Home page
Haber Menüsü


Bernardo Bertolucci'den "Örümceğin Stratejisi"
Ustalara Saygı bölümü
Bu bölümde 4 ünlü yönetmenden örnekler görebileceğiz.
NTV-MSNBC
     İtalyan Bernardo Bertolucci, İspanyol/Katalan yönetmen Ventura Pons, geçen yıl yitirdiğimiz Osman F. Seden ve Fransa’nın önde gelen yönetmen, senarist ve yapımcılarından Bertrand Tavernier bu yılın ustaları arasında yer alıyor. Filmlerin oynadığı sinemalar ve seanslar için lütfen burayı tıklayın.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Festival bu geleneksel bölümünde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, yine dünya sinemasının dört büyük ustasına zengin ve doyurucu bir programla gerçek bir saygı sunumu gerçekleştirirken, sinemaseverlere de yeni keşifler ve zengin deneyimler kazandıracak.
       
       
BERNARDO BERTOLUCCİ
       Bu yılın ustalarından ilki, 20. yüzyılın uluslararası nitelik kazanmış en önemli yönetmenlerinden Bernardo Bertolucci. Genç Festival izleyicileri, geniş kapsamlı epik filmleriyle de tanınan İtalyan yönetmeni, ona “usta” sıfatını kazandıran erken ve orta dönemine ait beş filmiyle daha yakından tanıyacak. Saygın şair ve film eleştirmeni bir babanın oğlu olan Bertolucci, henüz yeniyetme yaşındayken yapıtı basılmış bir yazar ve amatör bir film yapımcısıydı. Sinemaya Pier Paolo Pasolini’nin asistanı olarak başladı, ilk filmi “La commare secca”yı da Pasolini’nin yazdığı senaryoyla 1962 yılında çekti. İlk başarısına, Festival’de izleyeceğimiz “Prima della revoluzione / Devrimden Önce” ile kavuşan İtalyan yönetmeni “Son İmparator” benzeri son dönem filmleriyle tanıyanlar, böylece çok renkli Bertolucci yelpazesini, aralarında “1900” ve “Last Tango in Paris / Paris’te Son Tango” gibi efsanevi yapıtların da bulunduğu 5 filmlik bu küçük retrospektifle tamamlayabilecekler.
Pons'tan "Caricies"
       
VENTURA PONS
       Geçen yıl, Joseph M. Benet’ten uyarladığı “Amic/Amat / Sevgili/Dost” ile Festival’in “Edebiyattan Beyazperdeye” bölümüne konuk olan saygın İspanyol/Katalan yönetmen Ventura Pons, bu yılın dört ustasından en genci. Pons yönetmenliğe tiyatroda başladı. Bir tiyatro yönetmeni olarak Shakespeare klasiklerinden uluslararası niteliklerde çağdaş oyunlara ve yerel Katalan yapımlarına varan farklı malzemeyle çalıştı. Meşhur travesti sanatçı Ocaña’yı anlatan ilk filmi ile 1988 yapımı kurmaca filmi “Puta Misèria” hariç tüm filmlerini Katalan lehçesiyle çeken bu yönetmeni, son yedi yılda çektiği beş filmiyle konuk ediyoruz. Pons ayrıca, ilk gösterimi iki hafta önce Berlin Film Festivali’nde yapılan son filmi “Anita no perd el tren / Anita Treni Kaçırmadı”nın gösterileceği Festival’in Açılış Töreni’ne de konuk olarak katılacak.
       
       
OSMAN FAHİR SEDEN
       Ustalara Saygı bölümünün bir başka adı ise, geçen yıl yitirdiğimiz tecrübeli yönetmen Osman Fahir Seden. Aileden sinemacı, yönetmen, senarist ve yapımcı Seden, sinemaya babasının şirketinde yapımcı olarak başlamıştı. Daha sonra da Lütfi Ö. Akad’a hem yapımcılık, hem senaristlik yaptı. Yönetmenliğe 1955 yılında başlayan Seden, ilk filmlerindeki biçimci ama sağlam anlatımıyla umut verdi. Hemen hemen her filminin senaryosunu kendi yazan yönetmen, filmlerini hızlı bir biçimde kotarmasıyla da tanınmıştı. Bölümde sunulacak üç filminden biri, neredeyse onun adıyla aynı nefeste anılan “Çalıkuşu”.
Tavernier'den "Ölümü Beklerken"
       
BERTRAND TAVERNİER
       Bu yılki Festival’in son ustası ise, Fransa’nın önde gelen yönetmen, senarist ve yapımcılarından Bertrand Tavernier. Aile ilişkileri, Birinci Dünya Savaşı, Caz ve çağdaş toplumun kusurları gibi birbirinden çok farklı konular içeren dramlarıyla tanınan bir yönetmen. Tavernier filmlerinin, konuları ne olursa olsun onu derinlemesine incelemeleri ve geri planda sürekli olarak insanlık sorununu irdelemeleri, yönetmenin tanımlayıcı özelliklerinden biri. Festival, gelişimini yıllardır programlarına aldığı yeni filmlerinden örneklerle izlediği ve bu yıl Açılış Töreni’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile onurlandıracağı Bertrand Tavernier’den, çeyrek yüzyılı aşkın bir zaman diliminde gerçekleştirilmiş, geniş bir coğrafyayı kapsayan altı film sunuyor. Aralarında Tavernier’nin sinema dışındaki en büyük tutkusu olan Caz’ın dumanlı dünyasına bir tür saygı sunumu olan “Round Midnight / Geceyarısına Doğru” ve sosyal içerikli son filmi “Ça commence aujourd’hui / Herşey Bugün Başlıyor” da var.
       
       
USTALARA SAYGI / TRIBUTES (19 FİLM)
       
       BERNARDO BERTOLUCCI (İtalya / Italy) (5 film)
       
* Prima della rivoluzione / Before the Revolution / Devrimden Önce (1964)
* La strategia del ragno / The Spider’s Stratagem / Örümceğin Stratejisi (1970)
* L’ultimo tango a Parigi / Last Tango in Paris / Paris’te Son Tango (1972)
* Novecento / 1900 / 1900 (1976) (156’ + 149’)
* La tragedia di un uomo ridicolo / The Tragedy of a Ridiculous Man / Gülünç Bir Adamın Trajedisi (1981)
       
       VENTURA PONS (İspanya / Spain) (5 film)
       
* El perquè de tot plegat / What It’s All About / Herşeyin Aslı (1994)
* Actrius / Actresses / Oyuncular (1996)
* Carícies / Caresses / Okşamalar (1997)
* Morir (o no) / To Die (or Not) / Ölmek (Veya Ölmemek) (1999)
* Anita no perd el tren / Anita Takes a Chance / Anita Treni Kaçırmadı (2000)
       
       OSMAN FAHİR SEDEN (Türkiye / Turkey) (3 film)
       
* Düşman Yolları Kesti / Enemy Has Blocked the Roads (1959)
* Namus Uğruna / In the Name of Honor (1960)
* Çalıkuşu / Wild Bird (1966)
       
       BERTRAND TAVERNIER (Fransa / France) (6 film)
       
* Que la fête commence... / Let Joy Reign Supreme… / Şölen Başlasın (1975)
* La mort en direct / Death Watch / Naklen Ölüm (1980)
* Coup de torchon / Clean Slate / Sil Baştan (1981)
* Un dimanche à la campagne / A Sunday in the Country / Kırda Bir Pazar (1984)
* Autour de minuit / ‘Round Midnight / Geceyarısına Doğru (1986)
* Ça commence aujourd’hui / It All Starts Today / Herşey Bugün Başlıyor (1999)
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları