Home page
Haber Menüsü


İMKB’de sert düşüş: % 9.11
İlk seansta yüzde 2.9 kayıpla 9.235 puana inen Ulusal 100 Endeksi, kapanışta 8.647 düzeyine inerken, düşüş %9.1 oldu. Döviz efektif piyasasında ilk işlem 884 bin liradan yapılırken, serbest piyasada dolar 923 bin liradan işlem gördü.
İstanbul
NTV-MSNBC
12 Mart— İstanbul Borsası, yeni ekonomik programa yönelik beklentiler ışığında, gelen güçlü satışlara yeniliyor. İlk seansta yüzde 2.96 düşüşle 9.235 puandan kapanış yapılırken, ikinci seansta satışların yoğunlaştığı gözlendi. Hükümet hakkında Fazilet Partisi’nin gensoru önergesi vermesi ve ekonomik programa yönelik Devlet Bakanı Kemal Derviş’in temaslarının halen sürdüğü ortamda, İMKB’de satışlar hız kazandı. Saat 15:00’i yüzde 7.65 düşüşle 8.763 puandan geçen endeks, günün kapanışını yüzde 9.11 düşüşle 8.647 puandan yaptı.

   
 
       
   
MSNBC News PARA PİYASA VERİLERİ
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzmanlar, satışların yoğunlaşmasında Bakanlar Kurulu toplantısından ulusal ekonomik programın tamamlanmadığına yönelik açıklamaların da satışlarta etkili olduğunu ifade ettiler.
       Bu arada, özellikle endeks üzerinde ağırlığı büyük olan bankacılık sektörü hisselerindeki satışların endeksteki hızlı geri çekilmede etkili olduğu gözlendi. Uzmanlar, endeksin önce 9.100, ardından 8.800 puandaki desteği kırmasının satışlara hız verdiğini belirtirken, en düşük 8.715 puanı gören endekste gelen tepki alımlarının bankacılık sektörü hisselerindeki satışlardan ötürü toparlanmayı sağlamadığını da ifade ettiler.
       Bu arada, siyasi alanda Fazilet Partisi’ne yönelik kapatma davasındaki gelişmeler öne çıkıyor. Anayasa Mahkemesi’nde, FP’nin kapatılması istemiyle açılan davaya kaldığı yerden devam edilecek. Anayasa Mahkemesi, FP’ye ön savunmasını vermesi için 23 Şubat’tan itibaren 15 gün ek süre verirken, bu süre bugün tamamlanıyor.
       Bu aşamada, FP’nin esas hakkındaki savunmasını 15 gün içinde vermesi gerekirken, istenirse bu savunma için de mahkemeden ek süre talebinde bulunulabilecek.
       
PROGRAMA İLİŞKİN AÇIKLAMA OLMAMASI SATIŞ GETİRDİ
       Borsa uzmanları, ekonomik programa yönelik birbiri ardına toplantılar yapılmasına karşılık, herhangi bir açıklamanın gelmemesinin satışları getirdiğini belirttiler. Uzmanlar, Hazine’nin Mart ayı borçlanma programının açıklanmamasının da satışlara hız verdiğini ifade ettiler.
       Ege Yatırım’dan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Umucu da, “Yatırımcıların bekleyecek durumu pek kalmadı. O nedenle özellikle bankacılık sektörüyle ilgili reformlar piyasalarda belirleyici nitelik kazanıyor. Gelecek günlerde 3.8 katrilyonluk iç borç itfası nedeniyle, borçlanma piyasası tedirgin” dedi.
       Umucu, endeks bazında bakıldığında yatırımcının çok da büyük bir kaybı olmadığını ifade eerkeken, beklenen açıklamalar sonrası fiyatı uygun hisse senetlerinde yeni alımlara yönelinebileceğini ifade etti.
       
BANKACILIK SEKTÖRÜ SATIŞ GETİRDİ

       Gedik Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Uğur Yılmaz da, hızlı değer kaybının bankacılık sektöründeki problemlerden kaynaklandığını belirtti.
       Yılmaz, son ekonomik krizden bankaların büyük yaralar alarak çıktıklarını ifade ederek, “Bankaların öz sermayeleri krizden çok olumsuz etkilendi” dedi.
       Yurtdışı piyasalarda da düşüş olduğunu ve Japonya’da başlayan ekonomik rahatsızlığın tüm dünyayı tedirgin ettiğini vurgulayan Yılmaz, bugünkü düşüşte bunun da etkili olduğunu söyledi. Yılmaz, açıklanması beklenen yeni ekonomik programın ana hatlarının hafta sonuna kadar belirginleşmesini umduğunu ifade ederek, radikal, sert bir program, toplumun her kesimine yükler getiren ‘acı bir reçete’ beklediğini belirtti.
       Yurtdışından 10-15 milyar dolar tutarında bir kaynak gerektiğini anlatan Yılmaz, hafta sonu bu gelişmeler yaşandığı takdirde piyasanın, önümüzdeki hafta tekrar çıkışa geçeceği görüşünü dile getirdi.
       MNG Yatırım’dan Yatırım Uzmanı Barış Erhan da, devalüasyon sonrası bankaların olumsuz yönde etkileneceği haberleriyle satışların yoğunlaştığını belirtirken, “Bankacılık sektörü hisselerindeki satışlar yanında, programa ilişkin bir ipucu olmaması satışları hızlandırdı” dedi. Erhan, endeksin 8.600 puan düzeyinde tutunduğunu belirtirken, bu düzeyde tutunulamaması halinde endeksin hareket aralığının 8.600-9.000 olarak gerçekleşeceğini ifade etti.
       
SERBEST PİYASADA DÖVİZ
       Bu arada, serbest döviz piyasasında da ilk işlemler dolarda 910 bin liradan, markta 435 bin liradan yapılırken, daha sonra fiyatlarda artış yaşandı. Saat 17:00 itibariyle Ayaklı Borsa‘da güne 895 bin liradan başlayan dolar, öğle saatlerinde 923 bin liraya kadar çıktı. Güne 427 bin liradan başlayan mark ise 10 bin lira artarak 437 bin liradan işlem gördü.
       Ankara’ta ise serbest piyasada dolar 940 bin, mark ise 450 bin liradan işlem gördü.
       
PARA PİYASASINDA İŞLEMLER %80’DE
       Bankalarararası gecelik borçlanma piyasasında açılıştan itibaren işlemler yüzde 80’den yapılırken, Merkez Bankası piyasayı artı 1 katrilyon 354.3 trilyon lira rezervle açtı. Merkez Bankası, TL interbankında gecelik faizi yüzde 120’den ilan etti. Merkez Bankası döviz depo piyasasında ise 2 haftalık vadede yüzde 35’ten faiz ile borç teklifi verdi.
       Para piyasasında işlemler yüzde 80-82 arasında kalırken, ortalama faiz oranı yüzde 80.07 oldu.
       Repo piyasasında ise ortalama gecelik faiz yüzde 89.08 olarak gerçekleşirken, en düşük faiz yüzde 80, en yüksek faiz yüzde 99 olarak gerçekleşti.
       
DÖVİZE TALEP VAR
       Bu arada, repodan çözülen para döviz piyasasında talebe neden oluyor. Bankalararası piyasada sabah saatlerinde 885 bin lira civarında olan dolar satış fiyatı, daha sonra 960 bin liraya kadar yükseldi.
       Döviz talebinin düşük repo faizleri ve dolar fiyatının bayram öncesine göre önemli ölçüde düşük seyretmesinden kaynaklandığı kaydeden uzmanlar, bayram süresince parasını repoda değerlendiren yatırımcıların, bugün dövize geçip dolar bazında önemli getirilere ulaşmayı amaçlamalarının talebe neden olduğunu ifade ediyorlar.
       Merkez Bankası kapanışta doların alış fiyatını 923 bin 349 lira, satış fiyatını 927 bin 802 lira olarak açıkladı. Merkez Bankası Cuma günü doların alış kurunu 887 bin 605 lira, satış kurunu da 891 bin 886 lira olarak açıklamıştı.
       
REPODA FAİZ YÜZDE 89.08
       Bu arada, bono piyasasında işlem hacminin sınırlı kaldığı gözlenirken, en çok işlem gören 23 Mayıs vadeli kağıtta ortalama bileşik faiz, yüzde 157.68‘den kapandı.
       on yöneticileri, bono piyasasındaki işlemlerin müşteri kaynaklı olduğunu ve programa ilişkin belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle işlem hacminin düşük kaldığını belirttiler.
       Repo piyasasında ise ilk işlemler yüzde 81’den yapılırken, ortalama faiz oranı yüzde 89.08 olarak gerçekleşti. Bu piyasada en düşük faiz yüzde 80, en yüksek oran ise yüzde 99 oldu.
       Tekfenbank Fon Yönetim Müdürü Erkan Tekcan, ekonomi programına yönelik beklentilerin hakim olduğu ortamda, piyasalar açısından pek çok şeyin değişebileceğini söyledi.
       Tekcan, “Bankacılık sistemi, Hazine’ye borç verebilecek güçte değil. Bu aşamada, 3.8 katrilyon liraya ulaşan iç borç geri ödemelerinin karşılanması aşamasında halka arz sistemi seçilebilir veya borçlanma uluslararası kuruluşlardan alınacak krediyle yürütebilirler” derken, yatırımcıların bono türü araçlara yönelmemesi, repoda kalınmasının daha anlamlı olacağını ifade etti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları