Home page
Haber Menüsü


Polis eğitiminde reform
Polis yüksekokulları kurulması ve polis akademilerine ilişkin düzenleme öngören “Polis Yükseköğretim Kanun Tasarısı”, TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edildi.
Ankara
AA
26 Nisan— Kanun, Türk toplumunun ve Emniyet Teşkilatı‘nın ihtiyaç ve beklentilerine yanıt verebilecek nitelikte polislerin yetiştirilmesi için polis okullarının polis yüksekokullarına dönüştürülmesi ve Polis akademilerinin çalışma ve görevlerine ilişkin yeni düzenlemeler içeriyor.

   
 
       
    MSNBC News Polislik imam hatiplilere kapandı
MSNBC News FP'den, MHP'ye 'arka bahçe' uyarısı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Polis akademileri, Emniyet teşkilatının memur, amir ve yönetici ihtiyaçlarını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim yapmak, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak üzere bilimsel özerkliğe sahip ve bünyesinde fakülte, enstitü, polis meslek yüksekokulları bulunan bir yükseköğretim kurumu olacak. Akademinin eğitim-öğretim ve yönetim işleri, başkan, dekan, akademi yönetim kurulu, enstitü müdürü, eğitim ve öğretim yüksek kurulu, bilimsel denetleme kurulu, polis yüksekokulu müdürü, fakülte öğretim ve yönetim kurulu ile disiplin kurulu tarafından yönetilecek. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan imzasıyla hükümet adına verilen bir önergenin kabul edilmesiyle, polis meslek yüksekokullarına alınacakların kapsamı da belirlendi. Buna göre, genel lise mezunlarının yanı sıra “erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretimine bağlı okul mezunları arasından” yapılacak özel yetenek sınavıyla da bu okullara öğrenci alınabilecek.
       
2 YILLIK YÜKSEKOKUL
       Kanun ile 9 aylık mesleki temel eğitim veren polis okulları, Polis Akademisi‘ne bağlı 2 yıllık polis yüksekokullarına dönüştürülüyor. Öğrenciler, parasız yatılı ve resmi üniformalı olarak eğitimlerini sürdürecek. Öğrencilerin barınma, beslenme ve sağlık giderleri ile diğer ödenekleri Devletçe karşılanacak. Öğrenimlerini süresi içinde başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Teşkilatı kadrolarına aday polis memuru olarak atanabilecekler. Fakültenin esas öğrenci kaynağı ise polis kolejleri olacak. İhtiyaç halinde genel liseleri bitirenlerin yanı sıra, erkek ve kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretimine bağlı okul mezunları arasından yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan öğrenciler, fakültelere alınabilecek. Yabancı ülkelerle yapılacak ikili anlaşmalara bağlı olarak yabancı uyruklu öğrenciler akademiye, bakanın onayıyla kabul edilebilecek. Polis koleji mezunlarından yönetmelikle belirlenen şartları taşıyanlar ve yapılacak sınavda başarılı olanlar polis akademisine bağlı fakültelere, denkliği Bakanlıkça belirlenen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarına gönderilebilecekler. Bunların eğitim, barınma, beslenme, ulaşım ve sağlık giderleri için genel müdürlük bütçesinden tutarı İçişleri ve Maliye bakanlıklarınca belirlenecek miktarda ödenek verilecek. Bu öğrenciler, mecburi hizmet konusunda polis akademisine bağlı fakülte öğrencilerinin sahip oldukları hak ve yükümlülüklere tabi olacak.
       Fakülte ve polis meslek yüksekokullarında öğrencilerine, harp okullarında bulunan askeri öğrencilere ödenecek miktarda harçlık verilecek.
       
MECBURİ HİZMET
       Fakülte, enstitü, ve polis meslek yüksekokularında lisans, lisans üstü veya ön lisans eğitimi yapanlar (yabancı uyruklular hariç), her öğretim yılı karşılığında 2 yıl süreyle mecburi hizmet yapmakla yükümlü olacak. Bu süre bitmeden istifa edenler veya başka nedenlerle ayrılanlar, öğretim masraflarının 4 katını tazminat olarak ödeyecekler. Fakülteye evli öğrenci alınmayacak. Öğrencilerin öğrenimleri süresi içinde evlenemeleri de yasaklanıyor. Fakültede eğitim süresi 4 yıl olarak belirlenirken, öğrencilere 1 yıl ek süre tanınacak.
       
AKADEMİ DENETLENECEK
       Akademi, bakanlık ve genel müdürlük denetleme elemanlarınca, mesleki eğitim, idari ve mali yönden yılda en az 1 kez denetlenecek. Bilimsel denetimi ise YÖK yapacak. Akademide, sözleşmeli olarak yabancı uyruklu öğretim elemanları da çalıştırılabilecek. Akedemide, eğitim ve öğretim yüksek kurulunun onerisi, başkanın olumlu görüşü ve genel müdürün onayı ile döner sermaye işletmesi kurulabilecek. Döner sermaye, kurum bütçesinden konulacak ödenekler, ayni yardımlar, faaliyetler sonucu elde edilecek karlar, bağış ve yardımlardan oluşacak. Kanunda yer alan geçici madde ile mevcut polis okullarından polis meslek yüksekokullarına dönüştürülemeyenlerden genel müdürlükçe uygun görülenler, hizmetiçi eğitim amacıyla polis eğitim merkezi olarak kullanılabilecek. Polis meslek yüksekokullarında eğitim öğretim, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden dönemden bir sonraki dönemde başlayacak. Polis meslek yüksekokullarında eğitim-öğretim başlayıncaya kadar mevcut polis okullarında eğitime devam edilecek.
       Kanun, Emniyet Genel Müdürlüğü‘ne kadro tahsisini de öngörüyor.
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları