Home page
Haber Menüsü


Taliban tarihi yok etti
 
Afganistan yönetimindeki Taliban, ülkede bulunan heykellerin büyük kısmının yıkıldığını açıkladı.   Baminyan'daki 53 metrelik Buda heykeli

 
Kabil
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
4 Mart—  Afganistan’daki Taliban hareketi, bugün yaptığı açıklamayla dünyaya ülkedeki tarihi heykelleri yok ettiğini duyurdu. Yıkılan heykeller arasında Bamiyan kentindeki iki dev Buda heykeli de bulunuyor. Türk Dışişleri de, tarihi eserlerin yok edilmesini kınadı.

   
 
       
    MSNBC News Taliban'dan "tarihi" katliam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uluslararası tepkiye rağmen, Taliban Haberleşme ve Kültür Bakanı Kudretullah Cemal Herat, Gazni, Kabil ve Nangarhar kentlerindeki onlarca taş ve tahta heykelin yok edildiğini açıkladı. Bakan “Onları kırmak çok zaman almadı” diye konuştu. Taliban lideri Molla Muhammed Ömer de heykellerin İslam’a aykırı olduğunu duyurmuştu.
       Cemal, Taliban’ın iki dev Buda heykelini parçalamakla meşgul olduğunu belirtti ve “Hiçbir heykele ayrıcalık tanımıyoruz. Şu anda Bamiyan’daki heykeller yıkılıyor. Ne kadarının yıkıldığını henüz bilmiyoruz” dedi.
       Taliban kaynakları dün, dev Buda heykellerini top ve tüfekle yıktıklarını açıklamış, Pakistan kaynaklı Afgan Haber Servisi ise patlayıcılar kullanıldığını duyurmuştu.
       Adının açıklanmasını istemeyen bir Taliban yetkilisi “Buda heykellerinin dibine patlayıcılar yerleştirildi” dedi.
       Bamiyan’daki iki Buda heykeli 53 ve 36 metre yüksekliğindeydi.
       
TÜRKİYE’DEN TEPKİ
       Taliban hareketinin, ülkedeki heykelleri yıkma kararıyla ilgili olarak, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyin Diriöz, “Hiçbir gerekçenin, böyle bir tahribatı haklı kılamayacağını” bildirdi. Diriöz, konuyla ilgili olarak kendisine yöneltilen soruya verdiği yanıtta, “Dünya kültürü ve Afganistan kültür birikiminin bir parçasını teşkil eden bazı arkeolojik anıtların bilinçli bir şekilde ortadan kaldırılmak istenmesinin, gelecek nesillerin bu kültürden mahrum bırakılmaları anlamını taşıdığını” belirtti. Dışişleri sözcüsü, “UNESCO dahil, uluslararası kuruluşların ve kamuoyunun bu konuda gösterdiği tepkiyi paylaştıklarını” da kaydetti.
       
TALİBAN TANINMAK İSTİYOR
       Bölgedeki diplomatlar, Buda heykellerini yok eden Taliban hareketinin uluslararası arenada tanınmak istediğini belirtiyorlar. Taliban’la arkeolojik kalıntıların korunması için Birleşmiş Milletler adına pazarlıklar yapan Yunanistan’ın Pakistan’daki büyükelçisi Dimitri Loundras, “Taliban’ın uluslararası arenada tanınmak istediğinden eminim ama bunu asla başaramayacaklar” dedi.
       Bazı diplomatlar Taliban yetkilileriyle görüşüp, heykelleri yıkmak yerine başka bir yere nakletmeyi önermişler ancak bu öneri Taliban yönetimi tarafından kabul edilmemişti.
       Sadece Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Taliban yönetimini tanıyor.
       
TEPKİLER
       Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama, Afganistan’da iktidarı elinde bulunduran Taliban rejiminin Bamiyan’daki iki dev Buda heykelini yıkma kararının ardından yıkım işleminin başladığı yönündeki haberlerden büyük endişe duyduğunu açıkladı.
‘Bamiyan’daki heykellerin yıkılması ihtimalinden büyük endişe duyuyorum. Bir Budist olarak bu nesnelerin yıkım konusu olmasını da çok üzücü buluyorum’
DALAI LAMA
Tibet Ruhani lideri
       Times of India gazetesine demeç veren Dalay Lama, “Bamiyan’daki heykellerin yıkılması ihtimalinden büyük endişe duyuyorum. Bir Budist olarak bu nesnelerin yıkım konusu olmasını da çok üzücü buluyorum” diye konuştu.
       Yıkım talimatının dini nedenlerden ötürü verilmiş olmasına rağmen, söz konusu heykellerin tarihsel değeri olduğunu düşündüğünü söyleyen Dalay Lama, “Bu eserler yalnızca Afgan halkı için değil, dünya halkları için tarihsel değer taşımaktadır” dedi.
       Bu arada, UNESCO özel temsilcisi Fransız büyükelçi Pierre Lafrance, Taliban yetkilileriyle Buda heykellerinin kaderini konuşmak üzere Afganistan’ın güneyindeki Kandahar’a geldi.
       Taliban’ın Dışişleri Bakanı Vekil Ahmed Mutawakel ile biraraya gelmesi beklenen Lafrance’ın TSİ ile 11.00’de geldiği Kandahar’da, yetkililerle görüşmeye başladığı belirtildi.
       Bu arada, sanayileşmiş 7 ülke ile Rusya’dan oluşan G-8’lerden gelen açıklamada, söz okunus ülkelerin Taliban rejiminin Buda heykellerini yıkma kararıyla “şokta” oldukları belirtildi. Açıklamada, Taliban lideri Molla Ömer’in yıkım kararının “çok trajik bir karar” olduğu belirtilerek, bu talimatın yerine getirilmemesi çağrısında bulunuldu ve “Kalıcı gelişmenin temelinde insanların ve doğa sisteminin çeşitlililiği yer aldığının bilincinde olan bizler, bu kararın ardından şoktayız” ifadelerine yer verildi.
       Öte yandan, Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpayee, Taliban’ın iki önemli Buda heyekelini yıkmasını kınadı. Taliban yöneticilerin nezaketsiz bu hareketinin, insan duygularında saygı görmeyeceğini söyleyen Vajpayee, Afganistan yönetiminin kararının Müslümanlar arasında da onay görmediğini belirterek, tüm dünyadan yıkma eyleminin durdurulması için mücadele edilmesini istedi. Vajpayee, Müslümanlara diğer dinlere saygı göstermeleri çağrısında da bulundu.
       
ABD DE KINADI
       Afganistan’daki heykelleri yıkma kararı alan Taliban yönetimine tepki gösterenler arasına ABD yönetimi de katıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, “Bamiyan’daki tarihi Buda heykellerinin, dünya kültürel mirasının Afganistan’daki bir parçası olduğunu” söyledi. Boucher, “ABD yönetimi, Afganistan’ın kültürel mirasının önemli bir örneğinin Taliban tarafından yıkılmasının durdurulmasını isteyen diğer ülkelerle aynı görüşü paylaşmaktadır” dedi.
       
YUNANİSTAN: SATIN ALABİLİRİZ
       Bu arada Yunan hükümeti de, Taliban yönetiminin, yaklaşık 2400 yıl önce Makedonya Kralı Büyük İskender döneminden kalan heykelleri hedef almasından korktuğunu bildirdi. Kültür Bakanı Evangelos Venizelos, “Maalesef, Avrupa yeterli girişimlerde bulunmadı. Biz (kültürel) hazinelerin korunmasına yardımcı olmaya hazırız. Yunanistan, bu arkeolojik hazinelere evsahipliği yapmaya ve hatta onları satın almaya hazır” diye konuştu. Taliban yönetiminin Pakistan Büyükelçisi Molla Abdülselam Zaif, Bamiyan‘daki iki Buda heykelinin yaklaşık dörtte birinin patlayıcılarla havaya uçurulduğunu açıklamıştı.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları