Home page
Haber Menüsü


Çin sert çıktı: Keşif uçuşu istemiyoruz
 
Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin, ABD’nin Çin yakınlarındaki tüm keşif uçuşlarını durdurmasını istedi.   Çin'e inen ABD keşif uçağı

 
Pekin/Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Nisan—  Bir Amerikan gözlem uçağının Çin savaş uçağıyla çarpışmasının ardından Pekin ile Washington arasında doğan krizle ilgili olarak konuşan Çin Devlet Başkanı, ABD gözlem uşağıyla Çin savaş uçağının çarpışması olayının sorumluluğunu ABD’nin alması gerektiğini de belirtti. Zemin, “ABD, uluslararası hukuku ihlal etti, Çin hava sahasına girdi, uçakğı uçağımıza çarptı, havaalanımıza indi” diye konuştu. Çin, çarpışmayla ilgili kendi soruşturmasını yapmaya hakkı olduğunu da bildirdi ve uçağın dokunulmazlığının söz konusu olmadığını vurguladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“Eğer uçak egemen Amerikan toprağıysa Çin’e nasıl indi?”
ZHU BANGZAO
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü
       Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhu Bangzao, düzenlediği basın toplantısında, çarpışmanın ardından Çin’in güneyindeki Haynan adasına zorunlu iniş yapan Amerikan uçağına, koruma altındaki ABD toprağı olduğu gerekçesiyle Washington’ın izni olmadan girilmeyeceği yönündeki ABD iddialarını yanıtladı. Amerikan uçağının, Çin tarafının izni olmadan ülke hava sahasına girdiğini ve havaalanına indiğini belirten Zhu, uçağın dokulunulmazlığının söz konusu olmadığını söyledi.
       Zhu, basın toplantısı sırasında alaylı bir şekilde gülümseyerek, “Eğer uçak egemen Amerikan toprağıysa Çin’e nasıl indi?” diye sorarak, Çin yasalarına ve uluslararası uygulamaya dayanarak soruşturma yapma haklarını olduğunu ifade etti. Bakanlık sözcüsü Zhu, yinelenen sorulara rağmen, Amerikan uçağının 24 mürettebatıyla acil iniş yapmasından sonra Çin askeri yetkililerinin uçağa girip girmediğini açıklamayı reddetti.
       Öte yandan ABD Başkanı Bush’un, Çin topraklarında bulunan Amerikan uçağının 24 kişilik mürettebatıyla bağlantı kurulması talebine Çinli yetkililerden, olumlu cevap geldi. Çin, önümüzdeki 24 saat içerisinde, Amerikalı yetkililerin uçak personeliyle görüşebileceğini belirttiler. Amerikan keşif uçağıyla çarpıştıkan sonra düşen Çin savaş uçağının pilotunun ise paraşütle atladığı açıklandı ancak Çinli pilot henüz bulunamadı.
       Bu arada, Pentagon yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, bölgedeki durumu izlemesi için gönderilen 3 Amerikan savaş gemisinin geri çekilmesine karar verildi.
       Uçak mürettebatıyla kurulan son bağlantıda, Çinli askerlerin uçağa girmek üzere oldukları yönünde bilgi alındığı belirtilmiş, fakat bu bilgi Beyaz Saray tarafından doğrulanmamıştı.
       ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), EP-3 tipi elektronik gözetleme ve keşif uçağının “bir an önce dönmesine izin verilmesini” istemişti. 24 kişilik mürettebat taşıyan Amerikan casus uçağı, hafif hasarlı olarak Hainan’a zorunlu iniş yapmış, çarptığı Çin jeti ise denize düşmüş, pilotu kaybolmuştu.

Çağın kaza geçirdiği ve indiği bölge        
       
ABD ENDİŞELİ
       ABD’nin, Deniz Kuvvetleri’ne ait EP-3 tipi istihbarat uçağının, bir Çin savaş uçağıyla çarpışarak Çin’e zorunlu iniş yapmasının ardından, “casus uçağı” olarak da bilinen bu uçağın sırlarının Çin tarafından ele geçirilmesinden endişe ettiği belirtilmişti.
       Amerikan medya kuruluşlarına açıklama yapan Savunma Bakanlığı Pentagon kaynakları, EP-3 tipi uçağın ABD Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan teknolojik yönden en ileri ve hassas özellikler taşıyan uçak olduğuna dikkati çektiler.
       Konuşlandığı bölgede elektronik haberleşmeleri en ince ayrıntılarına kadar belirleyebilen casus uçağın, fiilen Çin’in eline geçmiş olması, Washington’daki uzmanlarca, ABD’nin teknolojik sırlarının, Pekin gibi rakip bir gücün eline geçmesi yönünde güçlü bir olasılığı gündeme getirdiği şeklinde değerlendirildi.
       Uzmanlar, Çinli askeri mühendislerin EP-3’ün sırlarını ele geçirmeleri durumunda ABD’nin Güneydoğu Asya’daki havadan elektronik istihbarat olanaklarının zayıflayabileceğine dikkati çektiler.
       Dört motorlu ve hem jet hem de pervaneli uçak esasına göre çalışan bir sivil uçağın üzerine yerleştirilen yüz milyonlarca dolarlık elektronik aksam sayesinde ABD, faaliyet gösterdiği bölgelerde önemli istihbarat avantajına sahip bulunuyor.
       Uçakta 24 askeri personel görev yapıyor. ABD yönetimi, EP-3’ün bir Çin savaş uçağıyla çarpışmasından sonra uçağın ve 24 kişilik personelinin hemen iade edilmesini istedi. ABD yetkillileri, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Çin’in bu yönde davranması gerektiğini savunurken, Washington’daki askeri uzmanlar, “ABD’nin askeri sırlarını çalmaya meraklı olan” Çin’in, hassas EP-3 uçağını inceleme fırsatını geri çevirmesini beklemediklerini belirttiler.
       ABD donanmasına ait 3 savaş gemisinin, “durumu izlemek” üzere Güney Çin Denizi’ne gönderileceği bildirilmişti. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, gemilerin bölgeden geçiş planlarının yapıldığını ve çok yavaş olarak hareket etmeye başladıklarını söylemişti. Fakat Pekin’in ABD’li yetkililerle pilotları görüştürme kararı üzerine ABD, savaş gemilerini yollamaktan vazgeçti.
       
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI ACİL ÇÖZÜM UMUYOR
       Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaşuan, Washington ile Pekin arasındaki uçak krizine acil çözüm bulunacağını ümit ettiğini söyledi. Paris‘te Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac‘la görüşen Jiaşuan, “Kısa bir süre içinde uygun bir çözümün bulunacağını umuyorum“ dedi. Amerikan uçağının mürettebatının ne zaman ABD‘ye dönebileceği sorusu üzerine Jiaşuan, “Amerikan uçağına çarpan bizim uçağımız değildi, bunun tam tersi oldu. Bizim pilotumuz hala kayıp“ dedi. Jiaşuan, Amerikalı yetkililerin Pekin‘e, bu olayın iki ülke ilişkilerini etkilemeyeceğini bildirdiğini de söyledi.
       
ABD İÇİN FELAKET
       Bu arada, Jane‘s Defence Weekly dergisini yayınlayan grubun sözcüsü askeri uzman Paul Beaver, Çinliler Amerikan uçağına girmeyi başardılarsa, ABD‘nin istihbarat sırları ve teknolojisinin Rusya‘nın eline geçebileceğini öne sürdü. Beaver, “Çinliler uçağa, bilgisayarlara ve disketlere girmeyi becerebildilerse, bu ABD için felaket olur“ diyen Beaver, Çinliler‘in muhtemelen bu bilgileri Ruslar‘a satacağını iddia etti. Beaver, bu durumlarda yapılması gerekenin mürettebattan, istihbarat bilgilerini yok etmek için bilgisayarın sabit diskinin tahrip edilmesini istemek olduğunu belirtti. Amerikan keşif uçağı dün Güney Çin Denizi üzerinde bir Çin savaş uçağıyla çarpışarak karaya inmek zorunda kalmıştı.
       
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları