Home page
Haber Menüsü


Lübnan'daki Suriye radarının bulunduğu tepe
İsrail uçakları Lübnan’a saldırdı
Savaş uçakları Lübnan’daki Suriye radarını vurdu: 3 ölü, 6 yaralı.
Kudüs
AA
    16 Nisan—  İsrail savaş uçaklarının bugün erken saatlerde Lübnan’ın iç kesimlerindeki bir Suriye radar istasyonunu vurması sonucu 3 Suriyeli asker öldü, 6’sı da yaralandı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, saldırının, Hizbullah gerilları tarafından önceki gün İsrail Lübnan sınırında düzenlenen ve bir İsrail askerinin ölümüne neden olan tanksavar füze saldırısına misillemede bulunmak amacıyla yapıldığı belirtildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İsrail savaş uçaklarının, “son zamanlardaki terörist saldırılara karşılık vermek amacıyla Beyrut-Şam karayolunun kuzeyinde bulunan Suriye ordusuna ait bir radara saldırı düzenledikleri” belirtildi.
       Suriye’nin de eleştirildiği açıklamada, “Suriye, İsrail’e karşı yapılan terörist faaliyetleri desteklemeye devam etmektedir. İsrail ordusu, Suriye hükümetinin mali desteğiyle harekat düzenleyen Hizbullah saldırılarına daha fazla hoşgörü göstermeyecektir. İsrail hükümeti, ülkenin kuzeyinde yaşayan vatandaşlarını ve askerlerini korumak için elindeki tüm imkanları seferber edecektir” ifadeleri yer aldı.
       Öte yandan Suriye güvenlik kaynakları, saldırıda 3 Suriyeli askerin öldüğünü ve 6 askerin de yaralandığını belirtirlerken, bölgedeki basın mensupları radar istasyonunun bulunduğu bölgeden alevler yükseldiğini ve yoğun bir duman bulutunun oluştuğunu kaydediyorlar.
       
LÜBNAN SALDIRIYI KINADI
       Lübnan, İsrail savaş uçaklarının bugün Lübnan’daki bir Suriye radar istasyonuna yaptığı saldırıyı kınadı. Başbakan Refik Hariri, yaptığı açıklamada, İsrail saldırısını “Lübnan ve Suriye’ye karşı yapılmış büyük bir saldırganlık” olarak nitelendirdi.
       İsrail’e çatışmaları yaymaması uyarısında bulunan Hariri, uluslararası topluma “tehlikeli boyutlara ulaşabilecek tepkileri önlemek amacıyla bir an önce harekete geçme” çağrısında bulundu.
       Lübnan güvenlik yetkilileri 4 İsrail savaş uçağı tarafından düzenlenen saldırıda, Beyrut-Şam karayolunun kuzeyindeki Suriye radar istasyonuna toplam altı füze atıldığını belirttiler.
       Radar istasyonunun yakınındaki bir Suriye mevzisine de bir füze fırlatıldığını ifade eden yetkililer, saldırıda biri subay 3 Suriyeli askerin öldüğünü, 6’sının da yaralandığını kaydettiler.
       Suriye askerlerinin saldırının yapıldığı bölgeyi kordon altına aldıkları ve ambulansların yaralıları tahliye ettiği belirtildi. Sivil savunma ekiplerinin yıkıntılar arasında mahsur kalmış kişileri kurtarmak amacıyla çalışmalara başladığı ifade edildi.
       Lübnan’da en son Nisan 1996 yılında bir Suriye mevzisine düzenlenen saldırıda 1 Suriye askeri öldürülmüş ve 7 asker yaralanmıştı.
       İsrail saldırısı, İsrailli ve Filistinli yetkililerin bugün Tel Aviv’de yapması beklenen güvenlik görüşmeleri ve Ürdün Dışişleri Bakanı Abdullah El-Hatib’in İsrail’i ziyareti öncesine geldi. Suriye’nin Lübnan’da 35 bin civarında askeri bulunuyor.
       
İSRAİL’İN CEVABI
       İsrail hükümeti, Lübnan’dan çekilmesini öngören BM Güvenlik Konseyi kararına uymasına rağmen, “kuzey sınırında birçok kez terörist saldırıya uğradığını” bildirdi.
       Hükümet açıklamasında, terörist saldırılara en yakın örnek olarak dün bir İsrail askerinin öldürülmesi verildi. “Bunun, Lübnan’dan çekildikten bu yana kuzey sınırındaki 8. terörist saldırı” olduğu vurgulanan açıklamada, saldırılarda toplam 3 İsrail askerinin öldüğü, 3’ünün de kaçarıldığı belirtildi.
       Hizbullah saldırılarının Suriye’nin bilgisi ve desteği dahilinde düzenlediği” kaydedilen açıklamada, “İsrail’in, Suriye’ye Hizbullah üzerinde etkisini kullanması çağrısına rağmen, Şam’ın parmağını bile oynatmadığı” ifade edildi.
       İsrail’in, Lübnan’ın güneyindeki 22 yıllık işgalini geçen yıl Mayıs’ta sona erdirmişti. Hizbullah ise İsrail’in sınır yakınlarındaki Şebaa Çiftlikleri olarak bilinen bir araziyi halen işgal ettiğini öne sürerek saldırılarını sürdürüyor. İsrail ve BM, bu iddiaları reddediyor.
       Suriye, “Lübnan, Suriye ve İsrail arasında kapsamlı bir barış anlaşması olmadığı sürece Hizbullah’ın saldırılarının meşru olduğunu” ileri sürüyor.
       
LAHUD’UN TEPKİSİ
       Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, İsrail’in Lübnan’da bulunan Suriye’ye ait askeri hedeflere saldırı düzenlemesinin, “genel çatışmaya” yol açabileceğini söyledi.
       Lahud’un, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Bu, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un iktidara geldiğinden beri Filistinlilere karşı, ya da İsrail dışında uyguladığı öldürücü yöntemi bir kez daha ortaya koyan tehlikeli bir gelişmedir” ifadesini kullandığı bildirildi.
       Lübnan Devlet Başkanlığı’nın bildirisine göre, Lahud, “Bu yöntem genel çatışmaya yol açabilir” dedi.
       
FİLİSTİNLİLERDEN YARDIM ÇAĞRISI
       Filistinli yetkililer, ABD ve Arap ülkelerinden, İsrail’in Lübnan’daki bir Suriye radar istasyonuna düzenlediği hava saldırısının, Ortadoğu’daki gerilimi tırmandırmasını ve bölgesel savaşa dönüşmesini engellemek için yardım etmelerini istedi. Filistinli bakanlardan Nebil Amr, yaptığı açıklamada, “Bu, yeni ve tehlikeli bir gelişme, savaş alanının genişlemesi” ifadesini kullandı ve bu gelişmelerin olabileceği uyarısını, kendilerinin daha önce, “İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırganlığının başlangıcında yaptıklarını” kaydetti. Amr, “tehlikeli gelişme” olarak nitelediği İsrail’in son saldırısının, “ABD’yi derhal, bu kötüye gidişi durdurma ve Arap ülkeleri ile İsrail’i yeniden görüşme masasına oturtma yönünde harekete geçirmesi gerektiğini” söyledi. Filistinli yetkililerden Ahmed Abdürrahman ise, Filistin halkının Arap ülkelerine, “İsrail hükümetine ilişkin tavırlarını ve kararlarını yeniden değerlendirmeleri, İsrail ‘savaş hükümeti’ tarafından hazırlanan geniş çaplı ya da kapsamlı savaşa hazırlanmaları” çağrısında bulunduğunu kaydetti. Abdürrahman, “Suriye ve Lübnan’a saldırı, birinin ardından diğer Arap ülkesini vurma politikasının sadece bir başlangıcı” diye konuştu.
       
HAMAS VE İRAN, İSRAİL’İ KINADI
       Aşırı dinci Hamas örgütü, Lübnan’daki Suriye radar istasyonuna hava saldırısı düzenleyen İsrail’i kınayarak, Suriye ve Lübnan’a desteğini dile getirdi.
       Lübnan’daki Hamas temsilciliğinden Reuters ajansına fakslanan açıklamada, ‘Suriye ve Lübnan’a yönelik bu saldırıyı kınarken, şiddet dilinden başka bir dilden anlamayan İsrail’in terörist yüzü karşısında Suriye ve Lübnan’ın arkasında olduğumuzu duyuruyoruz” denildi.
       İran yönetimi de İsrail saldırısını kınadı.
       
SURİYE ORDUSU ALARMDA
       Suriye, Lübnan’daki 35 bin askerini alarma geçirdi. Suriye güvenlik kaynağının verdiği bilgiye göre, İsrail’in Lübnan’daki Suriye radarını vurması ve bu bombalamada 3 Suriye askerin ölmesi, 6’sının yaralanması üzerine, Lübnan İç Savaşı’ndan (1975-1990) beri Lübnan’da bulundurduğu 35 bin mevcutlu ordusunu “yüksek teyakkuza” geçirdi. İsrail, radarı, İran ve Suriye destekli Hizbullah gerillalarının bir İsrail askerini öldürmesi üzerine vurdu. Moskova’yı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, “İsrail doğrudan Suriye’ye saldırıda bulunmuştur. Bu saldırıyla çok ağır bir hata yapılmıştır. Gerekli yanıt gerekli zamanda verilecektir” diyerek misilleme hakkının saklı tutulduğunu vurguladı. Bu arada, Ürdün Dışişleri Bakanı Abdulillah Hatib, İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer ve ardından İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile görüştü. Hatib, Ürdün’ün barış planını İsrail devletine sunmak için görüşmeleri yaptı.
 
       
    MSNBC News Ankara: Ortadoğu'dan kaygı duyuyoruz
TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları