Home page
Haber Menüsü


 
Önlemler hükümet prokolüne eklenebilir
 
Hükümetin, kendisine duyulan güveni geri kazanması, Kemal Derviş’in açıkladığı ekonomik program hükümet protokolünün altına eklenerek Meclis’den güvenoyu istenmesiyle mümkün olabilir.
 
Şükrü Küçükşahin
 
28 Mart—  Türkiye’nin yaşamakta olduğu ekonomik krizin atlatılmasının birinci şartı, önemli ölçüde dış kredi sağlanması. Bu desteğin gelmesi ise hükümetin, dışarıda kaybettiği güveni yeniden kazanmasına bağlı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu nedenle, uluslararası finans kuruluşları vegelişmiş ülkeler, Kemal Derviş’e, hükümetin ekonomik programın arkasında kararlılıkla duracağını görmek istediklerini iletiyor. Aslında çok da haksız sayılmazlar. Gelecek yeni kredilerin de Kasım krizinden sonra gelenler gibi, biraz argo tabiriyle ile çar çur edilmesi istenmiyor.
       Hükümet, kendisine duyulan güvenin kaybolduğunu çok iyi biliyor. Bunu geri kazanmasının yolları hala var. Öncelikle, hükümet partilerinin yöneticilerinin bile dile getirdiği son derece yararlı bir öneri var. Öneri, Kemal Derviş’in açıkladığı ekonomik programın hükümet protokolünün altına eklenmesi. Bu yapıldıktan sonra, hükümet programında gerekli düzenlemeler yapılır ve yeni program vesile göstererek Meclis’den güvenoyu istenebilir.
       Bu aşamalı öneriyi gerçekleştirmek hiç de zor değil. Hele hükümetin büyük ortağı DSP Kemal Derviş’i kendi üyesi gibi görüyor, ANAP da Derviş’in açıkladığı yeni ekonomik programın kendi parti programı ile aynen örtüştüğünü düşünüyorsa, MHP’yi ikna etmek o kadar da zor olmayacaktır.
       Üstelik, bir bakanın şu sözleri de hiç yabana atılır gibi değil: “Bugün seçim olsa, üç iktidar partisinin de barajı aşmaları çok, ama çok zor. Durum bu olduğuna göre, Derviş’in programına sonuna kadar destek çıkalım. Program hükümetin olur. Başarı halinde, yeniden sandıktan çıkma olasılığı söz konusu olabilir.”
       Bakanın sözlerinden de anlaşıldığı gibi, aslında hükümetin Derviş’e destek dışında bir başka alternatifi kalmış değil. Onların şansı da Derviş’in
       başarısına bağlı.
       
HÜKÜMET DAHA HIZLI ÇALIŞMALI
       
Hükümet, bunları gerçekleştirirken, öncelikli 15 yasa tasarısını da hemen Meclis’e sevk edebilir. Ekonomik öncelik taşıyan bu 15 tasarıdan, hiç değilse bir iki tanesi hemen Meclis’e sevk edilmeli.
       Anlaşılıyor ki, hükümet partileri Meclis’i çalıştırma konusunda nihayet önlem almaya, milletvekillerini Meclis’e getirmeyi başarmaya başlıyor. İşte bu süreçte, tasarıların hemen gönderilmesinde büyük yarar var.
       Gönderilecek ilk bir iki tasarı, hemen Meclis komisyonlarında ele alınır: Komisyonların önünde halen çok da acil olarak ele alınacak başka tasarılar yok. İlk tasarılar komisyonlardan en kısa sürede geçip Meclis Genel Kurulu’da hemen ele alınabilir.
       Genel Kurul bu çalışmayı yaparken, diğer tasarılar da Meclis’e gelir ve komisyonlar birer birer geçer. Genel kurul bir tasarıyı bitirir bitirmez diğerine başlayabilir.
       Hızlı bir tempo ve çalışma sürelerinin uzatılması ile Meclis bu 15 tasarıyı iki hafta içinde hayata geçirebilir. Dışarının hükümete yeniden güven duyması için bu çalışmanın tamamlanması da iyi bir fırsat olacaktır.
       Bu vesile ile bir kezdaha belirtmek istiyorum. Derviş, ABD’Den döndükten sonra Meclis’e geliş yapmak istedikleri konusunda bilgi vermeli ve Meclis’in desteğini istemeli. Derviş’in bunu yapacağına dair bilgiler alıyorum; diliyorum böyle olur. Çok yararlı bir girişim olacağı kesin.
       
DOKUNULMAZLIKLAR
        Gündemdeki bir iki konuya daha değinmek istiyorum. Van Bağımsız Milletvekili Mustafa Bayram’ın dokunulmazlığını, adam öldürme ve tarihi eser kaçakçılığı iddialarını içeren iki fezleke nedeniyle kaldırıldı.
       Bayram’ın dokunulmazlığın kaldırılmasına o kadar da hafifsememek gerek. Birincisi kamuoyu baskısının sonuç vermeye başlandığı görülüyor. İkincisi, milletvekilleri bundan sonra dokunulmazlık zırhının o kadar da iyi çalışmayacağını anlayacak. Üçüncüsü de, Bayram’a yapılan bu muamelenin bundan sonraki dokunulmazlık dosyaları için de geçerli olması konusunda Meclis’de, partiler ve milletvekilleri arasında, uzlaşma sağlanmış görünüyor.
       Yakında, dokunulmazlık dosyalarının belirli bir süre içinde Meclis’den geçmesi konusunda İçtüzük değişikliği bile gündeme gelebilir.
       
DSP KONGRESİ
       Bazı çevreler DSP kongresine kadar, “Başbakan Bülent Ecevit çekilecek mi, çekilmeyecek mi?” konusunun tartışılmasını, böylece yeni bir krizin ayak seslerinin duyulması arzusunda. Hatta, bu çevreler, Zekeriya Temizel ile Kemal Derviş’i DSP’de genel başkan adayı bile yaptılar.
       Bir kere Temizel de, Derviş de milletvekili değil. Anayasa gereği, bu kişiler genel başkan olsa bile, Başbakan olamayacak. O zaman neden bu göreve seçilsinler ki. Kaldı ki, Ecevit’in çekileceği konusunda “Net bir ifade olmadıkça” bu konunun spekülasyon haline getirilmesinin hiçbir yararı yok. Ayrıca, Ecevit’in çekilme kararının yeni bir kriz yaratacağını sanmıyorum. Hatta yeni ismin umut olarak görülmesi bile mümkün. Böyle bir olasılık halinde, bakarsınız Kemal Derviş’in de çok iyi anlaştığı Dışişleri Bakanı İsmail Cem DSP Genel Başkanı olur; Türkiye, Cem ve Derviş’le yeni bir açılımla karşı karşıya gelebilir.
       Yani, DSP kongresinden bir kriz çıkma olasılığı pek mümkün değil. DSP’yi diğer partilerle kıyaslamamalı. Bu partide Ecevit ailesinin dediği dışında hiçbir gelişme yaşanmayacağını herkes çok iyi bilmek zorunda.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları