Home page
Haber Menüsü


Financial Times: Washington, Ankara nedeniyle yol ayrımında
Financial Times, Bush’un, Türkiye’ye mali yardımda bulunup bulunmama konusunda yol ayrımında olduğunu yazdı.
NTV
2 Mart— Türkiye’deki mali kriz ve arayışlar, uluslararası basında da yer buluyor. Dünyanın önde gelen basın-yayın kuruluşları, bugünkü sayılarında Türkiye’ye yine geniş yer verdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ünlü İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, ABD Başkanı George W. Bush’un, Türkiye’ye mali yardımda bulunup bulunmama konusunda yol ayrımında olduğunu yazdı. Gazetenin ekonomi yorumcularından Stephen Fidler’in kaleme aldığı makalede, Türkiye’deki son krizin Amerikan yönetimini bir açmaza düşürdüğü vurgulandı. Financial Times’a göre, ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bugüne kadar Türkiye’ye yaptığı yardımların yeterli olduğuna inanıyor.
       Ancak gazete, Türkiye’nin bir istisna olabileceğini savunuyor. Zira gazete, Amerikan Hazinesi’nin, Türkiye’ye sempatiyle yaklaşan Beyaz Saray ve Pentagon’un baskısı altında olduğuna dikkat çekiyor.
       ABD’nin etkin gazetesi New York Times da, Türkiye’deki son krizin iş hayatını yavaşlattığını yazdı. New York Times, bugüne kadar IMF’den 16 milyon dolar yardım alan türkiye’nin, 25 milyon dolarlık ek yardım beklediğini belirtti.
       The Boston Globe gazetesi ise, Türk kamuoyunun, binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açan krizin faturasını, Başbakan Bülent Ecevit ve IMF’ye çıkardığını yazdı.
       Ekonomi dergisi Forbes, Türkiye’deki krizin, yalnız Türk halkını değil, Türkiye’de etkinlik gösteren uluslararası kuruluşları da etkilediği vurgulandı.
       Son krizi bir “tokata” benzeten Businessweek dergisi de, Türkiye’nin bu siyasi ve ekonomik krizi aşamaması durumunda, azalan dış yatırımların Ankara’nın Avrupa Birliği üyeliği umutlarını suya düşürebileceğine dikkat çekti.
       
WSJ: PANİĞE GEREK YOK
       Finans çevrelerinin önde gelen gazetesi Wall Street Journal’da ise, Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Norman Stone’un bir makalesine yer verilirken, “Ülkenin temel kuvvetlerinin son parasal krizden etkilenmediğini ve Ortadoğu’nun giderek daha fazla bunalıma sürüklendiği bir dönemde, batının Türklere, Türkiye’nin de batıya her zamankinden fazla ihtiyacı olduğunu” kaydetti.
       Başbakan Bülent Ecevit’in yolsuzluklara hiç karışmamış siyasi bir kişilik olduğunun bilindiği belirten gazete, ancak, “hükümeti değiştirmeden enflasyonla mücadele etmeye kalkmanın hata olacağı, çünkü enflasyonu bu hükümetin körüklediği” görüşünü savundu.
       Türkiye’deki özelleştirmenin Rusya’dakinden daha başarılı olup olmayacağı sorusu da ortaya atılan yazıda, Rusya’daki özelleştirmelerin, kurumları malvarlıklarından soyutlamakla eşanlamlı olduğuna işaret edildi.
       Son krizin 2 yüzü olduğunu, bunlardan birinin TL’nin Türkiye’deki para stokunun ancak yarısını oluşturduğu, diğer yarısının ise dolar ve marktan meydana geldiğini kaydeden gazete, “krizin ortaya çıkardığı ikinci önemli nokta ise dünyanın krize verdiği tepki ve buradan yola çıkarak Türkiye’nin, gerek stratejik, gerekse ekonomik açıdan ne kadar önemli hale gelmiş olduğudur” yorumunu yaptı.
       
AB ÜYELİĞİ HAYAL DEĞİL
       Wall Street Journal, Türkiye’nin 1994 yılında da benzeri bir kriz yaşadığını ancak o tarihte krizin CNN’de ana haber haline gelmediğini de hatırlattı.
       Türkiye’nin son 20 yıl içinde önemli ilerlemeler kaydettiğini” vurgulayan gazete, “bugünlerde Türkiye’nin AB üyeliği, 1980’lerdeki kadar uzak bir hayal değil” ifadesini kullandı.
        Yazıda “Türkiye’nin, Avrupa’nın tersine, bölgesel olarak çok farklılıklar gösterdiğine ve örneğin Güneydoğu Anadolu’da ulusal gelirin İstanbul’dakinin yüzde 10’unu aşmadığına” işaret edildi ve bunda 20 yıl devam eden terörle mücadele ve Irak’a uygulanan ambargonun rolü olduğuna dikkat çekildi. Enflasyondan korunmak için halkın elindeki kağıt parayı dolar ve mark ile değiştirdiği, orta sınıfın ise hazine bonosuna yatırım yaptığı anlatılan makalede, çalışanlara 6 ayda bir ücret ayarlaması getirildiği, İtalya’da olduğu gibi erkeklerin 40 yaşını biraz geçtikten sonra emekliye ayrılıp ikinci hatta üçüncü bir iş buldukları belirtildi.
       Gazete, bütün bunlara karşılık “Türkiye’de, Paris hatta İngiltere’den daha az sayıda dilenci olduğu ve sosyal suç oranının düşük bulunduğunu” da vurguladı.
       Türkiye krizinin “gümüş astarı” başlıklı yazıda, “Türkiye’yi 3’üncü dünya ülkesi olarak nitelendirmenin hatalı olduğu” değerlendirmesi de yapıldı. Yazıda “Türkiye’nin büyük bölümünün hızla gelişmekte olan Akdeniz Avrupa’sını andırdığı, ülkede çok canlı ve hareketli bir kültürel yaşam bulunduğu” belirtildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları