Home page
Haber Menüsü


 
Meclis’in bu hızına tasarı dayanmaz
 
Büyük bir aksilik olmazsa, ekonomik krizden çıkılması için Meclis üstüne düşeni, kısa sürede, yerine getirecek. Sevk edilecek tüm tasarılar en kısa sürede yasalaşacak.
 
Şükrü Küçükşahin
NTV-MSNBC
 
6 Nisan—  Ekonomik programın gereği olan 15 tasarısı ile ilgili tartışmalarda, Meclis’e haksızlık yapıldığı kasında olduğumu pek çok kez vurguladım.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çünkü, tasarılar, Meclis’e gelmediği halde; sanki Meclis hiç çalışmıyor, bu tasarıları çıkarmamak için ayak diretiyor gibi bir izlenim doğdu. Oysa, sözkonusu tasarılar, daha yeni yeni Meclis’e sevk edildi. Üstelik, sevk edilenler de Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in bürokratları tarafından hazırlananlar değildi.
       Tasarılar, Meclis’e gelince hemen gündeme alındı. Bu arada Şeker Tasarı’sı da Genel Kurul gündemine alındı ve yoğun bir çalışma sonucunda, rekor denebilecek sürede, 7 saatte yasalaştı. .
       Şeker Tasarısı ile ilgili olarak FP’nin engellemede bulunacağı yolunda açıklamalar, moraller biraz bozulmuştu. Ancak, bir yandan, iktidar partilerinin milletvekilleri çalışmalara güçlü bir şekilde katıldı, diğer yandan (veya iktidarın yoğun katılımı nedeniyle) FP, güçlü bir muhalefet sergileyemedi. FP’nin zaman zaman, ‘Karar yeter sayısı’ veya ‘Toplantı yeter sayısı’ aranması yönündeki talepleri de iktidarın yoğun katılımı nedeniyle, engelleyici olamadı. DYP’nin de tasarılara karşı çıkmaması, 25 maddelik tasarının, tahmin edilenden daha kısa sürede geçmesine neden oldu.
       Dün de Meclis Genel Kurulu aynı yoğunluğu sürdürdü. Ekonomik önceliği olmayan;ancak Anayasa Mahkemesi’nin belli bir sürede çıkmasını zorunlu kıldığı, 30 maddelik üç tasarı, tahmin edilen süreden çok önce, iktidar ve muhalefet uzlaşması içinde kabul edildi. Bugün de Emniyet Genel Müdürlüğü ile ilgili iki tasarı Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak. Genel olarak, Meclis’i cuma günleri toplamak oldukça zor; ama bu kez olasılık yüksek görülüyor.
       
KOMİSYONLAR DA ÇOK SÜRATLİ
       Meclis komisyonları da Genel Kurul kadar yoğun çalışıyor. Özellikle, Plan ve Bütçe Komisyonu, deyim yerindeyse, nefes almadan toplantı üstüne toplantı yapıyor. Kamu bankalarının durumunun düzeltilmesi amacıyla 2001 bütçesinde değişiklik öngören tasarı ile kamu çalışanlarının durumunun düzeltilmesi için hükümete yetki veren tasarılar kabul edildi.
       Her iki tasarı öncelikli tasarılar arasında yer alıyor. Komisyon, bu tasarıların yanısıra, Ekonomik Sosyal Konsey ile Sosyal Güvenlik Kurumunun kuruluşlarını sağlayan iki çok uzun tasarıyı da ele alıp geçirirken araya birçok kısa tasarı da sıkıştırdı.
       Meclis Adalet Komisyonu ise çıktığında, yılın en önemli yasası olacağına kesin gözüyle bakılan, 1030 maddelik Medeni Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarını, haftada en az 100 madde kabul ederek, sürdürüyor. Diğer komisyonların temposu da bunlardan aşağı değil.
       Bir de Meclis’in gelecek haftaki gündemine değinmek istiyorum.
       Doğalgaz Yasa Tasarısı çarşamba akşamı Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Meclis İçtüzüğü, tasarıların komisyonlarda ele alınabilmesi için, sevk tarihinden itibaren, 48 saat geçmesini zorunlu kıldığından hemen ele alınamadı. Tasarı üç komisyonda; Adalet, Sanayi-Teknoloji ve Enerji, Bütçe ve Plan komisyonlarında görüşülecek.
       Meclis, tasarının hızla yasalaşması gerektiğinin farkında. Bu amaçla, Adalet Komisyonunun, tali komisyon olmasının da verdiği avantajla, oturum yapmadan, bir raporla tasarıyı Bütçe ve Plan Komisyonu’na göndermesi bekleniyor. Sanayi Ticaret ve Enerji Komisyonu ise tasarıyı salı günü ele alıp, aynı gün, asıl komisyon olan, Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edecek.
       Büyük bir aksilik olmazsa, komisyon, çarşamba günü, tasarı üzerindeki görüşmelerini tamamlayacak.
       İktidar partileri de bundan sonrası için hazırlığı yaptılar. Tasarının, 48 saat bekletilmeden Meclis Genel Kurulu’na inmesi için Genel Kurul’da karar alınması sağlanacak. Böylece, ekonomik öncelikle 15 tasarı arasında yer alan Doğalgaz Yasası en geç, gelecek hafta sonu yasalaşmış olacak.
       Meclis Genel Kurulu, Doğalgaz Tasarısından önce de boş durmayacak.
       Salı günü gensoru ve soruşturma önergeleri ele alındıktan sonra, bankalarla ilgili bütçe tasarısı günmede girecek ve tasarı, muhtemelen o gece yasalaşmış olacak. Çarşamba günü ise kamu çalışanları ile ilgili yetki tasarısı üzerindeki görüşmeler tamamlanacak. Çarşamba gününden itibaren Genel Kurul, gelebilecek diğer öncelikli tasarıları ele almaya uygun olacak. Önümüzdeki hafta diğer öncelikli tasarıların Meclis’e sevk edilip komisyonlardan geçmesi halinde, Meclis çalışmalarını cuma ve cumartesi günleri de sürdürecek.
       
MECLİS, DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZ KOŞULU
       Tüm bu ayrıntıları, özellikle Meclis işleyişi konusunda bilgi aktarmak; süre konusundaki ağır işleyişa rağmen Meclis’in geçen haftadan başlayarak yoğun tempoya girdiğini anlatkmak amacıyla yazdım.
       Bu temponun devamı için, Meclis üzerinde kamuoyu baskılarının sürdürülmesinde yarar olacaktır. Ancak, bu demokratik baskı yapılırken, demokrasinin olmazsa olmaz koşulunun, bir parlamentonun varlığı olduğu unutulmamalı.
       Ayrıca, Meclis’de son günlerde yaşanan uzlaşma ve birlikte çalışma kültürü, demokrasi konusunda da umutlu gelişmeler olarak kabul ediliyor. Bu tutumun sürmesine, toplumun her kesiminin yardımcı olması gerek. Özellikle iktidarın bu uzlaşma kültürünü bozacak davranışlardan kaçınması, muhalefeti biraz daha dikkate alması şart.
       İktidar ile muhalefet arasındaki uzlaşmanın demokrasi konusundaki korkuları bertaraf edeceği ortada. Görünen o ki, son dönemde yaşananlar her iki taraf için de ders oldu. Dileriz bu böyle de devam eder.
       Meclis’de böylesine umut verici gelişmeler yaşanırken, bazı olumsuz haberler de Meclis kulislerinde güçlü bir şekilde konuşulmaya başlandı. Türk Amerikan İş Konseyi toplantıları nedeniyle ABD’ye giden bazı çevrelerin, Türkiye’de bir teknokrat hükümet modeli konusunda nabız yokladığı haberleri Meclis’e ulaştı. Konsey toplantılarına katılan milletvekilleri de bu haberleri doğruladı.
       Bir yanı ile bu haberler moral bozukluğuna neden olurken, diğer yandan da Meclis’de demokrasi konusundaki duyarlılıkları artırdı.
       Görünen o ki, büyük bir aksilik olmazsa, ekonomik krizden çıkılması için Meclis üstüne düşeni, kısa sürede, yerine getirecek. Sevk edilecek tüm tasarılar en kısa sürede yasalaşacak.
       Dileriz yanılmayız.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları