Home page
Haber Menüsü


 
“Yapısal Reformlar” doludizgin!
 
Nisan’ı planlama, Mayıs ve Haziran’ı uygulama ayları olarak kabul edebiliriz. Faiz, kur ve diğer piyasalar Haziran ayı içinde dengelerini yeniden sağlamış olacaktır.
 
Burçin Mavituna
 
20 Mart—  98 gün için yüzde 33 faize razı olan Hazine siyasi iradeye zaman kazandırıyor. Bu ihalenin başarısı piyasanın tansiyonunu düşürmesi. Hükümet, yapısal reformlar için koları sıvarsa bu ihalenin geri ödemesinde piyasalar dengelenir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Siyasi uyum ve toplumsal uzlaşma programın başarısının tek anahtarı. Meclis hızlı hareket etmeli ve çok süratli “yapısal reformları” hayata geçirmeli. Planlama tam not alıyor ama kredibilitenin artması için uygulama bekleniyor...
       
ÇOK HIZLI 3 AY
       Yapısal düzenlemelerin çok hızlı yaşanacağı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına giriyoruz. Yeni ekonomik programın teminatı meclisin uyumlu çalışması ve toplumal uzlaşmanın sağlanması ile “yapısal reformları” hayata geçirmek olacak. Yabancı sermayenin Türkiye ekonomisini ilk değerlendirmesi siyasi otoritenin uyumlu çalışarak yasama faaliyetlerindeki başarısı üzerine yoğunlaşacak.
       Daha sonra rakamsal hedeflere yönelecekler. Sayın Derviş’in açıklamalarında, IMF ile anlaşılan çerçeve program içinde yılın ilk yarısında rakamsal hedefler olmadığı vurgulanıyor. Zaten bu ortamda rakam hedeflerinin hiç bir inandırıcılığı olmayacağı göz ardı edilmemeli.
       Şu anda piyasaların tek bir rakama ihtiyacı var, dış destek hacmi. Dış kaynaklı kredi imkanlarının ortaya çıkması ile piyasalar ilk ciddi tepkilerini vermeye başlayacaktır. Yabancı sermaye ortaya konan ekonomik programa politik ve sosyal desteğin zayıf olduğuna inanıyor. Doğru planlama yapılsa da uygulamada sorun çıkmadığını görmek isteyecektir. Nisan’ı planlama, Mayıs ve Haziran’ı uygulama ayları olarak kabul edebiliriz. Faiz, kur ve diğer piyasalar Haziran ayı içinde dengelerini yeniden sağlamış olacaktır.
       Haziran ile birlikte enflasyon hedefine geçilmesi tercih edilecektir.
Sayın Derviş, 2001 yılı için enflasyon hedefi vermekten kaçınmakta ama 2001 sonunda aylık enflasyonun yüzde 2’nin, 2002 yılında da yüzde 20’nin altında kalacağını vurgulamaktadır.
       
98 GÜN İÇİN YÜZDE 33.65 GETİRİ
       Hazine 98 gün için borç istemeye karar verdi, ama ihale şeklini değiştirerek. Bu ihalede gelen teklifleri tek bir oranla, en yüksek oranla karşıladı.
       Piyasa ihaleye yüksek faiz almak koşuluyla 7.4 katrilyon lira teklifle geldi ve Hazine yıllık bileşik yüzde 193.71 faizle net 3.3 katrilyon lira borçlanma gerçekleştirdi.
       Bireysel tasarrufçu ihaleye oldukça fazla ilgi gösterdi. Gelen teklifin yüksek miktarı ve karşılanan kısmı düşünülünce piyasanın yıllık bileşik 200 faiz üzerinde para satmak istediği gözleniyor.
* 98 günlük ihalede Hazine yüzde 33.65 dönem faizi ödemeye razı oldu.
* İhalede oluşan faizin O/N getiri dengi net yüzde 107.74
* İhale sonrasında, bono yatırımcısına yüzde 3.5 kazandırdı.
       IMF ile uzlaşılan ekonomik çerçeve anlaşması kapsamında yurt dışından borçlanmanın önünün açılacak olması döviz üzerindeki baskıyı azalttı. Her ne kadar dış borcun kokusu duyulmadan döviz pozisyonları çözülmezse de kurun mevcut yüksek seviyesi ihaleye katılımcıları cesaretlendirdi.
       İhalede faiz yüksek de olsa borçlanabilen Hazine, piyasadan ilk olumlu notunu almış oluyor.
       Haziran ayı ile başlayacak yılın ikinci yarısında Türkiye turizm gelirlerinde artış ve ihracatın katkısı ile hızlı bir toparlanma sürecine girmek istiyor. İhracatın hızlanması için Eximbank’a kaynak aktarmak gerekiyor.
       Eximbank Genel Müdür’ü Ahmet Kılıçoğlu Mayıs ayına doğru sendikasyonların başlayacağını ve 2001 yılı içinde 1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi temin edileceğini belirtti. Bu hedefi başarmak gerekiyor çünkü yalnızca kur ayarlaması ihracatı artırıcı etki yaratmaz, aynı zamanda ihracatçıyı özendirmek ve desteklemek gerekiyor.
       
GLOBAL FIRSATLAR
       Türkiye ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 2 civarında küçülmesi beklenmekte. G7 ülkelerinde de bu yıl büyümenin çok zayıfladığı, durgunluğun sinyallerinin arttığı bir yıl. ABD’de FED faizler üzerinde bir kez daha karar verecek. ABD ekonomisini etkileyen durgunluk 0.75’lere varan bir faiz indirimini beraberinde getirebilir. Japonya para arzını arttırarak ve faizleri indirerek ( 0 faiz ortamı) deflasyon ve resesyondan kurtulmaya çalışıyor.
       Eğer Türkiye dersini iyi çalışırsa bu durumdan avantaj elde edecektir. Düşük faiz ortamları gelişmekte olan piyasalardaki fırsatları yatırımcılara daha fazla düşündürecek ve yüksek faiz ve risk değerlendirmelerinde Türkiye gibi ekonomileri tekrar portföylerine aldıracaktır.
       Ayrıca, durgunluğun etkisi petrol fiyatlarında da görünüyor. Uluslararası borsalarda petrol 24 dolara kadar geriledi. Petrolün değer kaybı Türkiye’nin bu sene lehine gelişiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları