Home page
Haber Menüsü


 
Program = “Maraton”
 
Bu program “ani önlemler paketi” içeriği taşımıyor. Program bir “maraton”; uzun vadeli yapısal değişiklikleri temel alarak, Türkiye’nin bütçe disipliniyle büyüme, verimlilik ve düşük enflasyon hedeflerini tutturması çağdaşlaşmasını hedefliyor.
 
Burçin Mavituna
CNBC-E
 
18 Nisan—  Program uzun vadeli ve yapısal hedefler üzerine kurulan bir “maraton” yarışı görüntüsünde.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hazine, “ön program”ın piyasaları biraz soluklandırmasıyla, borçlanma faizlerini düşürerek, 5 Aralık 2001 vadeli bonoları yıllık bileşik 119 faizle planlanandan fazla sattı. 8 ay vadeli bonolara ilgi yüksekti. Geçen ay 3 ay vadeli borçlanmak için yüzde 190 üzerinde faiz ödemek zorunda kalan Hazine için bu sonuç başarılı kabul edilmeli.
       Faizlerde belirgin bir gerileme gözleniyor. Bu gerilemeye rağmen hala reel faizlerin çok yüksek olduğunu da bir gerçek. Programın parasal destek ve Merkez Bankası politikaları açıklandıktan sonra faizlerde gerileme devam edebilir. Faizlerin bundan sonra yönünün temelde iki gösterge ile belirleyecek. Siyasi istikrar ve dış destek.
       
SİYASİ İSTİKRAR
       Programın başarılı bir şekilde uygulanması için kararlı ve inanmış bir hükümet desteği gerekiyor. Zira bu program “ani önlemler paketi” içeriği taşımıyor. Program bir “maraton”, uzun vadeli yapısal değişiklikleri temel alarak, Türkiye’nin bütçe disiplini sağlanarak büyüme, verimlilik ve düşük enflasyon hedeflerini tuturması ve ekonomi yönetiminde şeffaflık ilkesi ile çağdaşlaşması amacını taşıyor. Bu maratonun her kilometresi de malesef zorlu.
       Özellikle bütçe disiplininde popülüst uygulamalardan kaçınmak gereği kaçınılmaz olduğu için, siyasi otoritenin halk karşında çok terlemesi gerekiyor. Maratonu tamamlayan siyasi iradenin çok ciddi destekçileri mutlaka olacaktır ama bu zamana yayılmış bir çabanın karşılığı olacak.
       Yarın, haftaya veya gelecek ay Türkiye’de hiç bir kesim şok reçetelele rahatlatılmayacak. Eğer rahatlatılıyorsa bilelim ki program amacından sapmıştır. Siyasi istikrar bu maratonu koşmak için gerekli kondisyondur. Ve taraftarlar kondisyonu yüksek bir atlete ihtiyaç duyuyor.
       
DIŞ DESTEK
       Dış destek ise bu maratonun enerjisi. Bu enerjiye öncelikle kurlar üzerinde oluşan baskının kalkması için gerek duyuluyor. Merkez Bankası stateji olarak kurlara direk müdahale etmeyecek. Kur dengesi serbestçe piyasada oluşacak.
       Kurun piyasada dengelenmesi için cari dengenin, yabancı sermaye hareketlerinin ve Merkez Bankası politikalarını gösterge kabul edeceğiz. Kuvvetli bir Merkez Bankası ve yükselen döviz rezervleri liraya tekrar güven getirecektir. Kısa vadede sağlanacak dış destek ile Merkez Bankası rezervleri kuvvetlenmeye başlayacaktır.
       Program kısa vadeli “sıcak para politikası”na dayanmasa da özellikle Haziran ayında Hazine’nin iç borçlanma senetlerine yabancı sermayenin yönelmesi beklenebilir. Siyasi irade yapısal reformlar konusunda yol alırsa yabancı sermayeyi yüksek faiz ve kur dengesi cezbedecektir.
       
REEL FAİZLER YÜKSEK
       Siyasi istikrar ve dış destek ile tekrar kuvvetlenmeye başlayan lira programın temelini oluşturabilir. Tekrar güven veren lira ise kayıtsız şartsız bütçe dengesinin korunması ve cari dengenin artıya dönmesi ile sağlanacaktır. Bu nedenle dış ticaret ve turizmden sağlanacak gelirlere bir hayli ihtiyaç duyuyoruz.
       Tüm bu beklentilerin gerçekleşmesi için Haziran ayının atlatılması gerekiyor. Faizlerde yön aşağı dönmüş olsada kalıcı düşüş için Haziran’ı geçirmek gerekecek. Unutmamak gerekir ki bu programda hedeflenen enflasyona ulaşmak için Merkez Bankası faizleri kullanacak.
       Taktik olarak, reel faizlerin yüksek seyri ile kurlara atakların önüne geçecek. Türk Lira’sına güven yeniden sağlanana kadar reel faizlerin düşmesini beklememek gerekir.
       
İLK ÇEYREK ZARARLARI!
       Açıklanmaya başlayan ilk çeyrek şirket bilançoları borsaya ilk kar satışlarını getirdi. Geçmiş tecrübeler göstermiştir ki borsada yatırımcılar geleceği satın alır. Bu sene şirket karlılıları yatırımcıyı cezbetmiyor. Yüksek faizler ve daralan ekonominin etkisini hissetmeye devam edeceğiz.
       Borsanın son günlerdeki yükselişi, krizin etkisiyle piyasa değeri çok düşmüş olan hisselere gelen taleple gerçekleşti. Borsa da faizler gibi siyasi gelişmelere ve dış desteğe karşı çok hassas, takip ediyor. Yabancıların satış baskısının belirgin olmaması avantaj.
       Bilanço zararları ile kar satışlarının artması ihtimaline karşılık yatırımcıların borsaya ilgisi canlanmaya başladı. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için kar satışları fırsat sayılabilir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları