Home page
Haber Menüsü


Mayınlı antik kent: Karkamış
Türkiye-Suriye sınırında kalan Karkamış antik kenti, yasak bölgede ve mayınlı alanda kaldığı için kazılamıyor
AA
21 Nisan— Antik kentte yer alan anıtsal cüsselli yapılar, askeri, dini ve idari konular içeren kabartmalarla kaplı. Antik kenti Suriye sınırı ikiye bölüyor. Karkamış’ta bilinen ilk incelemeler 1699’da yapıldı, savaşlar nedeniyle kazılar düzensiz yürütüldü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gaziantep’in Karkamış İlçesi’nde, Türkiye-Suriye sınırında bulunan Karkamış antik kenti, askeri yasak bölgede ve mayınlı alanda kaldığı için, kazılamıyor ve gezilemiyor. Karkamış antik kentinde kazı yapanlar arasında, o dönemde Zeugma antik kentinden mozaik ve eski eser kaçakçılığı yaptığı savunulan “Arabistanlı Lawrence” olarak da bilinen İngiliz casusu Lawrence de bulunuyor. Karkamış’ta bilinen ilk incelemeler 1699’da yapıldı. Çeşitli dönemlerde süren kazılar, bölgedeki karışıklıklar ve I. Dünya Savaşı’nın başlaması dolayısıyla düzensiz yürütüldü ve raporları birbirinden kopuk bölümler halinde yazıldı.
       
       
İKİYE BÖLÜNEN KENT
       Gaziantep’in Karkamış İlçesi’nde yer alan Karkamış antik kenti, Suriye sınırıyla bölünüyor. Türkiye-Suriye sınırının bu tarafında Karkamış İlçesi, öteki yanında ise idari düzeni daha eski olan Suriye’nin Cerablus kenti bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Karkamış ve Cerablus birleşik durumdaydı ve eski haritalar ve yazılarda Karkamış ve Cerablus adları birlikte gösteriliyordu.
       Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi arkeolog Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, Karkamış antik kentinin, bugünkü Karkamış İlçe merkezinin hemen yanıbaşında bulunduğunu söyledi. Aslında bir höyük olan ve Fırat Nehri’nin kenarındaki yükseltiden başlayarak nehri izleyen çok hafif bir meyille güneye ve batıya doğru uzanan araziyi, doğu-batı yönünden geçen demiryolunun ikiye böldüğüne işaret eden Ergeç, şöyle devam etti: “Demiryolu, aynı zamanda Türkiye-Suriye sınırını oluşturuyor. Eski Karkamış kent harabesinin akropolü ile yukarı şehir kısmı Türkiye’de, aşağı şehir kısmı ise Suriye’de kalmış. Ancak, 2 bölüm de nehir, demiryolu ve demiryolu köprüsü, sınır ve sınır kapısı gibi stratejik öneminden dolayı birinci derecede askeri bölge ve mayınlı.”
       
       
TARİHTE KARKAMIŞ
       Rifat Ergeç, eski çağlarda Karkamış’ın, Anadolu’yu Mezopotamya ve Mısır’a bağlayan yolların kavşağında ve Fırat Nehri kıyısında çok önemli bir mevkii ye sahip olduğuna dikkati çekti. Karkamış’ın bu nedenle hemen her zaman önemli olaylara, istilalara ve tahriplere sahne olduğunu kaydeden Ergeç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Höyükte yapılan araştırmalar, ilk yerleşimin neolitik döneme kadar gittiğini ortaya koyuyor. Akdeniz ile Mezopotamya arasındaki Kuzey Suriye yol şebekesinin elde tutulması nedeniyle M.Ö. II. bin yılın ortalarından itibaren Hititler’in gözü devamlı üzerlerinde olmuş, bu nedenle Asur ve Babil ile çekişmeler yaşanmış.
       M.Ö. XII. yüzyılda Geç Hitit şehir devletlerinden birisi de burada kurulmuş, ancak o sırada çok kuvvetli olan Asur Devleti’nin sürekli istila ve tahribine maruz kalmış ve sonunda Asur Devleti’ne katılmış. Kente belirli bir kutsallık atfedilmiş ve bir dönem Hitit veliaht prensleri burada eğitilmiş. Kazılar sonucunda, tarih öncesi dönemlerin ardından Hitit İmparatorluk ve Geç Hitit dönemlerine ilişkin yoğun bir yerleşim bulunduğu saptandı. Höyük üzerinde yer alan kale, aşağı ve yukarı şehirler olmak üzere 3 ana bölümden oluşan Karkamış’ta, idari binalar ile tapınaklar kent merkezini oluşturuyordu.”
       
       
HAYAL OLMAKTAN ÇIKMALI
       Anıtsal cüsseli yapıtların, Anadolu-Mezopotamya tarzındaki askeri, idari ve dini konular içeren kabartmalarla süslü büyük taş blokların üzerinde yükselen kalın duvarlara sahip olduğunun ortaya çıkarıldığını anlatan Ergeç, sözlerini şöyle tamamladı: “Halen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmekte olan bu taş bloklar üzerinde, geçit törenindeki Hitit askerlerini, insanüstü karışık yaratıkları, av ve savaş sahneleri ile tanrıça Kubaba’ya ait kabartmaları görmek mümkündür. Mayınlardan temizlenmiş Karkamış antik kentinin insanlığın hizmetine açılması ve bu önemli kentin tümünün gezilmesi, artık hayal olmaktan çıkmalı.”
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları