Home page
Haber Menüsü


 
Bankalar gidince parti işleri zorlaşacak
 
Merak ediyorum, kamu bankaları siyasi etkilerden uzaklaşınca, özellikle merkez sağ partiler, oy depoları olarak gördükleri, çiftçi ve esnafa ne vadedecekler?
 
Şükrü Küçükşahin/Ankara
 
19 Mart—  Türkiye’nin başına en büyük belayı açan kamu bankalarının görev zararlarının 20 milyar doları bulduğu açıklandı. Ancak, bu rakamların kesin olmadığı da vurgulanıyor. Görev zararları bundan da fazla çıkabilir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hükümet eğer, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in açıkladığı acil önlemler paketini hayata geçirirse, artık bu bankaların görev zararı söz konusu olmayacak ve Türkiye bunu bile kar sayacak. Zaten bir süre sonra da bu bankalar özelleştirileceği için, siyasi müdahale zaten ortadan kalkacak. Dileriz böyle olur?
       Hükümet bu konuda samimiyse, bir aylık sürede gerekli düzenlemeleri yapabilir. Bir iki maddelik kısa bir yasa tasarısı ile sorun çözülebileceği gibi; üç bankanın genel kurulları hemen toplanıp, üç bankaya da aynı isimlerden oluşan birer yönetim kurulu atanabilir. Sanki üç ayrı yönetim kurulu gibi, ama aynı isimler... Zaman içinde bu yönetim kurulu gerekli kararları alıp hayata geçirirken yasa da çıkabilir.
       Burada da Meclis’i çalıştırma sorunu karşımıza çıkıyor. Uzun süredir Meclis’in verimli çalışamadığını, milletvekillerinin morallerinin bozuk olduğunu, yasama görevlerine karşı duyarsız davrandıklarını yazıp durduk.
       Umarız, milletvekilleri en önemli görevlerinin yasama görevi olduğunu anımsar ve moral bozukluğunu bir kenara bırakmaları gereken ilk kesim olduklarını anımsarlar. Ayrıca, hükümet partilerinin Meclis’i çalıştırmak için gerekli önlemleri kısa sürede alması şart.
       Meclis’in çalışmasını bir takıntı gibi dile getirmek gerek. Çünkü, en öncelikli ayakta durması gereken kurum burası ve son bir ayda yeterli özen gösterilmediği için, piyasaların daha uzun vadeli oluşmasına olanak sağlayacak 33 maddelik Bireysel Emeklilik Tasarısı, bir aylık sürede sadece 11 madde ilerleyebildi, henüz yasalaşamadı. Zaman kaybetmeye tahammül yok.
       Yeniden kamu bankalarının görev zararlarına dönecek olursak, Türkiye’de çiftçi ve esnaf kesimi hep merkez sağ veya tüm sağ partilerin oy deposu oldu. Bu kesimler, yine bu partiler tarafından en çok Halk ve Ziraat Bankaları tarafından desteklendi. Yapılan desteklerin tek amacı vardı; oy toplamak. Zaten kimilerinin garibanizm dediği, “Hep bana muhtaç olsun, elime baksın” anlayışı partilere de egemen olduğundan, yönetime gelen, esnaf ve çiftçiyi kendi ayakları üzerinde duracak olanaklarla donatmak yerine, iktidarlara muhtaç durumda bırakmayı yeğledi.
       
ZİRAAT’İ KULLANIP ÇİFTÇİYE ŞİRİN GÖRÜNDÜLER
       
Bakın Ziraat Bankasının 1993-2001 yılları arası görev zararı 8.3 katrilyon liradır. Bunun 8 katrilyon 144 trilyonu 1993/4725 sayılı Bakanlar Kurulu kararnamesi ile 1999 yılı 12520 sayılı kararnamedir. Bu kararnamelerle, Ziraat Bankası, kütlü pamuğa destekleme ödemelerini yapmak zorunda kalmış.
       Karşılığı ise bankaya verilmemiş. İktidardakiler sanki kendi keselerinden ödemişler gibi, parayı çiftçiye verip bankayı unutmuşlar. Diğer görev zararlarının 11.6 trilyonu 1993-1998
       yılları arasında çıkarılan çay budama tazminatlarından, 32.7 trilyon lirası 1999 yılında çıkarılan tabi afetlerden zarar gören üretici borçlarının ertelenmesinden, 26.4 trilyon lirası 1999 yılında yayınlanan, ürünlerini Tarım satış kooperatifleri ve Toprak mahsulleri Ofisi’ne teslim eden üreticilerin bu konudaki alacaklarının bankaya olan borçlarının mahsup edilmesinden, 19.5 trilyon lirası 1997 ve 1998 yıllarında çıkarılan kararnameler gereği TİGEM’e kullandırılan faizsiz kredilerden, 11.5 trilyon lirası Tarım Satış Kooperatiflerine kullandırılan kredilerin 1999 yılında çıkarılan bir kararname gereği Fiyat İstikrar Fonu kredilerine dönüştürülmesinden, 45.6 trilyon lirası da 1999 yılında çıkarılan kararname gereği tarımsal kredi faiz oranlarının gösterge faiz oranların altında bırakılmasından, geri kalan 25.9 trilyon lirası da aynı tür başka kanun ve kararnamelerden kaynaklanıyor.
       Bu görev zararlarının karşılanması için Hazine, 1999 yılında 351.5 trilyon, 17 Şubat 2000’de 918.6 trilyon, 3 Ocak 2001 tarihinde de 2 katrilyon lira karşılığı Özel Tertip Devlet tahvili verdi, bankaya. Hazine, 3 Ocak 2001 tarihinde döviz cinsinden de 500 milyon dolar karşılığı tahvil verdi. Ziraat’le ilgili son bir gerçek: Banka 105 liraya mal ettiği kaynağı, görev zararları kararnameleri için kaçtan satmış biliyor musunuz? 55 liradan.
       Yani daha işin başında 60 lira zarar. Dünyanın hangi bankası bu yüke dayanırdı ki? Halk Bankası’nda da durum Ziraat’ten farklı değil. Aynı miktar görev zararı da bu bankada. Şimdi bu iki banka siyasi etkilerden uzaklaşacak. Ben işte şimdi merak ediyorum, özellikle merkez sağ partiler, oy depoları olarak gördükleri, çiftçi ve esnafa ne vadedecekler?
       
SİYASİ DEĞİŞİM
       Yoksa, kimilerinin daha sık dile getirmeye başladığı, yeni siyasi yapılanma böylece kendiliğinden gerçekleşmeye başlıyor mu? Neden olmasın? Siyaset değişmek zorunda. Silahlı Kuvvetlerin bile kriz sonrası, hem tasarruf, hem de özveri konusunda olumlu işaretler verirken, siyaset hareketsiz kalamayacak.
       Siyasi Partiler ve Seçim yasaları Meclis’e getirilip, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun hale sokulacaktır. Hükümet işe kendinden başlayacakr. 35-40 koltuklu kabine devirleri kapanıp, en fazla 22 bakanla ülkenin çok daha iyi yönetildiği ortaya çıkacak.
       Meclis, daha etkin konuma getirilecek. Bunların yapılmaması halini düşünmek bile mümkün değil. Ama, kaç vakte kadar, onu da göreceğiz. Bu arada AB Ulusal Programı gün ışığına çıkıyor. Çok eksiklikleri var. AB’nin bu haliyle Türkiye’ye “Biraz bekleyin” demesi çok yüksek olasılık.
       Bunu gören bazı etkin çevreler, Programın Meclis’e getirilmesi için kamuoyu oluşturuyorlar. Cumhurbaşkanı’nın da Hükümet’ten, bu yönde talepte bulunacağı çok güçlü bir şekilde dile getiriliyor. UP’nin, Meclis’den geçmesi halinde, AB standartlarına daha uygun hale getirileceği savunuluyor. Bu konuda ne olacağı ise bu hafta içinde görebileceğiz.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları