Home page
Haber Menüsü


Aria ‘Alo’ dedi
Türkiye’nin yeni GSM şebekesi Aria Başbakan Bülent Ecevit ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında gerçekleşen konuşmayla hizmete açıldı.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
21 Mart— Türkiye’nin üçüncü GSM 1800 operatörü Aria, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’ün Başbakan Bülent Ecevit’i aramasıyla resmen faaliyete geçti. İtalyan Mobil telefon şirketi TIM ile Türkiye İş Bankası’nın cep telefonu markası olan Aria, bugün hizmet vermeye başladı. Aria, Türkiye’nin en büyük üç ili olan İstanbul, Ankara, İzmir’de cep telefonu hizmeti verecek şebeke çalışmalarını tamamladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  GSM şebekesinde ilk görüşme Başbakan Bülent Ecevit ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, saat 12.00’de Başbakan Bülent Ecevit’i arayarak şunları söyledi: “Bugün ikinci nesil cep telefonu şirketlerimizden İş-Tim Aria hizmet adıyla göreve başlamıştır ve bunun ilk konuşmasını zatialinizle yapmayı uygun bulduk. Bize bu güzel anlayışı taktim ettiğiniz, bağışladığınız için ben teşekkürlerimi sunuyorum. Ülkemiz için hayırlı olacağına inanıyorum. İlk konuşmayı sizinle böylece milletimize müjdelemiş oluyoruz efendim.”
       Başbakan Ecevit de Bakan Öksüz’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “Türkiye’nin 3’üncü cep telefonu operatörü Aria ile ilk görüşmeyi sizinle yapmaktan mutluluk duyuyorum. Bu önemli girişime katkılarınız dolayısıyla sizi ve Türk-İtalyan ortaklığı İş-Tim’in sayın yöneticilerini kutlarım. İleri teknoloji ürünü Aria’nın ülkemize hayırlı olmasını dilerim, saygılar sunarım.”
       
ÖZİNCE: REKORLARA İMZA ATIYORUZ
       İş-Tim Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Aria’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, telekomünikasyon alanındaki bu atılımın Türkiye’deki en büyük hacimli girişim olduğuna işaret ederek, “Bu tutarı tüm olumsuzluklarda ve geçici olduğuna inandığım kriz ortamında hiçbir noksanlığa ve aksamaya meydan vermeksizin taahhüdü doğrultusunda ödeyen İş-Tim rekorlara imza atarak işe başladı” dedi.
       
HALKA ARZ DÜŞÜNÜLÜYOR
       Ekonomide bir değerler zinciri yaratılması için, İş-Tim’in en yakın gelecekte borsaya kote edilmiş, halka açık bir şirket haline getirilmesini amaçladıklarını kaydeden Özince, “İçinde bulunduğumuz şartlarda, yabancı yatırımların ülkemize daha fazla yönlendirilmesi için, İŞ-TİM örneğinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
       
SİSTEM LİBERALLEŞTİRİLMELİ
       Halka çok daha süratli ve etkin hizmet vermek konusundaki hedeflerinin, Türkiye’de telekomünikasyon sektörünün tam liberalleşmesi ile daha da geliştirileceğini vurgulayan Özince, Türkiye’deki sistemin, böylesine ciddi yatırımlar gözönüne alınarak liberalleştirilmesini, uluslararası gelişmiş piyasaların esasları ile çalışmasını istedi.
       Bunun Türk tüketicisinin en doğal hakkı olduğunu belirten Özince, “Unutmamalıyız ki, bu hizmete olan talep Türkiye’nin en büyük borsa şirketlerinden birini yaratmıştır, İŞ-TİM’in lisans ücreti de uluslararası standartlarda ödenmiştir. Her ikisi de Türkiye’nin daima bahsettiğimiz potansiyeli ile ilgilidir. Bu çerçevede Otoritenin, kamu yararına olan ve Danıştay kararı ile İŞ-TİM’e tanınan ulusal roaming hakkı konusundaki gerekli düzenlemeleri dünya standartlarında ve süratle gerçekleştirmesini bekliyoruz” diye konuştu.
       Ersin Özince, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kısacası İŞ-TİM, kalite, üstün hizmet ve başarıyı simgelemek üzere piyasaya çıkmaktadır. İş Bankası’nın Telecom Italia Mobile ile birlikte Türkiye’nin yarınlarına olan sarsılmaz inancı, İŞ-TİM’in bütün taahhütlerini zor koşullarda dahi noksansız yerine getirmesini sağlamıştır. Bu yatırım ülkemiz açısından iletişimin tüm boyutlarının gelişmesine olan katkıları dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Sadece haberleşme sektöründe bir teknoloji çeşitlendirmesi olarak değil, Türk tüketicisinin beklentilerinin gerçekleştirilmesi, hizmetin farklılaştırılması, nihai olarak da toplumun refah düzeyini artırmanın önemli bir yolu olarak algılanmalıdır.”
       
ÖKSÜZ: REKABET ŞARTLARI HAKİM OLACAK
       Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de, yaptığı konuşmada, “Yüz akıyla başladığım bir işi, yüz akıyla bitirmenin mutluluğunu duyuyorum” dedi. Öksüz, konuşmasında, Aria’nın GSM 1800 lisansının KDV dahil 3 milyar dolar bedelle verildiğini hatırlatarak, “Bunun önemli bir anlamı vardır. Sıfır faizle 3 milyar dolar ülkeme girmiş demektir. Yapılacak yatırımlar ve işletme sermayesi ile önemli bir yabancı sermaye akımının Türkiye’ye geldiğini ifade etmek istiyorum” dedi. Aria’nın hizmete girmesinde emeği geçen çalışma arkadaşlarına ve İş-Tim yöneticilerine teşekkür eden Öksüz, “Bunlar bir dünya rekoru kırdılar. 1800’lü telefonlarda bir dünya rekoru kırdılar” diye konuştu.
       Öksüz, İş-Tim’e ait imtiyaz sözleşmesinin 27 Ekim 2000’de imzanalandığını hatırlatarak, şunları söyledi:
       “Bu tür hizmetlerin ve daha nicelerinin yüce Türk milletine layık bir hizmet olduğu kuşkusuzdur. Yüz akıyla başladığım bir işi, yüz akıyla bitirmenin mutluluğunu duyuyorum. Sayın Başbakanımıza verdiğimiz Mart ayı içindeki sözümüzü de gerçekleştirmiş olmanın ayrıca mutluluğunu duymaktayım. Böylece ikisi 900, ikisi de 1800 Mhz bandında çalışan bir ve ikinci jenerasyon mobil haberleşme hizmetlerinin ülkemizde 4 işletmeci tarafından sunulması sağlanmıştır. Bu durumda anılan hizletlerin tam bir rekabet ortamında halkımızın istifadesine sunulması hedefimiz de gerçekleşmiştir. Bundan sonra rekabet şartları, fiyatı büyük ölçüde etkileyecek. Ve halkımızın daha ucuz, daha kaliteli, daha süratli haberleşmesi de gerçekleştirilmiş olacaktır.”
       Bakan Öksüz, gelişen teknoloji çağında bu hizmetlerin yetmeyeceği ve yeni nesil haberleşme sistemlerinin gerekeceğinin çok yakın bir gerçek olduğunu vurgulayarak, literatürde UMTS, 3G gibi isimlendirmeler mevcut bulunmakla birlikte mevcut sistemlerle uyumlu çalışabilecek olan sistemlerin seçimi ve ihaleye çıkılması çalışmalarının Bakanlığı’nca yapılmakta olduğunu bildirdi.
       Öksüz, hizmet kalitesine uygun şartlarda, uygun yerlerde, baz istasyonlarının yaygınlaştırılmasının gerekeceğine dikkat çekerek, “Dünyada da bu şekilde bir gerçek vardır. Bu konunun daha iyi bir şekilde değerlendirileceğini umut etmekteyim” diye konuştu.
       
ÖZELLEŞTİRMEYE HIZ VERİLECEK
       Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Aria’nın hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen törenin ardından gazetecilerin “Kemal Derviş özelleştirmeye hız verileceğini söyledi” diyerek, görüşlerini sorması üzerine şöyle konuştu:
       “Bu akşam kendisiyle görüşeceğiz ve bir görüş alışverişinde bulunacağız. Özelleştirmeye tabii ki hız verilecektir. Ölçü nedir? Kanunlarımız ve bu konudaki birikimlerimiz. Ölçü bu olacaktır. Sayın Derviş ile bu mahiyette belki bir görüşme yapacağız. Gündemsiz bir görüşme olacak ve gerekirse sizlere de açıklamada bulanacağız.”
       
YATIRIM 1 MİLYAR DOLARI BULACAK
       Çırağan Sarayı’nda yapılan törende konuşan İş-Tim’in İtalyan ortağı Telekom İtalia’nın Murahhas Azası Marco de Benedetti de, Aria’nın network altyapısına 2002 yılı sonuna kadar yapmayı planladıkları yatırımın 1 milyar doları bulacağını belirterek, bu yatırım miktarıyla Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımın gerçekleştirilmiş olacağını söyledi. Benedetti, Aria’nın hizmete girmesi dolayısayla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 2000 yılını 7.9 milyar Euro ciro ve sıfır borçlanma ile kapadıklarını söyledi.
       
GÖRÜŞME ÜCRETİ 280 BİN LİRA
       Öte yandan Aria’nın ücret tarifesi de belirlendi. Buna göre, görüşmelerin dakika ücreti 280 bin lira olarak açıklanırken, kısa mesaj göndermenin fiyatı ise 60 bin lira olacak.
       
FARİNA: SABİT ÜCRET ALINMAYACAK
       İş-Tim Genel Müdürü Giuseppe Farina da açılışta yaptığı konuşmada, müşterilerinin aylık sabit ücret ödemeyeceklerini ve mevcut cep telefonu numaralarını Aria alan koduyla kullanabileceklerini söyledi.
       21 Mart 2001’in, lisans anlaşmasının imzalandığı 27 Ekim 2000 ve Aria markasının Türk pazarına lanse edildiği 13 Şubat 2001 tarihleriyle birlikte belleklerde kalacağını kaydeden Farina, bu sürede sadece şebeke ve ticari altyapılarını kurmadıklarını, aynı zamanda bir kültür, bir takım ve şirketin değerlerini kurduklarını ifade etti.
       Farina, Aria markasının önde gelen değerlerinin şeffaflık, yenilik, müşteriye yakınlık ve kişiye özel hizmetler olduğunu dile getirdi. Aria’nın, müşterilerinin kendi yaşam tarzlarına en uygun tercihleri yapabilmeleri konusunda her zaman yol göstereceğini anlatan Giuseppe Farina, şirket ile müşteriler arasındaki yakın ilişkiyi sürekli sıcak ve uyumlu kılabilmek amacıyla pazarlama ağına da büyük özen gösterdiklerini kaydetti.
       Piyasaya sunacakları yeniliklerle müşterilerin beklentilerini ön plana çıkarmayı ilke edindiklerine işaret eden Farina, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Müşterilerimiz aylık sabit ücret ödemeksizin bizimle abonelik sözleşmesi yaparak Türkiye’de önemli bir ilke imza atmış olacaklardır. Aria müşterileri Türkiye’de ilk kez faturalı ve ön ödemeli sistemlerde herhangi bir ayrıcalık olmaksızın aynı numarayı aynı hizmetleri ve 32 K kapasiteli aynı SIM kartları kullanma imkanı bulacaklardır.”
       
KONTÜR HİZMETİ ATM’DEN VERİLECEK
       Farina, Aria, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek müşterilerine elektronik sistemlerden yararlanarak ön ödemeli hazır kartlarını İş Bankası’nın ATM makinaları ve bayilerimizden yükleme şansını sağladığını söyledi. Genel Müdür, şöyle konuştu:
       “Bu hizmet mevcut kontör yükleme sistemlerinin üzerinde bir gelişmedir. Aria müşterileri Türkiye’de ilk defa faturalı ve ön ödemeli sisteme kayıtlı aboneler arasında bir fark olmaksızın ve herhangi bir form doldurmaksızın yurtdışından aranabilecekler, ilk defa ön ödemeli kartlara kontör yüklenmesi konusunda yeni bir sistemden faydalanabileceklerdir. Bu çerçevede Aria müşterileri sabit telefonlardan ve Aria numaralarından aranarak, belirli bir çağrı trafiğine ulaştıkları anda kartlarına otomatik ve ücretsiz olarak belirli oranda kontör yüklenecektir.
       Aria’nın ön ödemeli kart müşterileri Türkiye’de ilk kez kontör kredileri minimum seviyeye geldiğinde otomatik olarak kontör yüklenmesi hizmetinden faydalanabileceklerdir. Bu durumda kontör ücreti müşterinin banka hesabından otomatik olarak alınabilecektir.
       Müşteriler ilk kez 12+1 ay geçerlilik süresine sahip ön ödemeli kart kullanma imkanına sahip olacaklar, ilk defa üzerinde Aria markası ile piyasaya sunulan cep telefonlarını kullanabilecekler ve yine ilk kez diğer bir operatörün abonesi iken sadece Aria alan kodunu değiştirip eski numaralarını aynen muhafaza edebileceklerdir.”
       
55 DAKİKA ÜZERİ İNDİRİMLİ
       31 Mayıs 2001 tarihine kadar Aria abonesi olacak müşterilerin yıl sonuna kadar geçerli özel ücret tarifesinden yararlanma imkanına sahip olacağını ifade eden Farina, 0555 alan kodlu Aria’nın hizmetlerinin “5” rakamı kavramına dayalı olduğunu belirtti.
       “Ön ödemeli kart seçeneğinde Aria müşterileri her 55 dakikalık telefon konuşması sonunda 5 dakikalık ücretsiz görüşme hakkına sahip olacaklardır” diyen Farina, faturalı sistemden yararlanan müşterilerin ise sabit ücret ödemeyeceklerini ve 55 dakikayı geçen telefon görüşme bedeli üzerinde yüzde 55 oranında indirim yapılacağını aktardı.
       
İKİ YIL İÇİNDE BÜYÜYECEK
       Aria, Türkiye’nin en büyük üç ili olan İstanbul, Ankara, İzmir’de cep telefonu hizmeti verecek şebeke çalışmalarını tamamladı. Önümüzdeki aylar içinde ulusal dolaşım konusunda öngörülen anlaşmaların neticelendirilmesinin ardından kapsama alanı ülkenin diğer bölgelerini de içerecek şekilde genişletilecek.
       Aria, ülke nüfusunun yüzde 50’sini ilk iki yıl, yüzde 90’ını ise ilk 5 yıl içinde kapsama alanına alacak şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Aria, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde GSM 1800 dijital şebekesini 25 yıl süreyle işletmeye devam edecek.
       Şebeke altyapıları önemli finansal, teknolojik, organizasyon çabaları ve 2002 yılı sonuna kadar 1 milyar dolara ulaşacak yatırımlar neticesinde gerçekleştirildi.
       Aria şebekesinde mevcut olan WAP teknolojisi, tüm hizmetler ile internet içeriğini müşterilerin cep telefonlarına doğrudan ulaştıracak.
       Ayrıca yılın ikinci yarısınadan itibaren GPRS teknolojisi ile ilgili hizmetler de satışa sunulacak. Öte yandan, Aria müşterileri aylık sabit ücret ödemeksizin abonelik sözleşmesi yapabilecekler.
       
İŞ-TİM PROFİLİ
       Nisan ayında Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan GSM 1800 sayısal hücresel mobil telefon sisteminin tesis ve işletmesi ihalesine katılan Türkiye İş Bankası ve Telecom Italia Mobile konsorsiyumu, 2 milyar 525 milyon doları vererek ihaleyi kazanırken, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük özelleştirmesine de imza attı.
        27 Ekim 2000 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı ile imtiyaz sözleşmesini imzalayan konsorsiyum, hızla yeni şirketin kuruluşunu başlattı. İhale için oluşturulan konsorsiyumu, 5 Eylül 2000’de İŞ-TİM Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş. olarak iş ortaklığına çeviren Türkiye İş Bankası ve Telecom İtalia, Türkiye bütçesine 1985-1994 yılları arasında gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplamı düzeyinde katkıda bulundu.
       İŞ-TİM, ihale bedeli 2 milyar 525 milyon dolar ile KDV’sini 2 taksitte ödedi. İŞ-TİM’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Genel Müdürlüğü’nü de Giuseppe Farina üstlendi. 355 trilyon lira sermayeli şirketin hissedarları ve pay oranları şöyle:
       “TIM International (yüzde 49), Trakya Yatırım Holding (Yüzde 25), Türkiye İş Bankası (Yüzde 14), Efes Holding (yüzde 6.25), Türkiye Şişe Cam A.Ş. (yüzde 5), Anadolu Anonim Türk Sigorta (Yüzde 0.50), Anadolu Hayat Sigorta (yüzde 0.25)’
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları