Home page
Haber Menüsü


Borsa’ya fonlama desteği: % 6.42
Ulusal 100 Endeksi, Merkez Bankası’nın piyasalara likidite verme kararı kapsamındaki açıklamalarıyla, yüzde 6.4 yükseldi. Repo ve gecelik faizler düşerken, Merkez Bankası döviz alış kurunu 946.306 lira olarak açıkladı.
İstanbul
NTV-MSNBC
24 Şubat— Merkez Bankası’nın piyasalara Türk Lirası ve döviz likiditesi vereceğini açıklaması, repo piyasasında yüzde 150’den kotasyon açıklaması, İMKB’ye olumlu yansıdı. Geçen haftayı yüzde 18 düşüşle geçen endeks, haftaya alımlarla başladı. Ulusal 100 Endeksi günün ilk seansında yüzde 7.3’lük yükseliş ardından, günün tamamında yüzde 6.4 artışla 8.880 puandan kapandı. Toplam işlem hacmi ise 341.9 trilyon lira olarak gerçekleşti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Endeks günün ikinci seansında 8.800-8.900 puan aralığında seyrederken, kapanışa doğru satışların etkili olduğu gözlendi. Ulusal 100 Endeksi en yüksek 9.137 puan düzeyini görürken, özellikle bankacılık ve holding sektörü hisselerinde hareketlilik olduğu gözlendi.
       Borsa uzmanları, endeksin 9 bin puan düzeyinden döndüğünü belirtirken, kapanışın 8.900 düzeyinde yapılmasıyla yukarı hareketin hız kaybetmekle birlikte devam edeceğini örgördüler. Bu arada, gecelik borçlanma piyasasında faizler yüzde 100’e inerken, Merkez Bankası döviz alış kurunu 946.306 lira olarak açıkladı. Diğer yandan, serbest piyasada dolar saat 16:00 itibariyle 810.000 liradan alınıyor, 860,000 liradan satılıyordu.
       
BORSADA İLK SEANS
       İMKB, Merkez Bankası’nın piyasalara likidite verileceğine yönelik açıklamalarıyla alımla açıldı. 8.577 puandan haftaya başlayan Ulusal 100 Endeksi, ilk dakikalardaki alımlarla en yüksek 9.063 puanı gördü. Seansın ikinci seansında ise endeks 8.900-9.000 puan aralığında kalırken, seans kapanışı 613 puan artışla 8.958 puandan kapattı. Endeks ilk seansta yüzde 7.35 artarken, işlem hacmi 161.4 trilyon lira oldu.
       Ulusal Mali Endeks yüzde 7.76 artışla 12.221 puana, Ulusal Sanayi Endeks yüzde 6.21 artışla 6.843 puana ve Ulusal Hizmetler Endeksi yüzde 8.59 artışla 5.818 düzeyinden seansı kapattı.
       Borsa uzmanları, faizlerin yüksek seyrettiği ortamda, Merkez Bankası’nın piyasaya likidite verilmesi konusunda atacağı adımlar ve bankaların yükümlülüklerini karşılamasıyla, geçen haftaki hareketliliğin durulmaya başladığını ifade ediyorlar.
       
BORSA UZMANLARI NE DİYORLAR?
       Garanti Portföy Yönetimi’nden Portföy Yöneticisi Tolga Güsar da, geçen hafta yoğun satışlar yaşanan bankacılık ve holding sektörü hisselerinde alımların gözlendiğini belirtirken, “Faizlerdeki düşüşün etkisi İMKB’ye de yansıdı. Ancak, geçen günlerden bu güne değişen çok da birşey yok. Döviz ve efektif arasındaki makasın kapanması olumlu bir gelişme, ancak reel sektördeki deformasyon çok ciddi” dedi.
       Güsar, Ulusal 100 Endeksi’nin dolar bazında eski haline ulaşmasını -1.4 cent- beklemenin hatalı olacağını söylerken, “Dövizde bir sıkıntı yok. Türk Lirası’nda bir sıkışıklık var, bu noktada, Türk Lirası’nda kalmak daha anlamlı görünüyor. Ayrıca, piyasaların düzelmesinin sadece para programıyla olması bekleniyorsa, bu aşamada parasal tedbirlerde kalırsa toparlanma zor olacak” dedi.
       Gedik Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Uğur Yılmaz da, İMKB’de yukarı yönlü hareket yaşansa da devalüasyonun farkını kapatmasının zor olduğunu ifade ediyorlar. Yılmaz, “Endeksin genelinde devalüasyon farkını kapatması mümkün değil. Piyasada önlemlerin etkisi olumlu görünüyor. Ancak şimdilik herşey düzeliyor değerlendirmesi için erken. Bayramdan sonra piyasalar dengelerini daha iyi bulacaktır” dedi.
       
DİRENÇ 9000-9500 PUANDA
       Teknik analistler, endeksin kısa vadeli direnç noktasının ise 9000-9500 aralığında olduğunu belirtiyorlar. Nurol Menkul Kıymetler’den Stratejis Numan Ülkü, dolar bazında haftayı 0.83 cent düzeyinden kapatan endeksin, 8.000 puanın üzerinde tutunamaması halinde, endeksin 7.100 ve 5.600 puandaki desteklere geri çekilebileceğini ifade etti.
       Ülkü, endeksin kısa ve orta vadeli ortalamalarının oldukça altında seyrettiğini de belirterek, “Kısa vadeli indikatörler aşırı düşmüş olmakla birlikte al sinyali veriyor. Orta vadeli indikatörler ise sat sinyali vermeye devam ediyor. Dolayısıyla kısa vadede devam edebilecek olan tepki çıkışı olasılığı hisse senetlerine yatırım açısından değerlendirmeler arasına alınabilir. Ancak orta vadede, krizin gerginliğinin atlatılması, siyasi istikrar ve para piyasalarında dengenin oluşması gerçekleşene kadar pozisyon almamak riskleri azaltabilir” dedi.
       
HAFTANIN GÜNDEMİ
* Siyasi kriz nedeniyle yarım kalan MGK toplantısı bugün yapılıyor. Gündemi Avrupa Birliği üyeliği için hazırlanan Ulusal Program oluşturacak. Ecevit-Sezer arasındaki gerginliği yumuşatacak gelişmeler de yaşanabileceği öngörülüyor.
* Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın hakkında FP’li milletvekillerince verilen gensoru önergesinin öngörüşmesinin 27 Şubat Salı günü yapılması kararlaştırıldı.
* Bu hafta, DİE Aralık ayı dış ticaret ve Şubat ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Ayrıca Hazine Mart ayı borçlanma programını ve Merkez Bankası Kasım ayı ödemeler dengesi verilerini açıklayacak.
       
   
MSNBC News PARA PİYASA VERİLERİ
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları