Home page
Haber Menüsü


Makam aracı saltanatına son
Taşıt Genelgesi ile, müsteşar, yüksek yargı başkanları, rektörler, diyanet işleri başkanı, vali, emniyet müdürleri ve kaymakamlar dışındaki bütün kamu görevlilerinin makam aracı kullanımı son buluyor.
Ankara
AA
7 Nisan — Devletteki taşıt saltanatı bitiyor. Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan taşıt genelgesiyle makam aracı kullanımı ciddi şekilde sınırlanıyor. Genel müdürler ve daha alt kademelerdeki kamu görevlilerinin makam aracı kullanımına son veriliyor, şoför kadrolarındaki şişkinlik ve akaryakıt israfı da önleniyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakan Sümer Oral’ın talimatıyla Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kamuda taşıt kullanımına ilişkin yeni düzenlemenin esasları belli oldu. Başbakanlık genelgesiyle uygulamaya konulması beklenen esaslar, son yıllarda taşıt kullanımına disiplin getirerek, bu alandaki savurganlığı önleyecek en kapsamlı ve en önemli düzenlemelerden birisi olarak niteleniyor.
       Maliye Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre, yeni düzenlemeyle kurumların ellerinde bulunan binek ve station wagon tipi araçların en az yüzde 30’u tasfiye ediliyor.
       Taşıt Kanunu’na ekli 1 ve 2 sayılı cetveller ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve istihbarat birimlerince münhasıran güvenlik, asayiş, trafik ve istihbarat hizmetlerinde kullanılanlar ile koruma altında bulunan kişilere tahsisli olan taşıtları hariç tutan düzenlemeyle şu esaslar getiriliyor:
       
SINIRLI KİŞİYE MAKAM ARACI
* Kamuda makam aracı kullanımı ciddi bir şekilde sınırlandırılıyor: Genelgenin yürürlüğe girmesinin ardından sadece Taşıt Kanunu’nda sayılan kişiler makam aracı kullanabilecek.
* Şoförün şoförle taşınması uygulaması sona erecek: Halen kamudaki makam şoförleri, başka bir şoför aracılığı ile evden alınıyor. Daha sonra makam aracını binilip, kamu görevlisinin evine gidiliyor. Akşam da bunun tersi yapılıyor.
       
TİCARİ ARAÇTAN YARARLANACAKLAR
* Kamu taşıtlarından servis aracı olarak yararlanması öngörülenlerin sabah-akşam geliş ve gidişleri, ikametgahları aynı yerde veya birbirine yakın güzergahta bulunanlar dikkate alınarak, tek bir taşıtla gerçekleştirilecek.
* Yeni uygulama ile makam aracı kullanımı son bulan genel müdürler, taşıt havuzunda bulunan araçlarla işe gidip gelecek. Ancak, taşıtlar tek bir genel müdür yerine aynı lojmanda oturan veya birbirine yakın yerde bulunan birkaç genel müdürün işe geliş-gidişini temin edecek.
* Genel müdürler, isterlerse servis aracı yerine işe geliş-gidişlerde parası devletçe karşılanmak üzere ticari taksi kullanacak.
* Kamu görevlileri, gün içinde görev için bir yere giderken de, havuzdaki servis araçlarını kullanacak.
       
TEK MAKAM ARACI
* Makamlarına taşıt tahsis edilenler birden fazla taşıt kullanamayacakları gibi hangi kaynaktan temin edilirse edilsin, Taşıt ve Bütçe Kanunu’nda kendileri için öngörülenin dışında başka bir cins taşıta binemeyecek. Böylece, bir kamu görevlisinin 2-3 makam aracı alması yasaklanırken, getirilen yasağın İGEME, İhracatçı Birlikleri veya vakıflar gibi çeşitli kuruluşlara ait yabancı marka araçlarla delinmesi de önlenecek.
* Kamu taşıtları resmi hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılacak ve bu taşıtlar özel işlerde, tatil günlerinde ve servis aracı olarak kullanılamayacak. Hiçbir makamın, birimin ve şahsın kullanımına tahsis edilemeyecek ve bu amaçla bekletilemeyecek.
* Kamu taşıtlarının resmi görev dışında kullanılmasının önlenmesi amacıyla, görevin sona ermesinden sonra bütün taşıtlar, resmi garaj veya parka çekilecek.
       
AKARYAKIT KULLANIMINA SINIRLAMA
* Akaryakıt sarfiyatının asgari düzeyde tutulması amacıyla, idareler taşıtlar için aylık ve yıllık bazda azami limitler belirleyecek ve tasarrufu sağlayıcı düzenlemeler yapacak. Limitin çok üzerinde akaryakıt kullanımı durumunda, nedeni sorulacak.
* Hiçbir kamu taşıtına “resmi plaka” dışında başka bir plaka takılamayacak. Ancak güvenlik nedeni ile ihtiyaç duyulması halinde, sadece Taşıt Kanunu’na bağlı cetveller ile emir ve zatlarına, makam hizmetlerine tahsis edilmiş olan taşıtlara sivil plaka takılabilecek.
* Kamu taşıtlarının önüne, hangi kuruma ait olduklarını belirten bir levha konulacak. Trafik polisleri de buna uyulup uyulmadığını denetleyecek. Bu şekilde vatandaşın da kamu taşıtlarının özel işlerde kullanılmamasına dönük oto kontrolü sağlanacak.
       
BÜTÇE UYGULAMA TALİMATI ÇIKACAK
* Taşıt Genelgesinin uygulama yetkisi merkezde Bakanlarda, illerde ise valilerde olacak. İllerde Defterdar ve Bakanlık İl Müdürlerinin servis araçlarıyla eve gidip gelmeleri ve diğer esasları Valiler belirleyecek.
* Kamu taşıtlarının kullanımına ilişkin Başbakanlık Genelgesinin ardından, Maliye Bakanlığı’nca kamu taşıtlarının edinilmesi, kullanılması, akaryakıt giderlerinin izlenmesi ve ticari taşıtlardan yararlanma esas ve usullerini belirleyen Bütçe Uygulama Talimatı çıkarılacak.
* Makam aracı olarak kullanımına son verilen araçlar havuza alınacak. Bunların en az yüzde 30’u Maliye Bakanlığı’na bağlı Tasfiye İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla uygun koşullarda tasfiye edilecek. Bunların şoförlerinin de diğer ilgili hizmetlerde istihdamı sağlanacak.
       
TAŞIT KANUNU’NDA KİMLER SAYILIYOR
       Taşıt Kanunu’nun 1 ve 2 numaralı cetvellerinde sayılan görevliler ile bunlara tahsisli binek araç sayıları şöyle:
       1 Sayılı Cetvel: TBMM Başkanı 2, Cumhurbaşkanlığı 10, Başbakan 2, Bakanlar 1’er, Genelkurmay Başkanı 1, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları 1, yurt dışında bulundukları sürece elçilikler ve daimi delegelikler 1’er, daimi askeri temsilcilikleri başkanlıkları 1’er, Dışışleri Bakanlığı Genel Sekreteri 1, Anayasa Mahkemesi Başkanı 1, il valileri 1, Yargıtay Başkanı 1, Danıştay Başkanı 1, Sayıştay Başkanı 1, Cumhuriyet Başsavcısı 1, Danıştay Başkanunsözcüsü 1, Yüksek Hakimler Kurulu Başkanı 1 2 Sayılı Cetvel: Başbakanlık (yabancı misafirler için) 3, Başbakanlık Müsteşarlıkları 1’er, Askeri Yargıtay Başkanı 1, Üniversite Rektörleri 1’er, Diyanet İşleri Başkanı 1, Askeri Yargıtay Başsavcısı 1, Genelkurmay 2. Başkanı ve J Başkanlıkları 1’er, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlıkları 1’enr, Ordu, Kolordu, Tümen, Donanma, Hava Kuvveti ve Yurtiçi Bölge Komutanlıkları 1’er, Harp Akademileri Komutanı 1’er, Jandarma Genel Komutanı 1, General veya Amiral rütbesi ile fiilen işgal edilen diğer bütün makamlara 1’er, Bakanlıklar Müsteşarları 1’er, Emniyet Genel Müdürlüğü 1’er, Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet Müdürlükleri 1’er, Kaymakamlıklar 1’er, Emniyet Daireleri (Kullanılması zararu olan taşıtların adedi, cinsleri ve müddetleri Bakanlar Kurulu’nca belirleniyor)
       Bu durumda Müsteşarlar, yüksek yargı başkanları, Valiler, emniyet müdürleri, rektörler, Diyanet İşleri Başkanı ve kaymakamların makam araçları kalacak. Müsteşar yardımcıları, genel müdürler kurul başkanları ve daire başkanları dahil çok sayıda kamu görevlisinin makam aracı kullanımı son bulacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları