Home page
Haber Menüsü


 
Hükümet 2 yıl daha dayanmayı hedefliyor
 
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in açıkladığı, koalisyon partilerinin liderlerinin de kesin destek belirttiği program, 2 yıllık hedefler öngörüyor. Anlaşılıyor ki, hükümetin, en az iki yıl daha seçime gitme hedefi bulunmuyor.
 
Şükrü Küçükşahin
NTV-MSNBC
 
16 Nisan—  Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in açıkladığı, koalisyon partilerinin liderlerinin de kesin destek belirttiği program, 2 yıllık hedefler öngörüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Anlaşılıyor ki, hükümetin, en az iki yıl daha seçime gitme hedefi bulunmuyor. Ya da en azından, hükümetin kafasındaki en erken seçim tarihinin 2002 yılının sonbaharı olduğunu düşünmek mümkün.
       Ancak, TOBB, Türk İş ve muhalefet partilerinin hükümetin istifasını istediği veya erken seçime gidilmesi talebini öne sürdüğü bir süreçte, hükümet iki yıl dayanabilecek mi?
       
MECLİS ARİTMETİĞİ DEĞİŞMİYOR
       Koalisyon partilerinin liderlerinin, bu konuda, çok kararlı olduğu kesin. Onların en büyük güvencesi ise arkalarındaki Meclis çoğunluğu.
       Yaşanan iki büyük ekonomik krize rağmen, iktidar partilerinin milletvekilleri arasında önemli bir çatlak oluşmaması liderleri yüreklendiren en önemli sonuç. Doğrusu, liderlerin milletvekilleri üzerindeki hakimiyeti veya milletvekillerinin liderlerine bağlığı, kısa sürede, iktidar aleyhine Meclis aritmetiğini değiştirecek sonuç alınmasını engelliyor. Erken seçim taleplerinin Meclis’te yankı bulmamasında, iktidar partilerinin böylesi bir ortamda seçime gidilmesi halinde, başarısız kalacaklarını, net olarak, görmüş olmaları.
       
MİLLETVEKİLLERİNİN ÇOĞU YENİ İSİM
       Doğal olarak bu durum, iktidar partilerinin milletvekilleri arasında kenetlenmeyi güçlendiriyor. Meclis çalışma temposunun, özellikle kriz sonrasında, yüksek seyretmesinde bu psikolojinin etkili olduğunu varsaymak da mümkün.
       İktidar partilerinin milletvekillerinin, neredeyse üçte ikisi ilk kez Meclis’e girmiş isimlerden oluşuyor. Bu isimlerin, 2 yılla yetinmelerini beklemek gerçekçi değil. Hükümet ve iktidar partilerinin milletvekilleri yeni programı, kendileri için yeni bir milat olarak görmeyi yeğleyecekler. Toplumun da kendilerine zaman tanımasını umacaklar. Umudun ilk göstergesi de sokak eylemlerinin bitmesi olacak. Bunu en kısa sürede göreceğiz.
       
ALTERNATİFSİZLİK
       “Bu hükümet alternatifsiz” demek, demokratik değil. Bu gerçek; yakarda sıraladığım gerekçelerin yanı sıra, bir başka gerçek daha var: Koalisyon partilerinin hiçbiri, FP ve DYP ile birlikte olmak istemiyor.
       FP ve DYP’nin hükümeti devirme olanağı ise, defalarca verilen gensoru oylamalarının gösterdiği gibi, yok. Yani bütün bu gerekçeler, demokratik bulunmayan, alternatifsizliği dillendirmeye neden oluyor.
       Hükümetin istifa edip, yine aynı partilerden; ancak farklı isimlerden oluşmuş kabineyle devamı konusu da Başbakan Bülent Ecevit ile MHP Genel Başkanı Liderleri Devlet Bahçeli engeline takılmış durumda. (Ay sonundaki DSP kurultayı sonrasında, kabine yapılabilecek küçük çaplı değişiklik olasılığını hariç tutuyorum.) Alternatifsizliğin bir başka zorunluluğu...
       Alternatifsizlik konusunda başka gerekçeler de söz konusu edilebilir. Ama, sadece yukarıdaki gerekçelerle bile bakıldığında, kısa sürede bir iktidar değişikliği pek olası görünmüyor. Yani, mevcut hükümetle yola devam, hiç istenmese de zorunluluk haline geliyor.
       
SEÇİME GİTSELER, GELEMEYECEKLER
       Perdenin öbür yanında ise, hükümetin, bu programı uygulama konusundaki son derece kararlı tutumu görünüyor. Hükümet buna zorunlu. Çünkü, başka çareleri olmadığını, seçime bu şekilde gitmeleri halinde bir daha Meclis’e girememe olasılığının neredeyse yüzde yüz olduğunu net görüyorlar.
       Fakirin ekmeği umut örneği, gelecek yılın ikinci yarısında, hedeflenen rakamları yakalayabilmenin hesaplarını yapıyorlar. Araya şu saptamayı da koymak istiyorum. Açıklanan programda, bence en önemli iki konu, şeffaflık ve kamu bankalarının siyasi etkilerden uzaklaştırılması. Sadece bu iki hedefin yerine getirilmesi bile yolsuzluğa, kayırmaya önemli darbe vuracaktır.
       Bütün bu durumları göz önünde bulundurduğumuzda, sivil toplum örgütlerinin, haklı gerekçeleri bulunmasına rağmen, programı görmeden hükümetin istifasını istemekte veya erken seçim talebini dillendirmekte acele ettiklerini düşünmek mümkün.
       
DEĞİŞİM ŞİMDİ DAHA KOLAY
       Türkiye’de, artık, her şey kriz öncesine göre çok daha farklı. Geriye dönüş yok. Ne siyasette, ekonomide. Böylesi bir süreçte, hükümeti ve parlamentoyu bazı konularda daha radikal adım attırmaya ikna etmekse daha kolay.
       Ölçüsü kaçmış olan bazı eleştiriler hariç tutulduğunda, Meclis üzerindeki kamuoyu baskısının son haftalarda ne kadar güzel sonuç verdiği ortada. Aynı baskı hükümet üzerinde de etkili olmakta, olacaktır da. Herkes değişim sürecini yaşıyor. En hızlı değişmesi gerekenler ise hükümettekiler.
       Değişip değişmediklerini, önümüzdeki birkaç aylık süreçte görebileceğiz. Yani, özellikle sivil toplum örgütlerinin, baskı grubu özelliklerini daha da güçlü bir şekilde hissetirerek, hükümete birkaç aylık deneme süresi vermelerinde yarar olmaz mı?
       Kaçınılmaz olan değişimi, kırıp dökmeden gerçekleştirmeye katkısı söz konusuysa, neden olmasın?
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları