Home page
Haber Menüsü


Beyaz Enerji davası açıldı
Başsavcı Cevdet Volkan ile Savcı Talat Şalk basının karşısına birlikte çıkıp davanın açıldığını duyurdu.
Ankara
NTV-MSNBC
24 Nisan— Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı, Beyaz Enerji soruşturmasıyla ilgili kamu davasını açtı. Davanın açıldığı, Başsavcı Cevdet Volkan ile Savcı Talat Şalk’ın DGM salonunda birlikte düzenlediği basın toplantısıyla duyuruldu.

   
 
       
    MSNBC News Ersümer: Başsavcı net konuştu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başsavcı Volkan ile Savcı Şalk sabah biraraya gelip iddianameyi değelendirdi. Bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Volkan’ın iddianameyi son inceleme için Şalk’a iade ettiği ortaya çıktı. Şalk, Volkan’la yaptıkları görüşme doğrultusunda iddianame üzerindeki değişiklikleri tamamladı ve iddianame DGM Nöbetçi Hakimliği’ne teslim edildi.
       Başsavcı Volkan, basın toplantısında, dokuzu tutuklu toplam 15 sanık hakkında suç işlemek üzere teşekkül oluşturmaktan kamu davası açıldığını söyledi. Volkan bu suça ek olarak bazı sanıkların rüşvet almak ve görevi kötüye kullanmakla da suçlandığını belirtti. Başsavcı Volkan, iddianamede Enerji Bakanı Cumhur Ersümer’in adının sanık ifadeleri kapsamında geçtiğini açıkladı.
       Volkan, basın toplantısında, soruşturmayı DGM Savcısı Talat Şalk’ın yerine getirdiğini ifade ederek, “O’nun sorumluluğunda başlamış, birlikte karar verilmiştir. Kolluk kuvvetleriyle de sıkı bir işbirliği yapılmıştır” diye konuştu. Soruşturmanın başında, 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu’na göre bilgi toplama ve delil elde etme yoluna gidildiğini anlatan Volkan, yasaların verdiği yetkilerin, konunun önemi nedeniyle kullanılmaktan kaçınılmadığını belirtti. Volkan, “Ancak toplanan deliller değerlendirildiğinde, iddianamede yer alan suçların varlığı kabul edilmiş ve bu yönde iddianame düzenlenmiştir” dedi. Volkan, gazetecilerden kişi ve kurumları doğrudan doğruya ilgilendirmeyecek şekilde ve siyasi amaç taşımaması koşuluyla soru sorabileceklerini söyledi. Başsavcı Volkan, bazı sanıklar hakkında takipsizlik, bir sanık hakkında da görevsizlik kararı verildiğini bildirdi. Bir gazetecinin, “(Konunun çok önemli olduğunu biliyoruz) dediniz. Ancak (basında çok üzerine gitti) dediniz. Bunu bir çelişki olarak algılayabilir miyiz?” sorusuna Volkan, “Biz gereken önemi verdik. Ama bazı deliller tamamen açıklığa kavuşturulmadan, toplanmadan basın yoluyla kamuoyuna duyurulmasında her zaman sakınca gördüm. Bu sakıncayı yaşadık” yanıtı verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer’in isminin, iddianamede ve sanık beyanlarında yer aldığına ilişkin haberler çıktığının hatırlatılması üzerine Volkan, “Sayın Bakan’ın ismi, dinlenen bazı tanık ve sanık ifadelerinde geçmektedir. İddianamede bağlantı kurulduğu ölçüde yer verilmiştir. Mahkemeye intikal ettiğinde bunu göreceksiniz” diye konuştu.
       Cevdet Volkan, bu açıklamalarının ardından soruşturma ve iddianameyle ilgili olarak basında çıkan haberlerden yakındı. Haberlerde iddianameyi hazırlayan Savcı Talat Şalk ile aralarında anlaşmazlık varmış gibi gösterildiğini belirten Volkan bundan üzüntü duyduğunu söyledi. Haberlerde gizlilik ilkesinin gözetilmediğini savunan Volkan bazı gizli bilgilerin sızdığını, bunların yayınlanmasının soruşturmayı olumsuz etkilediğini iddia etti.
       
“BAŞBAKAN VEYA BAKAN HAKKINDA, SORUŞTURMA YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”
        Volkan, TBMM Başkanlığı’nın istemesi durumunda, Beyaz Enerji Operasyonu’na ilişkin davayla ilgili iddianame ve delilleri göndermekten kaçınmalarının mümkün olmadığını bildirdi. Volkan, Anayasa’nın 100. maddesinin, başbakan ve bakanlar hakkındaki soruşturmanın nasıl yapılacağını düzenlediğini ve özel bir soruşturmaya tabi tuttuğunu anlatarak, Meclis tarafından oluşturulacak Soruşturma Komisyonu’nun olayı soruşturacağını ve sunacağı raporun Genel Kurul’da görüşüleceğini söyledi. Genel Kurulu’nun yargılama yönünde karar vermesi durumunda, bunun Anayasa Mahkemesi’nde yapılacağını ifade eden Volkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında soruşturma yapmalarının, takipsizlik kararı vermelerinin ve fezleke hazırlamalarının Anayasa gereğince mümkün olmadığını belirtti.
        Bir gazetecinin, “İddianameyi incelemeniz yaklaşık 3 gün sürdü. Bu soruşturmanın çok önemli olmasından mı kaynaklandı?” sorusuna Volkan, “Hayır. Basit soruşturmalarda da verilen takipsizlik ve görevsizlik kararları da görevim gereği, benim önüme getirilir. İncelerim, bir usulsüzlüğe rastlamışsam uyarı görevimi yerine getiririm. Özellikle takipsizlik kararlarında bu önem kazanır. Ama iddianamelerde, özellikle basına yansıtılmak istendiği gibi (dava açılmayacaktır) şeklinde bir beyanım olmadı. Ne de bu anlama gelecek bir açıklamam olmuştur” yanıtını verdi. Başsavcı Volkan, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında TBMM’nin kendiliğinden hareket etmesini mi bekleyeceksiniz, yoksa bilgi notu mu göndereceksiniz?” şeklindeki bir soruyu yanıtlarken de, “Sayın Bakan ile ilgili kamuoyuna, basın aracılığıyla haberler ulaştırılmıştır. Bu, TBMM üyelerinin bilgisine de ulaşmıştır. Soruşturma yapıp yapmama üye tam sayısının yanılmıyorsam 10/1’inin vereceği önergeyle mümkündür. O bakımdan bizim başsavcılık olarak başbakan veya bakan hakkında, kişisel olarak benim hukuki görüşüme göre soruşturma yapmamız mümkün değildir” dedi.
        Volkan, bir gazetecinin, “Ersümer ile ilgili Başsavcılığa ulaşan bilgi ve belgelerin TBMM’ye gönderilmesinden bahsedildiğini” hatırlatması üzerine, “İddianame kamuoyunun bilgisine ulaşacaktır yasalar uyarınca. Bizden iddianame ve delil istenince, elbette göndermekten kaçınacak halimiz yok. Re’sen hareket ederek şu kişi hakkında, şöyle işlem yapılsın deme hakkını ve yetkisini kendimde göremiyorum” diye konuştu.
       
VOLKAN: SİYASİ DEDİĞİNİZ KİM... KİMDEN BASKI GÖREBİLİRİM Kİ
       Volkan, Adalet Bakanı ve Bakanlık mensuplarının bugüne kadar baskı sayılabilecek en ufak bir faaliyeti olmadığını ifade ederek, “Şu ana kadar siyasi dediğiniz kim... Kimden ben baskı görebilirim ki... Baskı vardır deniliyorsa, basın ve medya kuruluşlarından gelmiştir” dedi. Başsavcı Volkan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bir gazetecinin, “Soruşturma sırasında basına yaptığınız açıklamalarda, benim de sorumlu olduğum makamlar var dediniz mi? Dediyseniz bu makamlar hangileridir?” sorusu üzerine, şöyle konuştu: “Benim sorumlu olduğum makam, başta Adalet Bakanı olmak üzere idari görevim yönünden belli. Yargının bir parçasıyız, ama tam anlamıyla sorumsuz bir görevde bulunmuyoruz. Bakan’a karşı elbette sorumluluğum var. Basında yer alan her haberle ilgili, Başsavcı olarak benden (Bu konu nedir, bilgi verin) şeklinde her zaman bilgi isterler. Ben de veririm.”
        Cevdet Volkan, başka bir soru üzerine, iddianameyi incelediğini ve DGM Savcısı Talat Şalk ile mutabakat sağladıktan sonra da, iddianamede belli konularda değişiklik yaptıklarını ifade ederek, hangi değişikliklerin yapıldığını söylemesinin yersiz olduğunu kaydetti. Talat Şalk da, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkındaki bilgilendirmenin tarafından yapılıp yapılmayacağının” sorulması üzerine, Başsavcılığın bu konudaki görüşünü açıklandığını söyledi.
       
SİYASİ BASKI
        Volkan, “soruşturma sırasında siyasi baskı görüp görmediklerinin” sorulması üzerine, şunları kaydetti: “Şunu açıklıkla söylüyorum. Ben şu ana kadar... Siyasi dediğiniz kim... Kimden ben baskı görebilirim ki... Sayın Adalet Bakanı ve Bakanlık mensuplarının bugüne kadar bu soruşturma konusuyla ilgili bazı tutuklamalar konusunda bilgi isteme dışında, baskı sayılabilecek en ufak bir faaliyeti olmamıştır. Baskı vardır deniliyorsa, tekrarlıyorum basın ve medya kuruluşlarından gelmiştir.”
        Adalet Bakanı’nın her tutuklamayla ilgili kendisinden bilgi isteyip istemediğinin sorulması üzerine Cevdet Volkan, gerekli göreceği her konuda bilgi isteyebileceğini söyledi. Volkan, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nde yargılanması söz konusu olan kişiler hakkında soruşturma yetkilerinin olmadığını ifade ederek, Yargıtay’da yargılanacak bir kişiyle ilgili olarak suç duyurusunda bulunmalarının görevleri olduğunu kaydetti. Bir gazetecinin, ‘Bakan Ersümer’in adının iddianamede kaç yerde geçtiğine” ilişkin sorusunu yanıtlarken, Volkan, “Bilemem ben. Nereden bileyim. 60 sayfalık iddianame. Mahkemeye intikal ettiğinde görürsünüz” dedi. -BASININ AMACI- Başsavcı Volkan, basının, açıklamasını amacı dışına çekmek istediği kanaatine vardığını ifade ederek, iddianame konusunda yapabilecekleri genel açıklamanın bunlar olduğunu söyledi.
        Volkan, Şalk ile aralarında bir ihtilaf olmadığını yineleyerek, “Arkadaşım burada. Biz birlikte görev yapıyoruz. basına yansıdığı şekilde, (Savcılar çatıştı, savcılar şu şekilde hareket etti) denilen haberler tamamen gerçek dışıdır” dedi. DGM Başsavcısı Cevdet Volkan, bir başka soruya cevap verirken de, “Burası bir devlet kurumu. Her isteyenin her istediği yere girerek istediği bilgiye elde etme imkanı olamaz. Bununla neyi kastettiğimi sizler anlıyorsunuz” diye konuştu. “Vicdanen rahatız diyebiliyor musunuz?” sorusu üzerine Volkan ve Şalk, vicdanen rahat olduklarını belirttiler. Başsavcı Volkan, “Anayasa’nın 100. maddesi olmasaydı, Sayın Ersümer sanıklar arasında olur muydu?” sorusuna ise “Elbette. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre soruşturması bizde olsaydı elbette yapılırdı. Niye yapılmasın. Bu şu veya bu bakan için değil, herkes için... Kimseden çekinmiyoruz” yanıtını verdi.
       
ECEVİT: ERSÜMER ADINI SİZDEN DUYUYORUM
       Başbakan Bülent Ecevit, gazetecilerin “Beyaz Enerji Operasyonu’na ilişkin iddianamede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer’in adı geçiyor “ sözlerine, “Bilemiyorum, ilk defa sizden duyuyorum” karşılığını verdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile TBMM’ye gelen Başbakan Ecevit, gazetecilerin, beyaz enerji operasyonuna ilişkin iddianame konusundaki soruları ile karşılaştı. Ecevit, bir gazetecinin, “Cumhur Ersümer hakkında bir işlem başlatacak mısınız, bugünkü açıklamalardan sonra” sorusuna, “Niçin? Bugün ne oldu?” diye karşılık verdi. Ecevit, gazetecinin, “Başsavcının biraz önce açıkladığı iddianamede adı geçiyor” sözlerine karşılık, “Bilemiyorum...İlk defa sizden duyuyorum” dedi. Başbakan Ecevit, daha sonra Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik öngören tasarının görüşmelerini izlemek üzere Genel Kurul Salonu’na girdi. Ecevit, kısa bir süre sonra Genel Kurul’un Başkanlık Dinlenme Odası’na geçerek, burada Devlet Bakanı Kemal Derviş ile bir süre görüştü. Ecevit, Genel Kurul Salonu’ndan çıkarken, bir gazetecinin “Sayın Derviş ile ne görüştüğünüzü öğrenebilir miyiz?” sorusuna, “Ekonomiyi görüştük” karşılığını verdi. Ecevit, bir başka gazetecinin “Sayın Derviş, ekonominin çok iyi olduğunu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dile getirmiş. Size de mi aynı şeyleri söyledi?” sorusu üzerine, “Onu kendisine sorun” dedi. Ecevit, daha sonra Meclis’ten ayrıldı.
       
DSP’Lİ VE MHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ, TBMM KULİSİNDE, VOLKAN’I İZLEDİ
       DSP ve MHP’li bazı milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu çalışmaları sürerken, kulise çıkarak, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcısı Cevdet Volkan’ın “Beyaz Enerji Operasyonu” sonucunda 15 sanık hakkında açılan davaya ilişkin açıklamalarını izledi.
        Volkan’ın, “Sayın Bakan ile ilgili kamuoyuna, basın aracılığıyla haberler ulaştırılmıştır. Bu, TBMM üyelerinin bilgisine de ulaşmıştır. Soruşturma yapıp yapmama üye tam sayısının yanılmıyorsam 10/1’inin vereceği önergeyle mümkündür. O bakımdan bizim başsavcılık olarak başbakan veya bakan hakkında, kişisel olarak benim hukuki görüşüme göre soruşturma yapmamız mümkün değildir” şeklindeki açıklaması milletvekillerince, “Topu Meclis’e attı” diye yorumlandı.
        DSP Burdur Milletvekili Hasan Macit, “En doğru şey bakanın istifa etmesi olacaktır” derken, Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa, “Hazırlanan iddianamede bakanın isminin geçmesi kanımca bakan tarafından gerekli duyarlılık gösterilmek suretiyle değerlendirilecektir” dedi. Savcı Volkan’ın açıklamalarını izleyen Çevre Bakanı Fevzi Aytekin de gazetecilerin sorusu üzerine, dosyanın içeriğini bilmeden herhangi bir yorum yapmasının yanlış olacağını belirterek, “Sayın Ersümer kabine arkadaşımdır. Onun için bir şey söyleyemem” dedi.
        Aytekin, savcının açıklamasının tam anlaşılamadığını da ifade ederek, “(Bakan Ersümer hakkında araştırılması gereken şu iddialar var) ya da (Bakan hakkında araştırılması gereken bir şey yok) gibi kesin açıklamada bulunması lazımdı” diye konuştu. MHP Eskişehir Milletvekili Süleyman Sazak da, “MHP grubu olarak bu konudaki tavrımızı iddianameyi inceledikten sonra belirleriz”dedi.
       
YILMAZ: ÖNCE İDDİANAMEYİ OKUYALIM
       ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Beyaz Enerji Operasyonu’na ilişkin iddianameyle ilgili olarak, “Önce bir okuyalım, sonra konuşuruz” dedi. Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Başbakanlık Merkez Binası’ndan ayrılırken, bir gazetecinin “Cumhur Ersümer’in Beyaz Enerji Operasyonu iddianamesinde adının geçmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine, “Önce bir okuyalım, sonra konuşuruz” karşılığını verdi.
       
       
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları