Home page
Haber Menüsü


Erdal İnönü CHP’den koptu  
  Erdal İnönü CHP’den istifa etti. CHP Beykoz İlçe Başkanlığı’na gönderdiği istifa dilekçesiyle partiden ayrılan Erdal İnönü’nün yeni oluşumda da yer almayacağı öğrenildi.

İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   15 Mart—  İnönü, CHP’nin içindeki huzursuzluğu gidermenin, “hizipçilikle” suçladığı parti yönetiminin elinde ve sorumluluğunda olduğunu açıkladı. Erdal İnönü, zamanını yazarak ve düşünerek geçirmek isteğini söyledi. İnönü’nün kararının ardından SHP eski Genel Başkanları’ndan Murat Karayalçın da istifa ettiğini açıkladı. 

   
 
       
    MSNBC News 'Önemli isimler' CHP'den kopuyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Prof. Dr. Erdal İnönü, kayıtlı olduğu CHP Beykoz İlçe Başkanlığı’na bir yazı göndererek, partiden ayrıldığını bildirdi. Prof. Dr. İnönü, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde kendisini arayan birçok CHP’li arkadaşının bugünkü parti yönetiminin tutumundan rahatsız olduklarını söyleyerek, kaybolan umutlarını canlandıracak bir yol göstermesini istediklerini ifade etti. Prof. Dr. İnönü, çeşitli fırsatlarla görüştüğü partili olmayan vatandaşların da açıkça siyasette yeniden etkin bir görev almasını önerdiğini belirtti.
       1998 seçimlerinin CHP tarihinde rastlanmamış bir sonuç verdiğini kaydeden İnönü, hiçbir milletvekilliğinin kazanılmadığını, birçok yerde belediye başkanlığının elde edildiğini ve bu sonucun seçmen çoğunluğunun partinin merkez yönetimini beğenmediği biçiminde yorumlandığını dile getirdi. İnönü, şöyle devam etti:
       
“HİZİPÇİ YÖNETİM”
       “Genel başkan görevinden ayrıldı. Hemen toplanan kurultay yeni bir genel merkez yönetimi seçti. Parlamento dışında kalmak çok üzücü olmakla birlikte yeni atılımları hazırlamak için partiye birkaç yıl çalışma fırsatı da sağlamıştı. Bu fırsatı değerlendiren yeni yönetim üyelik yapısı, tüzük ve program açılarından yeniden yapılanmaya girişti. Gerçekleşen anlamlı katılımlar kamuoyunda parti itibarının yükselmeye başladığını gösteriyordu. Yazık ki yıllardır etkinliğini sürdüren hizipçi hareket erkenden genel başkanlık yarışı başlatarak bu gelişmenin sürmesini engelledi. Yarışa başka gruplar da katılınca yönetim tüzük kurultayı yerine seçim kurultayına gitmek zorunda kaldı. Ve eski yönetim yeniden partinin başına geçti. İşte bu yönetimin olumlu ilerlemekte olan yeniden yapılanma çalışmalarını durdurması, kendi grubunun partide egemenliğini tüzüğü zorlayarak kesinleştirme çabasına girişmesi bugün duyulan huzursuzluğu doğurdu. Hizipçi bir yönetimin demokratik yarışma yoluyla değiştirilemeyeceği düşüncesi geleceğe yönelik yaygın bir karamsarlık yarattı. Böyle bir süreçle vardığımız aşamada şimdi birçok partilimiz bu umut kırıcı durumdan kurtulmak için bir şeyler yapmamı, belki yeni bir parti kurulmasına öncülük etmemi istiyor.”
       
“BENDEN DÜZELTMEMİ BEKLEMEYİN”
       Bu kaygıları anladığını ifade eden İnönü, “Durumun üzücü olduğunu kabul ediyorum. Paylaştığım bu rahatsızlık nedeniyle de bugün kayıtlı olduğum Beykoz İlçesi Başkanlığı’na gönderdiğim bir yazıyla CHP üyeliğinden ayrıldığımı bildirdim. Bu istifamı açıklarken, durumun düzeltilmesinin benden beklenilmemesini de söylemek zorundayım” dedi.
       
ZAMANINI YAZARAK VE DÜŞÜNEREK GEÇİRECEK
       Partili ve partisiz vatandaşların kendisine gösterdikleri ilgi ve güvene sonsuz minnettar olduğunu belirten İnönü, emeklilik döneminde bu kadar yol aldıktan sonra yeni bir parti girişimine öncülük etmeye kalkmanın akla uygun bir davranış olmayacağını, zamanını düşünerek ve yazarak geçirmek istediğini ifade etti.
       
“DÜZELTMEK YÖNETİMİN ELİNDE...”
       İnönü, parti içindeki rahatsız edici durumu düzeltmenin yönetimin elinde olduğunu, tüm üyelerin haklarını koruyan, yapılmış haksızlıkları onaran, yıllarca partiye ve ülkeye hizmet etmiş her kademedeki insanı kucaklayan bir yaklaşımın, kısa zamanda karamsarlık havasını dağıtacağını ve büyük seçmen kitlesinin partiye güven duymaya başlamasını sağlayacağını bildirdi. Seçmenlerin bir partiye, daha iyi bir seçenek bulamadıkları için istemeye istemeye oy vermeye devam edeceklerini, özledikleri partiyi oluşturmak için harekete geçmeyeceklerini sanmanın yanlış olduğunu vurgulayan İnönü, sözlerini şöyle tamamladı: “Demokrasinin yasal sınırları içinde her vatandaşın iyi bir yaşam için uğraşma hakkı vardır. Ve vatandaşlarımız bu hakkın bilincinde olduklarını geçmiş seçimlerde göstermiştir. Bu gerçekleri yönetime anlatamadığım için ben ayrılıyorum. Ama partililer bunları anlatmanın yolunu bir gün bulacaklardır. Ve CHP o zaman şanlı tarihine yakışan bir yeni yaşama kavuşacaktır.”
       
İSTİFA MEKTUBUNUN TAM METNİ
       
Bir Açıklama
       Son günlerde beni arayan birçok CHP’li arkadaşım, bugünkü parti yönetiminin tutumundan rahatsız olduklarını söyleyerek kaybolan umutlarını canlandıracak bir yol göstermemi istiyor. Çeşitli fırsatlarla görüştüğüm partili olmayan vatandaşlar, daha açıkça, siyasette yeniden etkin bir görev almamı öneriyor. Burada bu konudaki düşüncelerimi kısaca açıklamaya çalışacağım.
       Önce, bugün bizi kaygılandıran aşamaya nasıl geldiğimizi hatırlatmak isterim. 1998 seçimleri CHP tarihinde rastlanmamış bir sonuç verdi. Hiç bir milletvekilliği kazanılamadı, birçok yerde belediye başkanlığı elde edildi. Bu sonuç, seçmen çoğunluğunun partinin merkez yönetimini beğenmediği biçiminde yorumlandı. Genel başkan görevinden ayrıldı, hemen toplanan kurultay yeni bir genel merkez yönetimi seçti. Parlamento dışında kalmak çok üzücü olmakla birlikte yeni atılımları hazırlamak için partiye bir kaç yıl çalışma fırsatı da sağlamıştı. Bu fırsatı değerlendiren yeni yönetim üyelik yapısı, tüzük ve program açılarından yeniden yapılanmaya girişti. Gerçekleşen anlamlı katılımlar kamuoyunda parti itibarının yükselmeye başladığını gösteriyordu.
       Yazık ki, yıllardır etkinliğini sürdüren hizipçi hareket erkenden genel başkanlık yarışı başlatarak bu gelişmenin sürmesini engelledi. Yarışa başka gruplar da katılınca yönetim, tüzük kurultayı yerine seçim kurultayına gitmek zorunda kaldı ve eski yönetim yeniden partinin başına geçti. İşte bu yönetimin, olumlu ilerlemekte olan yeniden yapılanma çalışmalarını durdurması, kendi grubunun partide egemenliğini tüzüğü zorlayarak kesinleştirme çabasına girişmesi bugün duyulan huzursuzluğu doğurdu. Hizipçi bir yönetimin demokratik yarışma yoluyla değiştirilemeyeceği düşüncesi geleceğe yönelik yaygın bir karamsarlık yarattı. Böyle bir süreçte vardığımız aşamada şimdi bir çok partilimiz bu umut kırıcı durumdan kurtulmak için bir şeyler yapmamı, belki yeni bir parti kurulmasına öncülük etmemi istiyor. Bu kaygılar anlıyorum. Durumun üzücü olduğunu kabul ediyorum.
       Paylaştığım bu rahatsızlık nedeniyle de bugün kayıtlı olduğum Beykoz ilçesi başkanlığına gönderdiğim bir yazıyla CHP üyeliğinden ayrıldığımı bildirdim. Bu istifamı açıklarken durumun düzeltilmesinin benden beklenilmemesini de söylemek zorundayım. Partili partisiz vatandaşlarımın bana gösterdikleri ilgi ve güvene sonsuz minnettarım. Siyasete dönmeye çağırarak beni onurlandırıyorlar. Bu onur ve güven yaşamımın çok değerli bir dayanağıdır.
       Yalnız, unutulmamalı ki, SODEP’i kurmak için emekliliğimi istediğim tarihten beri on sekiz yıl geçti. Emeklilik döneminden bu kadar yol aldıktan sonra yeni bir parti girişimine öncülük etmeye kalkmak akla uygun bir davranış olamaz. Vatandaşlarımın izniyle ben kalan zamanımı düşünerek ve yazarak geçirmek istiyorum. Parti içindeki rahatsız edici durumu düzeltmek yönetimin elindedir. Tüm üyelerin haklarını koruyan, yapılmış haksızlıkları onaran ve yıllarca partiye ve ülkeye hizmet etmiş her kademedeki insanı kucaklayan bir yaklaşım kısa zamanda karamsarlık havasını dağıtır ve büyük seçmen kitlesinin partiye güven duymaya başlamasını sağlar. Bu yapılmazsa parti içindeki rahatsızlık sürüp gider ve seçmen katında sürekli itibar kaybına neden olur. Böyle olumsuz bir gidiş de er geç bir ya da daha çok yeni partiler doğurur. Seçmenlerimizin bir partiye, daha iyi bir seçenek bulamadıkları için istemeye istemeye oy vermeye devam edeceklerini, özledikleri partiyi oluşturmak için harekete geçmeyeceklerini sanmak yanlıştır. Demokrasinin yasal sınırları içinde her vatandaşın iyi bir yaşam için uğraşma hakkı vadır ve vatandaşlarımız bu hakkın bilincinde olduklarını geçmiş seçimlerde göstermiştir. Bu gerçekleri yönetime anlatamadığım için ben ayrılıyorum. Ama partiler bunları anlatmanın yolunu bir gün bulacaklardır ve CHP o zaman şanlı tarihine yakışan bir yeni yaşama kavuşacaktır.
        ERDAL İNÖNÜ
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları