Home page
Haber Menüsü


Zirvede anlaşma sağlandı: Piyasaya likidite verilecek
Ankara’da ekonomi yönetimi ile banka yöneticilerinin katıldığı toplantıda, piyasalarda dengenin sağlanması konusunda anlaşma sağlandı. Ersin Özince, “Sistemin geleceği adına hiçbir rahatsızlığım yok” dedi. Gazi Erçel, toplantıya katılmadı.
Ankara
NTV-MSNBC
24 Şubat— Piyasalarda yaşanan krizin ardından dengelerin sağlanması için ekonomi bürokrasisi ile bankacılar arasında yapılan toplantı sona erdi. Yaklaşık 6.5 saat süren toplantının çıkışında, kısa bir açıklama yapan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “Bütün sistemin geleceği adına hiçbir rahatsızlığım yok” dedi.

   
 
       
    MSNBC News Gazi Erçel istifa etti

MSNBC News Kabinede revizyon yok
MSNBC News Temizel: Söylenti çıkarmak ekonomiye ihanettir
MSNBC News "Krizin nedeni kamu bankaları değil"
MSNBC News Dünya Bankası: Türkiye toparlanacak
MSNBC News Bankacılar: Kriz muhakkak aşılacak
MSNBC News Vergi cezalarının arttırımı gündemde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantının sonunda yapılan yazılı açıklamada, Türk Lirası ve döviz piyasalarının sağlıklı bir şekilde işlemesi için taraflar arasında tam bir uzlaşmaya varıldığı ve üzerinde anlaşma sağlanan önlemlere pazartesi sabahından itibaren başlanacağı belirtildi.
       Başbakanlık Merkez Binası’nda, Devlet Bakanı Recep Önal başkanlığında yapılan toplantıya Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel çağrılı olduğu halde katılmadı.
       Zirvede, bankacılara, Merkez Bankası’nın swap, depo ve döviz satışıyla piyasaları rahatlatacağı yolunda mesaj verildiği belirtiliyor. Bankacıların da, piyasalarda dengelerin oturacağı ve piyasaya likidite verileceği konusunda ikna olduğu ifade ediliyor.
       
UZLAŞMA SAĞLANAN ÖNLEMLER NELER?
       Uzmanlar, zirvede döviz ve Türk Lirası’nda üzerinde uzlaşmaya varılan önlemleri 6 ana başlık altında topluyor.
       Piyasalarının rahatlatılması için görüş birliğine varılan önlemler şunlar:
* Merkez Bankası denetiminde swap piyasası oluşturulacak. Swap piyasasıyla bankalar ellerinde döviz varsa TL veya TL satarak döviz alabilecek.
* Bankaların pozisyon açıkları, Türk Lirası ve döviz bonolarının değiş tokuşuyla kapatılmaya çalışılacak.
* Merkez Bankası depo hesaplarından ihtiyacı olan bankalara likidite sağlayacak.
* Bankalar, Pazartesi gününden itibaren döviz piyasasında kur kotasyonu girecek. Bu konuda Merkez Bankası’na taahhüt verdiler. Bankaların kur belirlemelerine Merkez Bankası yardımcı olacak.
* Ekonomi yönetimi ve bankalar yüzde 10 - 15 oranında bir devalüasyon için anlaştı. Bvylece döviz kurunun aşağı çekilmesi hedefleniyor.
* Merkez Bankası, faiz piyasalarına etkin bir şekilde müdahale ederek, oranları aşağı çekecek.
       
“ÖNEMLİ OLAN DÖVİZLİ BONONUN KURU”
       Zirvede uzlaşma sağlanan önlemleri değerlendiren Citibank Genel Müdür Yardımcısı Ali Karaali, yüzde 15 oranında devalüasyon konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi.
       Karaali, swap piyasasının kurulması ve depo hesaplarıyla bankalara likidite sağlanması kararının çok isabetli olduğunu belirterek, “Döviz ve faiz konusunda piyasayı bıraksınlar, piyasa o değişikliklere kendisi gelsin. Önemli olan dövizli kağıtların hangi kurdan verileceği. Eski kurdan verilecekse, bankaların zararı önlenebilir ama o zaman yük Hazine’ye biner” dedi.
       
FAİZE TAVAN DA GÜNDEME GELDİ
       Ankara’ya çağrılan 9 özel, 4 kamu bankası yöneticisi ile ekonomi yönetimi toplantıda, faiz oranlarına tavan getirilmesinin de gündeme geldi. Ancak, bankacıların bu konuya sıcak bakmadığı belirtiliyor.
       Toplantıda bankacılar, sistemdeki likidite sıkışıklığı nedeniyle bankalararası piyasanın kapalı olduğunu ve bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini vurguladılar. Ayrıca, banka yöneticileri Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) yapılacak yeni program hakkında bilgi istediler.
       
KISA YAZILI AÇIKLAMA
       Zirveden sonra yapılan yazılı açıklamada, toplantının piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli önlemlerin alınması ve uygulanması amacıyla yapıldığı belirtildi. Toplantıda, Türk Lirası ve döviz piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesi için tam bir uzlaşmaya varıldığı ifade edildi.
       Kısa açıklamada, toplantıda görüşülen önlemlerin uygulanmasına pazartesi sabahından itibaren başlanacağı ifade edildi.
       
KİMLER KATILDI?
       Toplantıya Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekariya Temizel ve Merkez Bankası’nı temsilen Başkan Yardımcısı Şükrü Binay katıldı.
       Bankacılık kesiminden toplantıya katılanlar arasında ise Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu, Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen, Emlak Bankası Genel Müdürü Mustafa Saraçöz, Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Koçbank Genel Müdürü Halil Ergül, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Finans Bank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve diğer bazı bankaların genel müdürleri bulunuyor.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları