|
İbrahim Balaban | |
|
Cumhuriyet Aydınlığında 50 Yıl Sergileri, 2 Mart Cuma günü, Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından İstanbul AKMde açılıyor. İki bağımsız bölümden oluşan çalışmalar farklı salonlarda sergilenecek. Küçük salonda, ressam Balabanın son iki yılda ürettiği yeni yağlıboya tabloları ve 10 adet özel ipek baskıdan oluşan özgün baskı koleksiyonu sergilenecek ve satışa sunulacak.
Büyük salonda İbrahim Balabanın 1942-2001 yılları arasında ürettiği yaklaşık 400 adet desenin restorasyon ve düzenleme çalışmaları bulunuyor. Bu desenlerden yola çıkarak üretilmiş tamamı özel koleksiyonlarda bulunan büyük ebatlardaki resimlerle birlikte, hem desen-resim ilişkisi vurgulanacak, hem de tarih sırasıyla sunulacak olan desenler, ait oldukları dönemlerle ilişkilendirilerek Desenlerle Cumhuriyet Tarihi sergilencek. Ressam Balabanın resim sanatı dışındaki sanatçı kişiliğinin de gözler önüne serilmesi amacıyla heykel, taş oyma, seramik, kilim çalışmalarından örnekler ve yayımlanmış kitapları da yine bu bölümde yer alacak.
Açılış ve sergi süresince Balabanın Yaşamından Bir Kesit başlığıyla 8 - 10 dakikalık bir sineviyon gösterisi de yapılacak.
MÜCADELE İÇİNDE GEÇEN YILLAR
İbrahim Balaban 1921 yılında Bursaya bağlı Seçköyde doğdu. Köydeki 3 sınıflı okuldan mezun olduktan sonra ailesi okumasına izin vermedi. Buna karşılık İbrahim de çalışmayı reddetti, on beş yaşına kadar yazdı, çizdi. Kendi deyişiyle ressamlığı ve yazarlığı bu yıllarda kök saldı. 1937 yılında işlemediği bir suçtan Bursada 3 yl 6 ay kadar hapis yattı. Hapiste Nazım Hikmetle tanıştı. Hapisten çıkmasıyla girmesi bir oldu. 1942 yılında içeriye girdiğinde Nazımla daha sık görüşür olmuştu. 1944-47 arasını İmralıda geçiren Balaban, tekrar Bursaya sürülür. 1950 yılında Nazım ile beraber hapisten çıkar. İki yıl kadar İstanbulda yaşayan balaban, 1953 yılında ilk kişisel sergisini açar. 1961 yılında bu kez yaptığı resimlerden ötürü 6 ay kadar hapis yatar. 99 yılına kadar 50 sergi açan Balaban, Türkiyenin gerçekçi ressamları arasında yer alıyor.
|
|