Home page
Haber Menüsü


Unutulmaz Titanlar
“Jerry Maguire” ve “Any Given Sunday” gibi filmlerle gittikçe aşina olmaya başladığımız Amerikan futbolunu konu alan bu yeni yapımın, Jerry Bruckheimer gibi iddialı bir yapımcısı ve Denzel Washington gibi önemli bir yıldızı var.
NTV-MSNBC
    2 Mart—  Gerçek bir hikayeden uyarlanan “Remember the Titans-Unutulmaz Titanlar” filminde 70’li yılların başına dönüyoruz. Ani bir kararla birleştirilen iki lisenin öğrencileri, oluşturulan yeni futbol takımının kadrosu içerisinde kaynaşmak zorunda kalırlar. Liselerden birinin siyah, diğerinin ise beyaz öğrencilere ait olması koçların işini iyice zorlaştırır.  

   
 
       
    MSNBC News Beş filmle zengin bir hafta
MSNBC News Filmler, sinemalar, seanslar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       1971 yılının Virginia eyaletindeyiz. Futbolun bir yaşam biçimi olduğu Virginia’da oynanan her maç, Noel kutlamalarını anımsatan bir şölene dönüşmektedir. Eyaletin Alexandria kentinde ise lise futbolu en gözde spor dalıdır. Eyalet yetkililerinin aldıkları beklenmedik bir karar, pek çok insanın futbol sevgilerini bir kez daha gözden geçirmelerine neden olur: Sadece siyahların devam ettiği bir lise ile beyazların gittiği bir lise birleştirilecektir.
       Birleşmeden sonra kurulan T.C. Williams High Titans takımının başına siyah koç Herman Boone (Denzel Washington) geçirilir ve sadece beyazlardan oluşan eski takımın koçu Bill Yoast (Will Patton) onun yardımcılığına getirilir. Prensip sahibi ve onurlu iki insan olan Boone ve Yoast aralarında ortak noktalar bularak olayı bir gurur meselesi haline getirmemeye özen gösterirler. Özen gösterdikleri bir diğer nokta ise takımdaki gençlerin birbirlerine saygı duymalarını sağlamak olur.
       Tutucu yöre halkının önyargılarına karşı mücadele vermek zorunda kalan koçlar, takımlarını zirveye taşımak için elbirliğiyle çalışırken ömür boyu sürecek bir dostluğun adımlarını atmayı da ihmal etmezler.
       


       
       FUTBOL MU DEDİNİZ?
       
       Filmin çekimlerine 3 Ekim 1999 tarihinde Atlanta’da başlanır. Yönetmen Yakin ve görüntü yönetmeni Rousselot’ın Amerikan futbolu üzerine çok az bilgi sahibi olmaları filmi ilginç kılıyor. Yakin, yine de kendisinin Rousselot’tan çok daha iyi durumda olduğunu belirtmeden geçemiyor:
       “Benim bilgim herhangi bir futbol tutkununun bildiği kadardı ama Philippe’in durumu benden de kötüydü çünkü ömrü boyunca hiç futbol maçına gitmemişti.”
       
       Yakin ve Rousselot’ın konu hakkındaki yetersizliklerinden dolayı, futbol sahnelerinin tasarımı Amerikan Futbol Ligi eski oyuncularından Mike Fisher’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilmesine karar verilir. Böylece Fisher çekimlerin başlamasından iki ay önce Atlanta’ya gelerek, senaryoya uygun oyunların düzenlenmesi çalışmalarına başlar.


       Filmde yapımcıları zorlayan olaylardan biri de, Titan takımının rakiplerini canlandıracak oyuncuların bulunması olur. Çekimlerin futbol sezonunun ortasına denk gelmesi nedeniyle figüran bulmakta zorlanan yapımcılar son çare olarak çeşitli radyo promosyonları düzenlerler. Yakin, filmin kendisi için bir figüran kabusuna dönüştüğünü dile getiriyor:
       “Bu kadar çok insanla başa çıkmayı başarabildiğim için akşamları kendime hayran kalıyordum. Ancak ertesi sabah kabul yeniden başlıyor ve okul bahçesinde en az 300 figüran birden görüyordum. Filmin çekimlerinin yarısına geldiğimizde bir ara ‘Tanrım, keşke küçük bir odada konuşan iki insanın filmini çekiyor olsaydım’ diye dua ettiğimi anımsıyorum.”
       

       “Unutulmaz Titanlar” için 70’li yıllar yeniden yaratılır. Saç modellerine, giysilere ve arabalara büyük özen gösterilir. Otoparklardaki parkmetreler ve zaman içinde değişmiş olan sokak işaretleri kaldırılır. Günümüze ait herhangi bir işaretin kalmaması için her türlü ayrıntıya son derece özen gösterilir. Yakin filmde bir yandan 70’li yılları yeniden yaratırken, diğer yandan filme zamandan bağımsız bir atmosfer katmaya çalıştıklarını belirtiyor:
       “Filmi izleyecek olan seyircilerin aynı öykünün günümüzde de yaşanabileceğini hissetmesini hedefledik.”
       

       Hollywood’un iddialı yapımcılarından Jerry Bruckheimer “Unutulmaz Titanlar” projesini kabul etmesinin nedeni olarak, hikayenin insanları birleştirici yönünü gösteriyor:
       “Karşımızda birbirleriyle iyi geçinmeyi öğrenen insanları anlatan bir öykü vardı. Bu dünyada hepimiz birlikte yaşıyoruz ve giderek kalabalıklaştıkça iletişim kurmayı daha iyi öğrenmemiz gerekiyor. Başarının sırrı burada... Boone ve Yoast’ın liseli gençlere öğrettiği de tam olarak buydu. Buna bir klişe ya da saptırma denilemez. Gerçeğin ta kendisidir. Başarıya ulaşmak istiyorsak öncelikle hangi noktada olduğumuza bakacağız sonra da ileriye adım atmasını öğreneceğiz. Titanlar bunu başardı. Aradan 30 yıl geçtikten sonra onların etkisi hala Alexandria’nın her köşesinde gözlenebiliyorsa bence buna başarı denir.”
       


       
       FİLMİN KÜNYESİ
       
       Yönetmen: Boaz Yakin
       Oyuncular: Denzel Washington, Will Patton, Wood Harris, Ryan Hurst, Donald Adeosun Faison, Craig Kirkwood
       Yapımcı: Jerry Bruckheimer, Chad Oman
       Senaryo: Gregory Allen Howard
       Görüntü Yönetmeni: Philippe Rousselot
       Müzik: Trevor Rabin
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları