Home page
Haber Menüsü


İsrail’den Gazze’ye üçlü saldırı
 
İsrail Ordusu, Lübnan’ın ardından dün gece de Gazze kentine yönelik şiddetli bir saldırı başlattı.  
İsrail Ordusu'nun saldırılarından, Filistinli sivil hedefler de nasibini aldı.
 
Gazze/Kudüs
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
17 Nisan —  Hava, kara ve denizden yürütülen operasyonda, Gazze’nin merkezindeki Deyr El Balah Mülteci Kampı, roketlere hedef olurken; İsrail birlikleri, Filistin Özerk Yönetimi kontrolündeki Beyt-Hanun Köyü’ne girdi. Saldırılarda 3 kişi öldü, 36 kişi de yaralandı.

   
 
       
    MSNBC News İsrail uçakları Lübnan'a saldırdı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İsrail-Filistin güvenlik makamlarının yapacağı görüşmenin, Filistinli yetkililerin isteği üzerine iptal edilmesinin ardından, İsrail helikopterleri Gazze kentinin merkezindeki Filistin Özerk Yönetimi’ne ait hedefleri vurdu.


Patlamalarda yaralanan iki kişi, hastanelerde tedavi altına alındı.
       İsrail, hava, kara ve deniz operasyonları yoluyla Gazze Şeridi’ndeki Filistin‘in kontrolündeki bölgeye girdiğini kabul etti. İsrail ordusu sözcüsü, operasyonların, sivillere ateş açmamaları konusunda Filistinlilere defalarca yapılan uyarılardan sonra gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Filistin yönetimi’nin şiddet olaylarını sona erdirmek için çaba göstermediğini öne süren sözcü, İsrail’in, güvenliği sağlamak için bazı önlemlere başvurduğunu söyledi. Buna göre, İsrail-Mısır sınırındaki Refah sınır noktasına ve Gazze Şeridi’ne girişler kapatılacak, buradaki yollarda ulaşım yasaklanacak. İsrailli yetkililer, birliklerin tehdit görüldüğü sürece Gazze’de kalacaklarını bildirdiler.
“Bölgesel savaş çıkacağını sanmıyorum, çünkü dünya değişti. 1967’deki 6 Gün Savaşı, 1973 Yom Kippur Savaşı ya da 1948 Bağımsızlık Savaşı’ndaki durumdan çok farklı. O dönemlerde ABD ve Rusya arasında Soğuk Savaş vardı”
ŞIMON PERES
İsrail Dışişleri Bakanı
       İsrail saldırısında, kent merkezindeki mülteci kampına da roketler düştü. Filistin Lideri Yaser Arafat’ın özel koruma birliği Güç-17’ye ait binaya isabet eden roketler sonucu, 2 kişi yaralandı.
       Filistin Yönetimi’ne ait Gazze kıyılarındaki deniz üssü de, İsrail Deniz Kuvvetleri’nin saldırısına hedef oldu.
Ankara: Ortadoğu’dan kaygı duyuyoruz
İsrail ordusu, aynı saatlerde Gazze Şeridi’nde kara harekatına başladı ve Filistin Özerk Yönetimi kontrolündeki Beyt-Hanun köyüne girdi. Buradaki Filistin mevzilerini buldozerlerle yıkan İsrail ordusunun harekatına zırhlı araçlar da katıldı. Beythanun Köyü’ndeki Filistin polis karakoluna düzenlenen saldırıda 24 yaşındaki bir polis memuru hayatını kaybetti.
       Yetkililer, saldırıda ilk belirlemelere göre 36 kişinin yaralandığını, ancak yolların çatışmalar nedeniyle kapalı olması yüzünden ambulansların tamamı gelemediğinden kesin rakamı bilemediklerini kaydetti.
       Ordu yetkilileri, İsrail birliklerin ele geçirdiği toprakların, güvenlik şartları gerektirdiği takdirde kontrol altında tutulmaya devam edileceğini açıkladı.
       
  GAZZE'NİN KİMLİK KARTI
Gazze Şeridi, nüfus yoğunluğu bakımından dünyanın en önde gelen bölgelerinden biri.
Yüzölçümü 362 kilometrekare olan Gazze şeridinin uzunluğu 45, genişliği 6 ila 10 km.
Kilometrekarede 2350 kişinin yaşadığı Gazze şeridi, İsrail'in güneybatısına düşüyor ve Mısır ile sınıra sahip.
Bölgede 1 milyon 132 bin Filistinli ve 6500 İsrailli göçmen yaşıyor.
Özerk Filistin yönetimi, Gazze şeridinin yüzde 67'sini denetim altında bulunduruyor, yüzde 33'lük kesiminde ise kuzeyden güneye Yahudi yerleşkeleri bulunuyor.
Filistin lideri Yaser Arafat'ın karargahının bulunduğu Gazze şeridi, 9 Aralık 1987'de ilk İntifada'ya (Filistin ayaklanması) sahne oldu, hareket sonra Batı Şeria'ya sıçradı.
İkinci İntifada'nın 28 Eylül 2000'de başlamasından önce nüfusunun yaklaşık yarısının işsiz olduğu Gazze'den 30-40 bin işçi her gün Erez noktasından İsrail'e çalışmaya gidiyordu.
Gazze şeridi, İngiliz mandasındaki Filistin'in parçasıydı, ancak 1948-49 ilk Arap-İsrail savaşından sonra Mısır'ın denetimine geçti.
Gazze şeridi ilk olarak 1956'da İsrail ile çatışmalara sahne oldu.
İsrail, bölgeyi 1967 Arap-İsrail savaşından sonra işgal etti. İsrail, 1998'de Wye Plantation anlaşmaları uyarınca Filistinlilerin Refah kasabasında uluslararası havaalanı açmalarına izin verdi.
1999'da imzalanan Şarm El Şeyh anlaşmasıyla da Filistin yönetimi liman inşa etme hakkı kazandı.
Anadolu Ajansı

       
FİLİSTİNLİ BAKAN: İSRAİL İŞGALİ
       Filistin Devlet Bakanı Hasan Asfur, İsrail’i, dün gece düzenlediği kara, hava ve deniz harekatıyla Gazze Şeridi’ni yeniden işgal etmekle suçladı. İsrail’in Filistinlilerle savaşın boyutlarını genişlettiğini söyleyen Asfur, “İsrail, Filistin topraklarını yeniden işgal ederek yeni ve tehlikeli bir adım attı” dedi. İsrailli bir askeri sözcü ise Gazze Şeridi’ne şiddeti sona erdirmek amacıyla girdiklerini söyledi. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Filistin topraklarından İsrail kasabası Sderot’a havan topu atılmasından sonra hücum emri vermişti.
       
“PERES’İN NOBEL ÖDÜLÜ GERİ ALINSIN”
       İsrail’de muhalefet milletvekili Muhammed Baraki, Dışişleri Bakanı Şimon Peres’in Nobel barış ödülünün geri alınmasını istedi.
       Oslo’daki Nobel komitesine mesaj yollayan Arap asıllı milletvekili Baraki, 1994 yılında Filistinlilerle özerklik anlaşmaları yapılmasındaki rolüyle Nobel barış ödülünü kazanan Peres’i Başbakan Ariel Şaron’un Filistinlilere karşı uyguladığı “vahşet”e karşı çıkmamakla suçladı.
       Baraki, “Nobel ödüllü Peres, Şaron’a katılıp onun bakanı oldu, oysa insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarıyla mücadele etmeliydi. Peres, Nobel ödülünü barışı baltalayacak politikalar uğruna kullanıyor” ifadesini kullandı.
       
PERES: “BÖLGESEL SAVAŞ ÇIKACAĞINI SANMIYORUM”
       İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, ülkesinin Arap komşularıyla mücadelesinin bölgesel savaşa dönüşeceğini sanmadığını söyledi.
       Nobel Barış Ödülü sahibi Peres, İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Dünya bölgesel savaş endişesi duymalı mı?” şeklindeki soruya, “Sanmıyorum, çünkü dünya değişti. 1967’deki 6 Gün Savaşı, 1973 Yom Kippur Savaşı ya da 1948 Bağımsızlık Savaşı’ndaki durumdan çok farklı. O dönemlerde ABD ve Rusya arasında Soğuk Savaş vardı” yanıtını verdi. Bölgesel savaş beklentisi içinde olmaya gerek olmadığını söyleyen Peres, “ancak mücadelelerin olacağını” ifade etti.
       Peres, “Filistinlilerin havan saldırıları kesilirse, karşılık vermemize gerek kalmaz” diye konuştu. “Filistin Yönetimi’nin havan topu sahibi olmasının ve gün ortasında ateş açmasının yasak olduğunu” söyleyen Peres, “her şeyin bir sınırı” olduğunu vurguladı. Sorunların diplomatik yollardan çözülmesi gerektiği fikrinden vazgeçmediğini söyleyen İsrailli Bakan, “Eğer savunmak gerekiyorsa savunursunuz, ancak sorunlar güç kullanılarak çözülemez” dedi.
       
GAZZE’DE VURULAN FİLİSTİNLİ GENÇ ÖLDÜ
       Gazze Şeridi’nde bugün İsrail askerlerinin ateşiyle vurulan Filistinli genç öldü. Hastane kaynaklarına göre, 14 yaşındaki Filistinli, Gazze şeridiyle İsrail arasındaki Karni geçiş noktası yakınlarında askerlerin ateşiyle göğsünden vuruldu. Filistin ayaklanmasında Eylül’den beri ölenlerin sayısı böylece 480’e yükseldi.
       Öte yandan Fransa, Ortadoğu’da şiddetin devam etmesini kınadı. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “şiddetin kabul edilemeyeceğini” belirtti ve tarafların, güvenlik alanında ivedilikle masaya oturmaları gerektiğini söyledi. Sözcü, Fransa ve AB’nin Ortadoğu’daki tarafların masaya oturmalarına katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.
       
ABD’DEN İSRAİL’E ELEŞTİRİ
       ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği operasyonu “ölçüsüz ve aşırı” olarak nitelendirdi. Powell, operasyonun “daha büyük bir anlaşmazlığa yol açabileceği” uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher’ın açıklamasına göre, Powell, “Filistinlilerin kışkırtıcı havan topu saldırılarını” kınadı ve “İsrail’in buna cevabının ölçüsüz ve aşırı olduğunu” söyledi. İsrail’i bölgeden güçlerini çekmeye çağıran Powell, “Tırmanış, artarak daha büyük bir anlaşmazlığa yol açabilir. Tarafları ittidalli olmaya, gerilimi azaltmaya ve şiddet olaylarına derhal son verilmesi için önlemler almaya çağrıyorum” ifadesini kullandı.
        Ortadoğu’da son günlerde meydana gelen şiddet olaylarından büyük endişe duyduğunu ifade eden Powell, tarafların imzaladıkları anlaşmaya uymaları gerektiğini söyledi. “Anlaşmazlığa askeri çözüm bulunamaz” diyen Powell, taraflar arasında diyaloga tekrar başlanması ve gerilimin azaltılması için yardıma hazır olduklarını belirtti. İsrail ordusu, dün gece Gazze Şeridi’nde Filistinlilere karşı hem kara, hem hava harekatı düzenlemişti.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları