Home page
Haber Menüsü


 
Meclis acilen çalışmalı
 
İktidar ne yapıp edip, Meclis’i çalıştırmalı; muhalefet ise, sadece engelleme mantığı ile hareket etmekten uzaklaşmalı. Çünkü, Meclis’in çalışmaması, neredeyse kendini feshetmesi ile aynı.
 
Şükrü Küçükşahin
 
26 Mart—  Kriz dönemlerinde en çok ve en verimli çalışması gereken kurum parlamentodur. Parlamentonun çalışması gereğine, sık sık değiniyoruz. Ancak, kurban bayramından bu yana Meclis, bir türlü verimli çalışma atmosferine giremedi. Hele, şubat krizinden sonra durum daha da vahim bir hal aldı. 351 milletvekili desteğine sahip iktidar, ‘milletvekillerinin moralleri bozuk’ gerekçesiyle, Meclis’i doğru düzgün çalıştırıp, yasa çıkartamıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Milletvekillerinin, moral bozukluğunu ileri sürerek böyle bir tutuma girişmesi kaygı verici. Bu kaygıları gidermesi gerekense iktidar partilerinin yöneticileri.
       İktidar ne yapıp edip, Meclis’i çalıştırmalı; muhalefet ise, sadece engelleme mantığı ile hareket etmekten uzaklaşmalı. Çünkü, Meclis’in çalışmaması, neredeyse kendini feshetmesi ile aynı. Meclis’in son günlerde ortaya koyduğu tablo da bunu destekliyor. Bireysel Emeklilik Tasarısı, neredeyse, her gün, ancak bir madde ilerleyebiliyor.
       Oysa, Meclis’in acilen çıkarması gereken onlarca yasa tasarısı var. Meclis’in bu durumunu 12 Eylül öncesine benzetenler de var;bunlar arasında devlet yetkilileri bile bulunuyor. Bu tür benzetmeler konuşulmaya başlanmışsa, Meclis’i çalıştıracak yöntemleri yaşama geçirmek zorunluluğu doğmuş demektir. Geç bile kalındı. Meclis çalıştırılamayacaksa, Türkiye’nin, ne yapıp edip, seçime gitmesinde yarar var.
       
YILMAZ GEREĞİNİ YAPMALI
       Meclis’in çalışmasını iktidarın sağlaması gerektiğini belirttik. Mevcut hükümet partilerinin milletvekilleri arasında Meclis çalışmalarına en çok katılanlar DSP’liler. Bayram öncesine kadar MHP’liler de yoğun katılım gösteriyorlardı ve bu nedenle Meclis çalışmalarında hiç sorun yaşanmıyordu.
       ANAP’lı milletvekilleri ise 18 Nisan seçimlerinden beri, Meclis çalışmalarına en az ilgi gösteren iktidar destekçileri. Üstelik bu partide en az 50 milletvekili geçmişte bakanlık koltuğunu işgal etmiş; Meclis çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilen isimlerden oluşuyor. Ancak, yine bu parti içinde Meclis çalışmalarına aylarca hiç katılmayan eski bakanlar bile mevcut. ANAP’lı milletvekilleri ‘Metal yorgunu’ görüntüsünden kurtulmak durumunda.
       ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da konuşmalarında sık sık, “Siyasetçisiz siyaset yapmak isteyen, siyaseti devre dışı bırakmak isteyen güçler var” diye konuşuyor. Bu sözler doğruysa, o zaman siyaseti etkin kılmak gerek. Bunun ilk yolu da Meclis’i çalıştırmaktır.
       İlk görev de bu sözlerin sahibi Yılmaz’a düşer. Eğer, siyaseti devre dışı bırakmaki steyeng üçler varsa, bu düşüncede olanlara karşı gösterilecek ilk tavır Meclis’i çalıştırmaktır. Yılmaz, önce kendi arkadaşlarını ikna etmeli ve Meclis çalışmalarına katılmalarını sağlamalı.
       Bunun dışında, iktidar partilerinin yöneticilerinin ne yapıp edip, kendi milletvekillerini Meclis’e getirmesi şart. Aksi takdirde, zaten oldukça yıpranmış olan hükümetin durumu iyice zora girer.
       Her hafta olduğu gibi, salı günü yine MHP ve ANAP grup toplantıları var. Her iki partinin liderinin de milletvekillerini uyarmasını bekliyoruz. Bakalım sonucu ne olacak?
       ANAP grubu Meclis çalışmalarından sonra, gece toplanacak. Toplantıda, ekonomik kriz ile alınan ekonomik tedbirler bütün ayrıntıları ile tartışma konusu yapılacak.
       Geçen haftaki ANAP grup toplantısında söz alan bazı milletvekilleri, hükümetten çekilmeyi önermişti. Onlara yanıt veren Yılmaz, “Salı günü her şeyi bütün ayrıntıları ile konuşalım. Tabi ki bu grubun her kararı verme hakkı var. Ama hükümetten çekilmek yanlış olur” şeklinde konuşmuştu.
       Bu haftaki toplantıda göreceğiz, hükümetten çekilme sesleri ne kadar yüksek çıkacak ve Yılmaz’ın bu isimleri aksi yönde ikna etmek için çabaları nasıl sonuç verecek?
       Ancak şunu söylemek çok da zor olmasa gerek: Bazı farklı seslere karşın, ANAP’ın hükümetten çekilmesi yönünde bir kararın çıkma olasılığı beklenmiyor. Aksi, büyük bir sürpriz olur ve Türkiye de buna hazır değil.
       
DERVİŞ MECLİS’E BİLGİ VERECEM Mİ?
       Meclis’in çalışmamasında milletvekillerinin yeterince bilgilendirilmemesi de etkili oluyor. Bunu da pek çok kez yazdık. Ve Kemal Derviş’in mutlaka Meclis’i bilgilendirmesinde yarar olduğunu kaydettik. Derviş’in danışmanlarının da bu yönde görüşler beyan ettiğini biliyoruz.
       Derviş’in ABD ve Almanya gezileri böylesi bir fırsat doğruyor. Bakanın bu gezilerden döndükten sonra, Meclis’e bilgi vermesi yerinde olur ve böylesi bir tutum iki yönlü yarar sağlar.
       Birincisi; Derviş, çıkarılması gereken yasaların nedenleri, aciliyeti konusunda bilgi aktarıp, destek ister. İkincisi de milletvekilleri yaşanan krizin gerçek boyutunu öğrendiklerinde önlerine gelecek tasarılara daha iyi sahip çıkarlar.
       
KHK VE CEZAEVLERİNE DİKKAT
       Meclis bu haftadan itibaren, kamu çalışanları arasındaki ücret dengesizliğini gidermek amacıyla hükümete kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi veren ve süresi 22 Mart’ta biten yasanın süresinin üç ay daha uzatılmasını sağlayacak yeni bir tasarıyı ele alacak. Dileriz, hükümet bu konuda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayını almıştır. Çünkü, Türkiye’nin zirvede yeni krize, hiç mi hiç tahammülü yok.
       Kulak ardı edilmemesi gereken ikinci konu da cezaevleri. Cezaevi direnişleri bastırılıp tutuklular F tipi cezaevlerine aktarılınca, “Hükümet mutlaka önlem almalı ve bu cezaevlerinde ölüm yaşanmamalı” demiştik.
       Maalesef ölüm orucuna girmiş bir tutuklu hayatını kaybetti. Bu konu ekonomik kriz nedeniyle çok ön plana çıkmadı; ama son derece önemli. Türkiye, bir daha cezaevi sorunu yaşamamalı.
       Hükümetin alacağı önlemler son derece önemli; ama özellikle Tabipler Odası ve Barolar Birliği’nin takınacağı tutumlar hükümetinkinden de önemli. Sivil toplum örgütleri, ölüm oruçlarını destekleyici izlenim yaratarak; ölüm orucunu, hatta ölümü teşvik eden örgüt yöneticilerini yüreklendirmekten kaçınmak durumunda.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları