Home page
Haber Menüsü


Sivil havacılık yasa tasarısı imzada
Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun taslağında, uçuş tarifelerinin ruhsat sahibi tarafından belirlenerek, Ulaştırma Bakanlığı’na bildirildikten bir hafta sonra yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Ankara
AA
09 Nisan— Devlet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugünkü Bakanlar Kurulu’na sunulan kanun değişikliği taslağında, daha önce Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 3. Bölümü’nde yer alan, “Ticari Hava İşletmeleri”nin tarife uygulamalarına ilişkin 25. Maddesi’nin, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumunun da gözönüne alınarak değiştirilmesinin önerildiği hatırlatıldı.

   
 
       
    MSNBC News Krizden çıkışta büyük dönemeç
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Böylece söz konusu değişiklikle, tüm ruhsat sahibi hava taşıyıcılarının uçuş ve ücret tarifelerini “serbestçe belirlemelerinin” mümkün olacağı vurgulanan öneride, Türk Hava Yolları’nın Bakanlar Kurulu kararı ile özelleştirme programına alındığı hatırlatılarak, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile de özelleştirme stratejisinin belirlendiği ve hisselerinin yüzde 51’inin blok halinde satış yöntemiyle özelleştirilmesi için çalışmaların, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından sürdürüldüğü vurgulandı.
       Bu arada ÖİB tarafından hazırlanan, Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin taslakta, Türk Sivil Havacılık kanununun 25. Maddesi’nde, “Ruhsat sahibi, kur uygulamaları hariç olmak üzere uçuş ve ücret tarifelerini Ulaştırma Bakanlığı’nın onayını almadan ve asgari 15 gün önce 3. kişilere duyurmadan yürürlüğe koyamaz” hükmünün yer aldığı hatırlatılırken, bu durumun dinamik bir sektörde faaliyet gösteren Ortaklığın, ücret tarifelerinin maliyetteki ani değişiklikler karşısında (petrol fiyatları ve benzeri) süratle ve yeterli oranda yeniden belirlenmesini engellediği ve uygulamaya koyma sürecinde zaman kaybının Ortaklığın zarara uğramasına neden olduğu belirtildi.
       
DEĞİŞİKLİĞİN GEREKÇELERİ
        Taslakta değişikliğin gerekçelerine değinilirken, Ulaştırma Bakanlığı’nca ücret tarifeleri onaylanmasında ortaya çıkan gecikmelerin, Ortaklığın zararının önemli ölçüde artmasına neden olduğu ifade edildi ve bu durumun diğer hava taşıyıcıları içinde önemli olmakla birlikte, iç hat taşımalarında yüzde 97 paya sahip olan THY için hayati önem taşıdığı kaydedildi.
       Bu nedenle mevcut uygulamanın bugün için olduğu kadar, THY özelleştirme sürecinde ve sonrasında da çok önemli bir sorun olarak ortaya çıktığı belirtildi. AB mevzuatına da uyum sağlayacak bu değişikliğin, halka açık bir şikket olan THY’nin, gerek ticari temaüller çerçevesinde çalışmasını sağlayarak ekonomiye katkısını arttıracağı ve özelleştirme önündeki çok önemli bir engel olan tarife sorununun ortadan kaldıracağı vurgulanan değişiklik taslağında, bu çerçevede THY’nin ve diğer ticari hava taşıyıcılarının tarifelerini günün gereklerine uygun olarak belirleyerek yürürlüğe koymalarını sağlamak amacıyla, Türk Sivil Havacılık Kanunun’nun tarifelerle ilgili 25. Maddesi’nde değişiklik yapılmasına ilişkin kanun taslağının da Bakanlar Kurulu’na sunulacağı belirtildi.
       
DEĞİŞİKLİK NE GETİRİYOR?
        Bakanlar Kurulu’na bugün sunulan Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun taslağında, bu konudaki önceki kanunun 25. maddesinde değişiklik öngörülüyor. Yapılacak değişiklikle ruhsat sahibinin, ücret tarifelerini ticari ve mali koşullara uygun olarak kendisinin belirleyeceği ve yürürlüğe koymadan bir iş günü önce kamuoyuna duyuracağı vurgulanıyor.
       Ayrıca değişiklik kanun taslağında, uçuş tarifelerinin de ruhsat sahibi tarafından belirlenerek Ulaştırma Bakanlığı’na bildirildikten bir hafta sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırılıyor. Kanun taslağında ayrıca, söz konusu değişikliğin Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe konulması ve kanun hükümlerinin bakanlar kurulu tarafından yürütülmesi de öngörülüyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları