Home page
Haber Menüsü


 
IMF endişelerine yenik düştü
 
Türkiye’nin uyguladığı enflasyonla mücadele programının kesinkes başarılı olmasını isteyen IMF, benzer programlarda daha önce yaşanan aksamaları dikkate alarak, kendi programını delmeyi göze aldı. Artık, yeni bir program gündemde.
 
Kerem Alkin
 
22 Şubat—  Başbakanlık’ta 10 saate yakın bir süre devam eden ve Washington’la sürekli telefon bağlantısının gerçekleştiği ekonomi yönetimi zirvesinden piyasaların son 24 saattir tartıştığı ve olmaması yönündeki fikirlerin ağırlık kazandığı kur politikası değişikliği çıktı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sabah saat 8’e kadar sabaha karşı 2:30’da yapılan yarım sayfalık açıklama ile yetinmek zorunda kalan ekonomist ve bankacılar, dalgalı kur sisteminin ne anlama geldiğini algılamaya çalışıyorlar. Ama, herkesin birleştiği bir nokta var ki, kurun çıpa olarak kullanıldığı 3 yıllık enflasyonla mücadele programı, daha 1.5 yılı dahi dolmadan bu sabah terkedildi.
       Yeni bir kur sistemi, yeni bir enflasyonla mücadele programı anlamına geliyor. Bu yeni programın içerisine bir önceki programdaki yapısal reformları ve bazı uygulamaları yeniden monte etmeniz ve yapısal reformlara kaldığı yerden devam etmeniz mümkün. Ancak, bir önceki programda enflasyon için ortaya konmuş olan hedeflerin devamı artık pek mümkün gözükmüyor.
       
EK YÜK GELECEK
       Türk ekonomisinin kamudan, özel sektöre dün geceye kadar uygulanan kur politikasına göre önemli miktarda açık pozisyon taşıdığı bir ortamda, bu yeni kur politikası, nasıl uygulanacağı sabah itibarıyla henüz netlik kazanmamış olmasına rağmen, tartışmasız ek bir yük getirecek.
       Merkez Bankası’nın 2002 yılı sonuna kadar açıkladığı ve arkasında durduğunu söylediği eski kur politikasına güvenerek en azından 1 Temmuz 2001’e kadar döviz cinsinden borçlanarak pozisyon almış olan kurumlar ve bireyler ciddi bir şaşkınlık süreci yaşayacaklar.
       
TEKLİF ARALIK’TA YAPILMIŞTI
       IMF, aralık ayındaki ilk krizde de kur politikasının değiştirilmesi konusunda teklifte bulunmuş ve bu teklif o gün ekonomi yönetimi tarafından reddedilmişti. Aynı teklifin bu krizde kabul edilmiş olması, IMF tarafından ekonomi yönetiminin ikna edilebilmesi için kuvvetli donelerin ortaya konduğunu gösteriyor. IMF, bu yeni kur politikası ile Türkiye’de değişik sektörlerin üzerine gelen yükün farkında.
       Bu nedenle, IMF Başkanı’nın sabahleyin Türkiye’nin gündemine yansıyan açıklamaları, bu kur değişikliğin IMF tarafından desteklendiği bilgisinin yanısıra, bu değişiklikten doğan ek yükler için Türkiye’ye gereken desteğin her yol ve yöntem ile aranacağını gösteriyor. IMF, bu tavrı ile, daha önce programın ilk yılı veya 14. ayı sonunda önemli açmazlarla karşılaşmış başka ülkelerdeki programlardan etkilenmiş gözüküyor. Dolayısı ile, IMF’in geçmişteki acı tecrübelerinden kaynaklanan endişeleri, Türkiye’yi yeni bir kur politikasına zorlama noktasına geldi. Bu psikolojiden anlaşıldığı kadarı ile, IMF açısından Türkiye’nin uyguladığı programda başarısız olunmasına tolerans göstermesi mümkün gözükmüyor.
       Bu psikolojinin perde arkasında IMF’in kaynak sağlayıcısı konumundaki büyük ekonomilerin etkisi oldukça fazla.
       Hafta başından bu yana Türkiye esir almış olan devletin zirvesindeki gerginlik, iç piyasada yarattığı dalgalanmanın yanısıra, uluslararası piyasalarda da farklı tartışmalara konu oluyor.
       Yaşanan siyasi gerginliğin en önemli noktalarından birisi, Hükümet’e IMF tarafından sunulan stand-by anlaşmasının fikir babası ve içerik mimarı konumunda olan Stanley Fischer ile Türkiye Masası Şefi Carlo Coterelli’nin her ikisinin de bir tesadüf eseri Türkiye’de olmalarıydı. Bu çerçevede, geçen kasım ayı sonundaki krizde Washington’dan krize müdahale eden bu her iki yetkili, bu defa Türk ekonomi yönetimi ile eş zamanlı olarak, kendileri için benzersiz bir tecrübe yaşadılar.
       Bu çerçevede, Salı günü gerçekleştirilen 1 ay vadeli bono ihalesi fikri ile Merkez Bankası’nın piyasayı Türk Lirası açısından beslememe taktiğinin birlikte üretildiği anlaşılıyor.
       
ÜLKE PERFORMANSLARI İZLENİYOR
       IMF’in politikalarında belirleyici pozisyonda olan ve en önemli kaynak sağlayıcı konumundaki ABD’nin yakın zaman içerisinde IMF’in yardımda bulunduğu ülkelerin performanslarını yakından takip ettiği unutulmamalı. Nitekim, 1998 yılında Rus ekonomisi krize girdiğinde IMF’in gerçekleştirdiği 16 milyar dolar civarındaki desteğin ilk dilimi olan 4.9 milyar dolar, Rus ekonomisinde kullanılmadan birileri tarafından Güney Kıbrıs’taki bankalara kaçırıldığından bu yana, dünyanın önde gelen ekonomileri bizim gibi gelişmekte olan ekonomilere yapılan IMF yardımlarının gerçekten olması gereken alanlarda kullanılıp kullanılmadığını sorgulamaya başladılar.
       ABD’nin çiçeği burnunda yeni Hazine Bakanı Paul O’Neill’in ‘IMF’in ekonomik karmaşalarını kendileri yaratan ülkeleri kurtarmaması gerektiği’ yönündeki ifadeleri, Batılı ülkelerin IMF’i ne ölçüde yakından izlediklerini açıkça gösteriyor. Ve, ne yazık ki Pazartesi günü patlak veren devletin zirvesindeki gerginlik te ne yazık ki yukarıdaki tanım kapsamına giriyor. Bu nedenle, IMF Türkiye ve Arjantin’in başarılı olmasını sağlamak zorunda.
       Aksi taktirde, bu iki ülkede uygulanan programların başarısızlığı sonucu, dünyanın önde gelen ülkeleri IMF’i gelişmekte olan ülkelere aktaracağı kaynaklar konusunda ciddi ölçüde kısıtlarlar ise, hatta IMF’in misyonu dahi değiştirilir ise, diğer gelişmekte olan ülkeler de Türkiye’nin başarısızlığı nedeniyle bedel ödemiş olacak. Ankara, sanırım bu programın artık salt kendi iç meselemiz olmadığını iyice anlamıştır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları