Home page
Haber Menüsü


 
FP’de geriye dönüş işaretleri
 
Ekonomik kriz, Fazilet Partisi davası ve bu partideki gelenekçilerle yenilikçilerin çekişmesini geri planda bıraktı. Oysa, bu partiyle ilgili gelişmeler her iki konuda da sıcaklığını sürdürüyor.
 
Şükrü Küçükşahin
NTV-MSNBC
 
18 Nisan—  Ekonomik kriz, Fazilet Partisi davası ve bu partideki gelenekçilerle yenilikçilerin çekişmesini geri planda bıraktı. Oysa, bu partiyle ilgili gelişmeler her iki konuda da sıcaklığını sürdürüyor. Anayasa Mahkemesi’nin FP davasında sona yaklaşması ile birlikte, bu partiden gelen bölünme sinyallerinin sayısı da artıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tamamı gelenekçi kadrolardan oluşan FP yönetimi, yaşanan krizden sonra, tek umut olarak kendilerinin kaldığına gerçekten inanmaya başladı. Bu nedenle krizin etkilerinin ortadan kaldırılması konusuyla o kadar da çok ilgilenmedikleri izlenimi veriyorlar. Gelenekçilere bakılırsa FP, yapılacak ilk seçimde birinci parti olarak çıkacak. Hem iktidara gelinecek, hem de 28 Şubatçılardan öç alınacak ( 28 Şubatla, hesaplaşma arzuları hiç bitmiş değil. Yani karşı taraf “Bu süreç bin yıl da olsa sürecek” derken, FP yönetiminin de onlardan rövanş almak için bin yıl da olsa mücadeleyi sürdüreceklerini söylemek yanlış olmaz.)
       
KRİZ DERİNLEŞSE DE OLUR
       FP’nin yenilikçi kanadından olan Grup Başkanvekili Bülent Arınç’ın, ekonomik öncelikli yasalara destek olacakları yolundaki sözlerinin arkasının gelmemesinde, FP yönetiminin krize derinleştirmede sakınca bulmamasının da etkili olduğu ileri sürmek mümkün.
       Çünkü, özellikle, 28 Şubat sürecinden sonra, gerçek bir Avrupa Birliği taraftarı görüntüsü vermeye başlayan FP, en sert muhalefeti AB kriterlerine uyan tasarılara göstermeye başladı. FP Genel Başkanı Recai Kutan’ın, Merkez Bankası’nın siyasi etkiden arınmasını, bağımsız bir organ haline gelmesini sağlayacak yasa tasarısına sonuna kadar direneceklerini; Cumhurbaşkanı’nın onaylanması halinde Şeker Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıklamaları şaşkınlık verici.
       Merkez Bankası Yasa Tasarısı, bu bankayı AB ülkelerindekilerle aynı standardına getiriyor. AB taraftarı bir parti neden bu tasarıya karşı çıkar. Şeker Yasasına gelince, bu yasa komisyonlarda görüşülürken, FP’li Ali Coşkun tarafından neredeyse yeniden yazıldı ve FP’li komisyon üyelerinin desteği ile geçti.
       FP yönetiminin Doğalgaz Yasa Tasarısı ile ilgili tutumu da çok farklı değil. Bütün bunları göz önünde bulundurunca, FP’nin kriz derinleştikçe AB’yi unutacağını söylemek mümkün oluyor. Yani bir başka ifade ile, FP’nin takiye yapmaktan vazgeçmediğini varsayabiliriz.
       
FP’DEKİ KRİZ DE DERİNLEŞİYOR
       Ancak gelenekçilerin, yukarda dediğim gibi ya önemsemedikleri, ya da göremedikleri bir şey var. FP yönetiminin bu tutumu, partilerindeki krizi de derinleştiriyor.
       Partinin yenilikçi kanadı Merkez Bankası, Şeker ve Doğalgaz Yasa Tasarılarına hiç de FP yönetimi gibi bakmıyor. Bu tasarıları serbest piyasa ekonomisi için son derece gerekli görüyorlar. Tasarılara direnç göstermiyorlar. Hatta bu tasarılara karşı FP yönetiminin sergilediği tutumu ideolojik temele bile oturtuyorlar. FP’nin konjektüre göre hareket ettiğini, bu nedenle de halka güven vermediğini söylüyorlar. Bu gerekçelerle yol ayrılığına daha çok inanıyorlar.
       Sözün kısası, yaşanan kriz FP’deki gelişmeleri gölgede bıraktı; ama bu partinin ikiye bölünmesi yolundaki gelişmeleri hiç de ertelemedi.
       
LÜTFEN DİKKAT
       Bu yazıyı yazarken bir yandan da CNN Türk’de Enis Berberoğlu’nu dinliyordum. Berberoğlu, siyasetin son derece karlı bir meslek olduğunu belirterek şunları söyledi:
       “Düşünebiliyor musunuz; bir seçim yapılıyor, bir miktar para harcayıp Ankara’ya gidiyorsunuz. Sonra harcadığınızı katlayarak çıkarıyorsunuz. Bu arada İsviçre bankalarında da paranız oluyor. Bundan daha karlı iş olur mu?”
       Allah aşkına, biraz dikkat ve özen lütfen. Berberoğlu’nun söylediği kriterlere uyan siyasetçiler kimler? Gerçekten İsviçre bankalarına para yatıran kaç siyasetçimiz var? Bunlarla ilgili elimizde herhangi bir bilgi veya belge var mı? Yoksa, bütün siyasetçileri töhmet altında bırakmıyor muyuz? Amaç ne? Eğer, demokrasi kaygımız yoksa, bu sözleri anlayabilirim. Ama demokrasiden daha iyi bir yönetim şekli, hala bulunamadığı diyorsak, siyasetçiyi de Meclis’i de kabulleneceğiz. Kurumlara sahip çıkarken elbet, kötü örneklerini eleştirip, ayıklayacağız.
       Ama lütfen dikkat, kurunun yanında yaşı da yakmayalım. Yoksa bu ülkede, dürüstlerin siyaset yapmasının yolunu kapatırız. Geriye kalanlarla idare etmeye devam ederiz.
       
ÖLÜMÜ KUTSAMAYI SÜRDÜRÜYORLAR
       F Tipi cezaevlerine karşı çıkma gerekçesiyle başlatılan ölüm oruçları, gencecik insanların peş peşe toprağa verilmesi ile sonuçlanıyor; bitecek gibi de değil. Düne kadar 13 genç bu oruç nedeniyle hayatını kaybetti. Yüzlercesi de sırada. Çoğu da vazgeçse bile, vücudunda derin izler taşıyarak yaşamla boğuşmaya çalışacak.
       Gençleri bu işe zorlayan örgütler, her ölümle mücadelelerinin daha da güçlendiğini ileri sürüyor. Örgütlerin yönetim kadrolarının bıraktığı ölüm oruçları kutsanıyor. Arkadaşları kendilerini yakarken, “Yaşasın önderimiz” diye slogan atanları anlamakta zorluk çekebiliriz; ama bu eylemleri durdurmak için üstüne düşeni yapmayanlara ne demeli?
       Sivil toplum örgütlerinden bakanlara; anne-babalardan aydınlara kadar, bir şeyler yapabilecek gücü olduğu halde ve örgütlerin gerçek niyetini görme/gösterme cesaretiyle gereğini yapmayanlar bir gün vicdanlarıyla hesaplaşacaklar. Bu arada Türkiye de çok; ama çok şeyi kaybetmiş olacak.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları