aşırı düşen faizler tüketimi arttıracağı için enflasyon yaratacaktır.
       Tüm bu yorumları yaparken, programın dış destek konusu açığa çıktığı için, rakamsal hedeflerinde belirlenmesi gerekiyor. IMF ile sürdürülen temaslarda bu rakamlar tartışılıyordur. Mayıs ayında bizde bu rakamlarla tanışacağız.
       
ŞARTLI DIŞ DESTEK
       14.3 milyar dolar olarak sağlanan yurt dışı krediler için kreditörlerin “bu son yardım” uyarısı açık olarak yapısal reformların tamamlanması ve uygulanması ile yolsuzlukların giderilmesi mesajını taşıyor.
       Aksi halde tüm yardım paketleri toprağa dökülen su gibi akıp gidiyor. Politikacıların, bürokratların, kamunun ve özel sektörün ve hatta halkın titizlikle suyu testiye doldurması için önümüzde bir yaz dönemi var. Sonbaharın şimdi filizlenen umutları soldurmaması için bu yaz çok önemli. Üzerinde ciddiyetle durulan bankacılık ve telekom yasalarının seyri aynı zamanda piyasalarında yönünü belirleyecek.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları