Home page
Haber Menüsü


Mehmet Okonşar, klasik müziğe yeni yaklaşımlar içinde
Yeni bir soluk: Mehmet Okonşar
Piyanist Okonşar, klasik müzikle elektronik müziği birleştirerek kendi doldurduğu CD’lerde çalışmalarını duyururuyor.
Şule Akhan/ Ankara
NTV
    12 Mart—  İngiltere Cambridge’de en önemli müzik yayıncıları birliği tarafından 20. yüzyılın 2000 önemli müzikçisi arasında yeralanMehmet Okonşar, klasik müziğe çağdaş bir görünüm vermek amacıyla denemelerde bulunuyor. Kendi stüdyosunda kendi doldurduğu CD’leri piyasaya verdiği gibi internetten de yayınlıyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Mehmet Okonşar, evinde kurduğu stüdyosunda
       Türkiye gariplikler ülkesi; bu ülkede hiç tanınmayan birisi, 20. yüzyılın en önemli insanları arasında yeralabiliyor. Birçoklarımızın adını dahi duymadığı ama klasik müzik dünyasında Amerika’daki en önemli müzik yayıncıları birliği tarafından 20. yüzyılın 2000 önemli müzikçisi arasında yeralmış Mehmet Okonşar aslında Türkiye sınırları içinde yaşayan bir piyanist.
       Bugüne kadar dünyanın önemli sanat merkezlerinde konserler, resitaller veren Mehmet Okonşar, Ankara Devlet Konservatuarını bitirdikten sonra da Brüksel Krallık konservatuarında eğitim görmüş. Uluslararası yarışmalarda (Anvers, Paris, Roma, ABD) ödüller kazanmış.
       Okonşar, Türkiye’ye döndükten sonra dünyadaki klasik müziğin içindeki krizden o da etkilenmiş. Girişimci ruha sahip olan piyanist bu krizin içinden nasıl çıkarım diye düşünmüş. Okonşar’a göre klasik müzik sanatçılarının içinde bulunduğu krizin ekonomik krizle pek de ilgisi yok. Zaten kısıtlı dinleyici kitlesine sahip olan klasik müzik, gittikçe dinleyicisini kaybediyor.
Zaten kısıtlı dinleyici kitlesine sahip olan klasik müzik, gittikçe dinleyicisini kaybediyor. Ona göre bunun nedeni pop müzik sanatçıları teknolojideki bir çok yenilikten yararlanırken, klasik müzik sanatçılarının hala 250 yıl öncesinden bakması.

       Ona göre bunun nedeni pop müzik sanatçıları teknolojideki bir çok yenilikten yararlanırken, klasik müzik sanatçılarının hala 250 yıl öncesinden bakması. Okonşar’ın teknolojiye olan ilgisi onu klasik müzikle teknolojiyi birleştirmeye yöneltmiş. Sonunda bilgisayar müziği ile akustik müziği birleştirmeye karar verince bu kezde karşısına stüdyo sorunu çıkmış. Büyük firmaların kayıt stüdyolarının yetersizliği, onu kendi evinde kayıt stüdyosu kurma fikrine yöneltmiş, bunun için de eşi Lale hanımın desteğiyle Ankar’daki evinde, Yamaha piyanosunu entegre ettiği bilgisayar sistemleriyle donatılmış bir stüdyo oluşturmuş. Ardından da eşi ve kendi isimlerinden oluşan LMO Records firmasını kurmuş. Şimdi ilk CD’leri Türkiye’de ve İnternet üzerinden bütün Avrupa ve Amerika’da kapışılıyor.
       Johann Sebastian Bach’ın 3 CD’de toplanan ‘Das Wohltemperierte Klavier-İyi Tempere Edilmiş Klavye’ ile ‘Die Kunst Der Fugue-Füg Sanatı’ CD’leri. Okonşar’ın gerçekten de dinlemeye doyamayacağınız CD’ler. Bu CD’lerin bir başka özelliği de program notlarının yanısıra yapıtlar ve Bach’la ilgili ekstra bilgi alınabilecek sitelerle linklerin bulunması: Böylece CD’yi internet ortamında dinlerken araştırmayı derinleştirmek mümkün.


       Okonşar, Brüksel’de yaşarken katıldığı tonmeisterlık kurslarının ona çok faydası olduğunu söylüyor. Bu CD’lerde Okonşar, J.S.Bach’ın yazdığı bütün majör ve minör tonlarda 48 prelüd ve fügü Yamaha piyanosunda seslendirirken, öte yandan füg sanatında bugüne kadar yapılmamış bir şeyi gerçekleştirmiş. Eserin contrapunctus diye adlandırılan 20 bölümünün bir kısmı orogda bir kısmını klavsende aktarıyor. Nasıl mı yapıyor: Eseri önce stüdyosunda bir adaptör monte ettiği Yamaha piyanosunda çalıyor. Bu arada McGill üniversitesinin yayınladığı ve internet üzerinde satışa sunduğu ses örneklerinden yararlanmış. İlk kez klasik müzikte gerçekleştirilen bu sampling metoduyla bir enstrumanın seslerini teker teker bilgisayar metoduyla ayırıyor. Son halini alan kayıtlarda bir bilgisayar yardımıyla 250 yıllık tarihi bir enstruman olan org sesleri de müziğe katılıyor. Okonşar elektronik müzikle öylesine içli dışlı olmuş ki “Bach, eğer günümüzde yaşasaydı, kesinlikle elektronik müzikle uğraşırdı” diyor.
“Bach, eğer günümüzde yaşasaydı, kesinlikle elektronik müzikle uğraşırdı”

       Okonşar CD’lerinin dağıtımıyla da bizzat kendi uğraşmış. Almış koltuğunun altına CD’lerini tutmuş Ada Müzik, Dost, Diapozon gibi büyük müzik mağazalarının yolunu. Şu anda adı geçen bütün mağazalarda CD’leri satılıyor. Üstelik internet direkt satışları da var. Amerika’daki CD satış siteleriyle de anlaşması bulunan Okonşar, Amerika’da Japonya’ya doğru uzanan büyük bir dinleyici kitlesine sahip. Mehmet Okonşar’a ulaşmak isterseniz e-mail adresiyle haberleşebilir, belki de onun bu girişimci ruhundan etkilenip siz de kendi stüdyonuzu kurabilirsiniz, kimbilir belki de artık Home Müzik Stüdyoları artar ve kendi müziklerini yapanlar çoğalır.
       Mehmet Okonşar internet adresi:
       www. okonsar.com
       
       e-mail: mehmed@okonsar.com
       
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları