Home page
Haber Menüsü


Avrupalı yatırımcı istikrar bekliyor
Fransa’nın önde gelen bankalarından Caisse d’Epargne’nin Türkiye masası direktörü Tayfun Erdamar, Fransız yatırımcıların Türkiye’deki siyasi ve ekonomik gelişmeleri çok yakından izlediklerini söyledi.
Kayhan Karaca/Strasbourg
NTV
22 Şubat— Türkiye’deki krizi yakından takip eden Avrupa piyasaları, döviz kurunun dalgalanmaya bırakılması üzerine “bekle ve gör” politikası uygulamaya başladılar. Fransız yatırımcıları sigortalayan COFACE kurulusu, Türkiye konusunda Mart ayında “risk” toplantısı düzenleyeceğini duyururken, Türkiye’yle yoğun ilişki içinde olan Fransız Caisse d’Epargne bankasının Türkiye direktörü, Türk asilli bankacı Tayfun Erdamar, Türkiye’nin dış piyasaları rahatlatmak için ilk etapta “siyasi sinyaller” vermesi gerektiği görüşünü savundu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’de yaşanan mali kriz tüm dünyada olduğu gibi, Avrupa’da ve Avrupa’nın Türkiye’yle en yoğun ticari ilişkiye sahip ülkelerinden Fransa’da da yakından takip ediliyor.
       Paris borsası gibi, Fransız şirketleri de kriz sonrası gelişmeleri yakından izliyorlar. Yurtdışına yatırım yapan Fransız şirketlerini sigortalayan COFACE kurulusu, krizi yakından takip ettiğini açıklarken, Türkiye’yle is yapan banka ve yatırım şirketleri de “bekle-gör” politikasıyla hareket etmeye başladılar.
       Fransız basını da Türkiye’deki gelişmelere geniş yer ayırmaya devam ediyor. Liberation gazetesi, krizin dış yatırımcıların Türkiye’ye olan güvenlerinin sarstığını yazarken, bazı yatırımcıların “Piyasaların Türkiye’ye olan güveni en az 1 yıllığına zedelendi” yorumunu aktardı. İş dünyasına yakınlığıyla bilinen Le Figaro gazetesi de, birkaç saatte ülkeden 5 milyar dolardan fazla dış mali sermayenin çekilmesinin uluslararası piyasaları “tedirgin” kıldığı görüşüne yer verdi.
       
TÜRKİYE GÜVEN VEREMİYOR
       Fransa’nın önde gelen bankalarından Caisse d’Epargne’nin Strasbourg’daki Uluslararası İlişkiler bölümü Türkiye masası direktörü Tayfun Erdamar ise, NTVMSNBC ve CNBC-E’ye yaptığı açıklamada, Fransız yatırımcıların Türkiye’deki siyasi ve ekonomik gelişmeleri çok yakından izlediklerini söyledi.
       Avrupalı yatırımcıların “Türkiye’nin ekonomik potansiyellerinin bilincinde olduklarını” söyleyen Erdamar, Türkiye’ye olan güvenin son krizle birlikte “zedelendiğini” ancak, hükümetin ekonomik reformları gerçekleştirmekte kararlı olduğuna dair somut sinyaller vermesi durumunda dış yatırımcıların yeniden “Türkiye’ye dönebilecekleri” görüşünü savundu.
       Erdamar, NTVMSNBC ve CNBC-E’nin sorularını şöyle yanıtladı:
       - Genel olarak Avrupa ve Fransa piyasaları krize nasıl tepki gösterdiler?
       
- Avrupalı yatırımcılar, bankalar ve borsalar Türkiye’nin dünyanın en önde gelen 20 ekonomisinden biri olduğunu gayet iyi biliyorlar. Türkiye’nin Ortadoğu ve Orta Asya piyasalarındaki etkisinin de farkındalar. Ancak Türkiye’nin sorunu dış piyasalara güven verememesinden kaynaklanıyor. Türkiye’de hem siyasi hem de ekonomik kriz yaşanınca, bu krizler üst üste gelince, yatırımcıları sigortalayan kuruluşlar Türkiye’nin “kredi” notunu düşürüyor. Böylelikle Türkiye’ye olan güven de azalıyor.
       *Yani Türkiye için “risk” raporları hazırlanıyor?
       Bu tur raporlar sadece Türkiye için değil, tüm ülkeler için düzenli olarak hazırlanıyor. Örneğin Fransa’da bu risk raporları COFACE kurulusu tarafından kaleme alınıyor. Bu kuruluşlar, yatırımcıları sürekli olarak bilgilendiriyor. COFACE kurumunun en son hazırladığı raporlarda, “Türkiye’nin 2 yıldan uzun yatırım riski alınamayacak ülke” olarak tanımlandığını görüyoruz.
       *Son üç gündür yaşanan kriz, Türkiye’ye yoğun işbirliği yapan bankanızda nasıl yaşandı?
       
Borsanın ani değer kaybı, piyasadan birkaç saat içinde milyarlarca dolar çekilmesi, gelişmekte olan diğer ülkelerin de krizden etkilendiklerine ilişkin haberlerin gelmesi ve IMF politiklerinin yürürlüğe konulmasında gecikme yaşanacağı seklindeki söylentiler ayni anda bize de ulaştı. Türkiye geçen aylarda da bir banka krizi yaşadı. Sonuç olarak bu tur olaylara “hazırdık” diyebilirim. Paniğe kapılmadık, ancak simdi tüm Avrupa piyasalarında olduğu gibi bizde de, “bundan sonra ne olacak” türünden meraklı bir bekleyiş var.
       *Döviz kurunun dalgalanmaya bırakılmasını nasıl karşılıyorsunuz?
       
Tüm piyasa gibi biz de “bekle ve gör” politikası uyguluyoruz. Avrupa piyasaları spekülasyona pek açık değildir. Rasyonel hareket etmeyi tercih eder. Sanırım tüm Avrupa, herhangi bir politika değişikliği öncesi dalgalanmanın nasıl gelişeceğini bekleyecektir.
       *Madem sorun bir “güven” konusu, Türkiye’nin en kısa surede dış piyasaların güvenini kazanmak için neler yapması gerekiyor?
       
Her şeyden önce içinde bulunduğu siyasi krizi aşması gerekiyor. Bizim analizlerimiz, siyasi krizi aşamadığı takdirde ekonomik reformları da gerçekleştiremeyeceği yönünde. Simdi IMF reçetelerini hayata geçirmek, çok siki bir para politikası uygulamak ve özelleştirmeleri en kısa surede gerçekleştirmek gerekiyor. Ancak, ilk etapta dış piyasaları rahatlatacak olumlu sinyaller vermek lazım. Bunun basında da, Cumhurbaşkanı ile Basbaka’ın ülkeyi beraber yönetmeye devam etmek istedikleri mesajı geliyor. Yabancı yatırımcıların kafasında su anda, “acaba ülke yeni bir seçim dönemine veya siyasi krize mi gidiyor” sorusu var. Bu soruyu ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu soru işareti ortadan kaldırılıp, IMF programı da yürürlüğe konduğu takdirde dış yatırımcı da geri dönecektir.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları