Home page
Haber Menüsü


Operasyonda bir Türk yolcu öldü
 
Suudi güvenliğinin kaçırılan Rus uçağına düzenlediği operasyonda 1 hostes, 1 korsan ve adı Gürsel Kambal olan bir Türk vatandaşı öldü.   Kaçırılan uçak

 
İstanbul/Medine
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
16 Mart—  Rus uçağını kaçıran korsanlar, sabah saatlerinde Afganistan’a gitmek için yakıt istedi. Suudi yetkililerin hava korsanlarının yakıt talebine yanıt vermeden önce bütün rehinelerin serbest bırakılması şartını öne sürdü. Bu sırada hazırlıklarını tamamlayan Suudi özel birlikleri uçağa girdi. Operasyonda 1 hostes, 1 korsan ve Türk vatandaşı Gürsel Kambal yaşamını yitirdi. Ordu doğumlu olan 27 yaşındaki Kambal’ın Moskova’ya inşaat işçisi olarak gittiği öğrenildi.Türk makamları, cenazenin alınması için girişim başlattı. Rusya, Medine’deki vatandaşları almak için bir uçak gönderdi. Hava korsanlarının yayımlanan ilk görüntülerindeki Supyan Arsayev’in, Çeçen lider Aslan Mashadov’un Devlet Güvenliği Bakanı Aslanbek Arsayev‘in kardeşi olduğu bildirildi.

   
 
       
    MSNBC News İçişleri Bakanlığı'ndan yalanlama
MSNBC News Öldürülen Türk'ün köyünde yas
MSNBC News Korsanların silahı var mı?
MSNBC News Dünyada uçak kaçırma kronolojisi
MSNBC News Kaçırılan Rus uçakları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       162 yolcu 12 kişilik mürettabatıyla dün, 13.57’de Atatürk havalimanından kalktıktan sonra kaçırılan uçaktaki heyecanlı bekleyiş sona erdi. Medine’ye indirilen Rus Vnukovo Havayolları’na ait Tupolev 154 tipi uçakta pazarlıklara başlayan Çeçen hava korsanları, yapılan ilk pazarlıklar sonucu, kadın, çocuk ve yaşlılar ile bir yaralı kabin memurundan oluşan 25’i Rus, 15’i Türk ve 2’si Maldiv uyruklu toplam 42 kişiyi serbest bıraktı.
Kare kare uçak kaçırma
Korsanlar ayrıca, dün akşam saatlerinde ikinci pilotun kendilerine yiyecek getirmesi için uçaktan çıkmasına izin verdi, ancak pilotun dönmemesi halinde bir yolcuyu öldürecekleri tehdidinde bulundu. Eylemcilere yiyecek getiren pilot, yeniden uçağa döndü.
       İlerleyen dakikalarda ise 15 yolcu, uçağın arka kapısından kaçmayı başardı. Sabaha karşı 2 kadın daha uçaktan salıverildi. Uçaktan ayrılan yolcuların sayısı 59’u buldu.
Korsanların lideri eski bakan
.
  Serbest bırakılan Türklerden ismi belli olanlar
Ömer Korcu, Mustafa Kara, Şeref Akbaş, Mustafa Çamlı, Sadiye Daş, Nur Kara, Ahmet Oruç, Himmet Tarhan, Rabia Kara, Zulal Kara, Turgay Çiftçi, Cahit Yıldırım ve Akif Sevim.

       
Korsanların oturma izni talebi

       
3 KİŞİ ÖLDÜ
       Operasyonun ardından gelen ilk bilgilere göre, uçakta 3 ağır yaralı vardı. Daha sonra bu kişilerin öldüğü açıklandı. Ölenlerden birinin korsan, diğerinin hostes, üçüncü kişininse Gürsel Kambal adlı bir Türk yolcu olduğu belirtildi. Akşam uçağın arka kapısından atlarken yaralanan 5 yolcu ise Kral Fahd Hastanesi’ne kaldırıldı.

Uçağın izlediği rota
       
       
Uçaktaki tüm yolcuların isim listesi

       
ÖNCE GÖRÜŞME İSTEDİLER
       Dün akşam saatlerinde korsanlarla görüşmek üzere bir Suudi arabulucu uçağa girdi. Çeçen eylemciler, Suudi arabulucuya, “Çeçenistan’daki Rus saldırısının durdurulmasını” istediklerini ilettiler. Arabulucu, gündoğumuyla yeniden görüşmeye geleceğini belirterek uçaktan ayrıldı. Ancak hava korsanları, bu sabah saatlerinde görüşmeleri yeniden başlatmak istediklerini açıkladılar. Havaalanındaki polis kaynakları, 100’den fazla yolcuyu rehin tutan hava korsanlarının, bir süre önce hoparlörle Suudi makamlarla görüşmeleri yeniden başlatmak için çağrıda bulunduklarını belirtti.
       
ARDINDAN YAKIT TALEBİNDE BULUNDULAR
       Korsanlar, bu çağrılarına yanıt gelmesini beklemeden, şaşırtıcı bir biçimde karar değiştirerek “uzun bir yolculuk için” yakıt talebinde bulundular.
Türkiye’deki uçak kaçırma eylemleri
Daha sonra Suudi kaynaklara dayanarak Moskova’nın Sesi radyosuna demeç veren Çeçen lider Aslan Mashadov’un temsilcisi korsanların 3 isteğini; “Çeçenlerin katledildiğini gösteren bir video kaset izlemek amacıyla uçağa gazetecilerin binmesi, Çeçenlerle müzakerelerin başlatılması ve Rus birliklerinin Çeçenistan’dan çekilmesi” olarak sıraladı.
       
Uçağa binemeyen yolcu anlatıyor

       
RUSYA ALARMA GEÇTİ
       Olayın duyulmasının ardından hareket geçen Rus yetkililer, Türk görevlilerle temasa geçti.

Rehinelerden Murat Soluktaş'ın babası Zeki Soluktaş        Kayak yapmak üzere Sibirya’da tatil yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kriz komitesi kurulması yolunda talimat verdi. Rusya Başsavcılığı da uçağın kaçırılması ile ilgili soruşturma başlattı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan korsanların tutuklanarak Rusya makamlara teslim edilmesini istedi. Rusya, iç istihbarat servisi FSB’ye bağlı Alfa adlı özel anti-terör birliklerini Suudi Arabistan’a göndermeye hazır olduğunu bildirdi. Moskova’daki kriz masası da uçakla doğrudan bağlantı kurdu.
       
  TUPOLEV TU-154 HAKKINDA BİLGİLER
Orta uzunlukta mesafelerde kullanılan yolcu uçağı
İlk uçuş: 1968
Servise konduğu tarih: 1972 (TU-154); 1984 (TU-154M)
Motorlar: 3 Kuznetsov NK-8 (Tu-154/A/B) 3 Soloviev D-30KU (Tu-154M)
Uzunluk: 47.9 metre
Kanat genişliği: 37,5 metre
Hızı: saatte 900 km
Kapasite: 156-180 yolcu
Uçuş ömrü: 40 bin saat

       
RUS İSTİHBARATI: UÇAK KAÇIRMA EYLEMİNİN ARDINDA HATTAB VAR
        Rus iç istihbarat servisi FSB, İstanbul-Moskova seferini yapan Rus uçağının kaçırılma eyleminin ardında, Çeçen komutan Hattab‘ın bulunduğu yolunda ellerinde kanıt olduğunu açıkladı. İnterfaks‘ın haberine göre, FSB tarafından yapılan açıklamada, “terörizm sanığı Hattab‘ın, uçağın kaçırılması emrini verdiğine dair ipucu var“ dedi. Ürdünlü Çeçenlerden olan Hattab, yıllardır Çeçenistan‘da, emrindeki Çeçen birlikleri ile Rus güçlerine karşı savaşta yer alıyor. Rusya, Çeçenistan‘daki en tehlikeli 2 “terörist şefinin“ Hattab ve Şamil Basayev olduğunu belirtiyor.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları