Home page
Haber Menüsü


Mercedes Türk’ten hakime öfke
Mercedes Benz Türk A.Ş., 49 kişinin öldüğü kazayla ilgili şirket yönetim kurulu başkan ve üyeleri hakkında tutuklama kararı veren Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Habip Kılınç’ın, usule ve hukuka aykırı davrandığını öne sürdü.
İstanbul
AA
19 Nisan— Mercedes Benz Türk A.Ş., Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Habip Kılınç’ın, CMUK hükümlerine uygun olarak sanıkların kimlik tespitlerinin yapılması yerine, kendilerini mahkemeye davet etmeksizin, kimlik tespiti gerekçesiyle tutuklanmasına karar vermek suretiyle, dünya çapında saygın bu işadamı yatırımcıların itibarını kamuoyu önünde zedelediğini savundu. Mercedes Benz Türk A.Ş.’den Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi tarafından dün verilen karara ilişkin yapılan açıklamada, yürütülen hukuki süreç anlatıldı. Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi’nin ilk önce Mercedes Benz Türk yöneticilerini ve diğer sanıkları beraat ettirdiği kaydedilen açıklamada, ancak aynı anda çelişki içinde görevsizlik kararı vererek, Mercedes Benz Türk’ün Konya Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmasına ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın teknik mütalaasının alınmasına karar verdiği hatırlatıldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Konya Ağır Ceza Mahkemesi’nin Mercedes Benz Türk’ün ağır cezada yargılanmasını reddettiği ve konuyu Yargıtay’a intikal ettirdiği belirtilen açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın mahkemeye verdiği mütalaada, 0403 otobüslerinde güvenlik önlemlerinin tam olarak alınmış olduğunu ve Türkiye-Avrupa farklılığının söz konusu olmadığını mahkemeye bildirdiği dile getirildi. Açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararına esas teşkil eden bilirkişi raporunu hazırlayan Prof. Hüseyin Vural, öğretim görevlileri Cevdet Öztin, Levent Parmas ve Aydın Özkaya hakkında görevi kötüye kullanmak iddiasıyla soruşturma başlatıldığı da kaydedilerek, Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin de Konya Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onaylayarak, şirketin ağır cezada yargılanmasını reddettiği ve dosyayı Karapınar’a iade ettiği belirtildi.
       
“KONUYLA İLGİLİ POLİTİK GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLAMIŞTIR”
        Ayrıca, temyiz mercii olarak Yargıtay 2. Ceza Dairesi’nin de ağır cezada yargılanma istemini reddettiği ve Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararını 4 Nisan 2001 tarihinde oybirliği ile bozduğu, usulüne uygun olarak gerekli hukuki işlemleri tamamlamasını isteyerek dosyayı Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi’ne iade ettiği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Yargıtay kararı doğrultusunda, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi’nin bu durumda sadece sanıkların kimliklerinin tespiti ve son bir celseye çağrılmaları gibi işlemleri usulüne uygun olarak yapması gerekirdi. Yargıtay’ın bu kararını uygulamak yerine, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Sayın Habip Kılınç, dün tarihli tensip tutanağında çok kapsamlı bir şekilde, hukuk ve usule aykırı olarak konuyla ilgili politik görüşlerini açıklamıştır ve bunu bir mahkeme kararı şekline dönüştürerek yapmıştır.
        Sayın Habip Kılınç, CMUK hükümlerine uygun olarak sanıkların kimlik tespitlerinin yapılması yerine, kendilerini mahkemeye davet etmeksizin, kimlik tespiti gerekçesiyle tutuklanmasına karar vermek suretiyle dünya çapında saygın bu işadamı yatırımcıların itibarını kamuoyu nezdinde sedelemiştir.”
       
“ARAÇLARA KUSUR ATFETTİ”
        Açıklamada, hakimin kendi kararıyla değerlendirme mercii olarak tayin ettiği Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın mahkemeye sunduğu resmi görüşün tam tersine, Mercedes Benz Türk’ün araçlarına kusur atfettiği belirtilerek, şu görüşler savunuldu: “Otobüslerimizin dünyanın en ileri güvenlik standartlarına uygun ve gerek Türkiye, gerekse dünyanın 55 ülkesi için aynı standartlarda üretilmekte olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Kendisi ile ilgili şirketimizin Adalet Bakanlığı nezdinde daha önce yapmış olduğu şikayetle ilgili işlemler sürmekle birlikte, Sayın Habip Kılınç’ın açıkça usule ve hukuka aykırı bu davranışı ile ilgili gerekli hukuki ve cezai yollara başvurulacaktır.”
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları