Home page
Haber Menüsü


 
Derviş’i iyi anlayabilmek için piyasalara takılı kalmama gereği
 
Gelecek taze kaynak yeterli olmaz, piyasalardaki kitlenme sürerse, doğuracağı sonuçların faturası ise öncelikle bugünkü kriz ortamını yaratan siyasi kadrolara çıkarılmalıdır.
 
 
19 Mart—  İçinde bulunduğumuz kriz Türkiye’deki herbir haneyi etkilediğinden ve ekonomik ya da finansal olduğu kadar yaşamsal siyasal sebep, sonuçları da olduğundan, Kemal Derviş liderliğinde açıklanmakta olan önlemlerin de farklı kesimlerce farklı yorumlanması doğal karşılanmalı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak önemli olan konunun piyasalar tarafına takılı kalıp, Derviş’in kamu bankalarına yönelik yaptığı açıklamaların ve genel söyleminin siyasi boyutunu da gözden kaçırmamak.
       Derviş’in acil önlemler paketine getirilen yaygın eleştirilerden biri piyasalar açısından dağın fare doğurmuş olabileceği idi. Para politikasina dair daha somut açıklamalar bekleyenler oldu. Döviz piyasasanın derinleşmesi, ikinci el bono ve tahvil piyasasında işlem hacminin artması için kullanılacak araçları bilmek isteyenler de eleştiriler yaptı.
       
ALINACAK KARARLAR SINIRLI
       Ancak öncelikle anlaşılması gereken piyasalardaki kilitlenmenin aşılması için şu aşamada alınabilecek kararların sınırlı olduğudur. Bankalarla ilgili operasyonlar sonuçlanmadan, piyasa oyuncuları arası işlem yaptıkları diğer kurumlara karşı güven oturmadan ikinci el bono piyasasının canlanacağını ummak gerçekçi değildir.
       Para basarak likidite krizi yaralarına merhem basmaya çalışıyoruz. Ama döviz likiditesindeki büyük sorun öyle ha dedin mi aşılacak türden değildir.
       Merkez Bankası’nın geçtiğimiz haftanın sonlarına doğru biraz daha aktif bır role bürünerek piyasaya döviz satması olumlu etki uyandırdı ve doların 1 milyon sınırının üstüne yükselişine bir nefes aldırdı.
       Ancak Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi de daha fazla döviz satarak müdahele silahını kullanmadan önce, dış dünyadan ne ölçüde yardım bulabileceğimiz konusunda daha net bir fikire sahip olmak istiyorlardır.
       
ADIMLAR BEKLENİYOR
       Gel gelelim başta Amerika olmak üzere G - 7 ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar da musluklarının ağzını birkez daha açmadan önce, özellikle bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması konusunda atılacak seri ve kararlı adımları bekliyorlardır.
       Özellikle Londra bankacılık çevreleri, IMF ile yapılmış anlaşma uyarınca halen gelmesi gereken 7 milyar dolar hariç bulabileceğimiz taze kaynak konusunda karamsarlar.
       Amerika ve Japonya ekonomilerinin sıkıntılı günleri, yakından izledikleri Arjantin’in de yoğun kaynak arar durumu, bizdeki krizin diğer dünya ekonomileri ve piyasaları üzerine etkisinin sınırlı kalması karamsarlığın gerekçeleri. Ancak Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında yakalanmasından beri Türkiye için uluslararası çevrelerde bir düğmeye basıldığı ve jeopolitik öneminin alınan kararlarda daha yüzey üstüne çıktığı da bir gerçek.
       
ASKERİ HARCAMALAR KISALACAK
       Amerikan Büyükelçisi’nin geçen haftaki temasları, Genelkurmay’ın da Derviş’e hem bir yemek aracılığıyla hem de askeri harcamaları kısacakları yönünde söz vererek destek çıkması tesadüf değildir. Her iki faktör devrededir zira siyasilerin Derviş’e verdikleri destek sözde tam, gerçekte yetersizdir.
       Mesut Yılmaz’ın önce Derviş’e Merkez Bankası Başkanlığını uygun görmekle yetinmesi, ardından ne olduğunu tam da kestiremediğini sandığım bir ‘dövizde bant sistemi’ demecini vermesi, MHP’nin Derviş’i DSP üyesi yapma gayretleri, Hüsamettin Özkan’ın hala ekonominin dizginlerini elinde tuttuğunu ima eden tavırları, söz konusu siyasi desteğin ne denli kırılgan olduğunun kanıtlarıdır.
       
FATURA SİYASİLERE ÇIKMALI
       Ama ok yaydan çıkmıştır. Bugünkü programın, dışarıdan gelecek kaynakların ana varlık nedeni bankacılık sistemimizin tepeden tırnağa yeniden yapılandırılması, kamu bankalarındaki mevcut siyasi rant sisteminin kökünden kurutulması ve uzun vadede yabancı alıcılara da cazip hale getirilmesidir.
       Başarı sağlanırsa, Kemal Derviş’in ülke yönetimindeki ağırlığı artabilecektir. Dahası, kamuoyunda gündeme geldiğinden beri altını çizdiği toplumsal adaleti sağlamaya yönelik fikirlerini de hayata geçirme fırsatı bulacaktır.
       Gelecek taze kaynak yeterli olmaz, piyasalardaki kitlenme sürerse, doğuracağı sonuçların faturası ise öncelikle bugünkü kriz ortamını yaratan siyasi kadrolara çıkarılmalıdır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları