Home page
Haber Menüsü


Gladyatör
 
İlk olarak 19 Mayıs 2000’de tanışma fırsatını bulduğumuz General Maximus, Oscar törenlerine az bir zaman kala sinemalarımızda tekrar boy gösteriyor.  

 
NTV-MSNBC
2 Mart —  Önce köle ardından gladyatör olan General Maximus’un, imparatora karşı giriştiği varolma mücadelesini anlatan “Gladiator-Gladyatör” tam 12 dalda Oscar’a aday gösterilmiş durumda... Bu hafta tekrar vizyona çıkan film, kendisini kaçıranlara 25 Mart’taki ödül töreni öncesi ikinci bir şans tanıyor. “Hayattayken yaptıklarımız sonsuzlukta yankılanır!” diyen Maximus’un sesine kulak vermeyi bu defa ihmal etmeyin.

   
 
       
    MSNBC News Beş filmle zengin bir hafta
MSNBC News Filmler, sinemalar, seanslar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Film, milattan sonra 180 yılında Roma İmparatorluğu’na ait bir ordunun Germania ormanlarında barbarlara karşı verdiği savaşla başlıyor. Yaklaşık on dakika süren görkemli savaş görüntülerinin ardından General Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe) komutasındaki Roma ordusunun kesin bir zafer elde ettiğine şahit oluyoruz. Asıl öykü işte bu noktadan itibaren başlıyor.
       Çok yaşlandığına inanan İmparator Marcus Aurelius (Richard Harris), yerine geçecek kişi olarak Maximus’u görmektedir. İmparatorun bu teklifi karşısında ne cevap vereceğini bilemeyen Maximus, düşünmek için zaman ister. Fakat imparatorun oğlu, Maximus’un ise çocukluk arkadaşı olan Commudus da (Joaquin Phoenix) tahta geçmenin planlarını yapmaktadır. Babası ile yaptığı görüşmede yeni imparatorun kim olacağını öğrenen Commudus’un hırslı ve ateşli kişiliği, bu acı gerçeği kabul etmesine izin vermez. Babasını oracıkta boğan Commudus kendisini yeni imparator olarak ilan eder.
       General Maximus’dan da kendi komutasında çalışmasını isteyen Commudus, red cevabı ile karşılaşınca onun ve ailesinin ortadan kaldırılmasını emreder. Fakat hayatta kalmayı başaran Maximus önce bir köle daha sonra ise gladyatör olacak ve ailesinin intikamını almak üzere en büyük arena Colloseum’da imparatorun karşısına dikilecektir.
       
       ESKİ ROMA’YA YENİ EFEKTLER
       
       “Gladyatör”, sinema tarihinde 1950 yılından 60’ların ortasına kadar sürdüğü söylenebilecek “sandaletli filmler” furyasının uzun bir aradan sonra gelen son örneği olarak gösteriliyor. 103 milyon dolarlık geniş bir bütçeyle çekilen filmde bilgisayar efektlerine sıkça başvuruluyor. Colloseum’un tribünlerinin doldurulmasında, kopyalamayla çoğaltma yönteminden yararlanılır. Bini aşkın figüranın görüntüsü bilgisayarla kopyalanarak Colloseum’un her tarafına yerleştirilir. Böylece on binlerce figüran kullanılmasına gerek kalmaz.

       Gladyatör okulunun sahibi Proximo’yu canlandıran tecrübeli oyuncu Oliver Reed’in beklenmedik ölümü de, filmde kullanılan özel efektlerin sayısını arttıran bir başka unsur olur. Reed’in rol alması gereken henüz çekilmemiş sahneler, oyuncunun kafasının başka bir bedene yerleştirilmesini mümkün kılan bilgisayar efektleri sayesinde tamamlanabilir.
       Filmin dövüş sahnelerinin tasarımından “Cesur Yürek” filminde de görev alan Nicholas Powell sorumlu... Yok Olan Sanatlar Enstitüsü’nün başkanı olan ve Curno kentinde modern gladyatörler yetiştiren Dario Battaglia’ya göre filmdeki kılıç kullanımı keyfe keder:
       “Maximus’un kılıç hareketleri doğu ülkelerine ve ortaçağa özgü. Jestleri son derece geniş ve zarif; oysa antik çağ gladyatörlerinin tekniği son derece kuru ve sinirli olurdu. Hem hiç bir gladyatörün hayvan postuyla çarpıştığı görülmemiştir. Bu avcıların dövüşlerine özgü bir özellik.”
       


       Battaglia ayrıca filmin görsel açıdan şahane olduğunu ancak tarihsel olarak sayısız hatayı barındırdığını belirtiyor. Battaglia hata işlemenin sadece “Gladyatör”e ait bir özellik olmadığının da altını çiziyor:
       “İncelediğim 60 filmin hiçbirinde isabetli bir yaklaşım yok. Kubrick’in ‘Spartacus’ünde dahi pek çok hata var. Üstelik tarihi bir yapım olma iddiası taşıdığından, bu hatalar çok daha fazla göze batıyor. Scott’unki en azından fantastik bir film...”
       

       Filmde bazı gladyatörlerde görülen dövmeler ise o çağda yalnızca Trakya’da bilinen bir süsleme yöntemi... Ayrıca antik çağda gladyatörlerin kullandıkları silahlara göre altı sınıfa ayrıldıkları ve aynı gruba dahil olmayan gladyatörlerin birbirleri ile dövüşmedikleri de Battaglia’nın iddiaları arasında yer alıyor. Ancak yönetmen Ridley Scott’ın belirttiği gibi filmin tarihi birebir yansıtmak gibi bir amacı olmadığı için tüm bu kusurlar göz ardı edilebiliyor.
       


       
       FİLMİN KÜNYESİ
       
       Yönetmen: Ridley Scott
       Oyuncular: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Derek Jacobi, Richard Harris, Oliver Reed, Djimon Hounsou, David Schofield
       Yapımcı: David H. Franzoni, Branko Lustig, Douglas Wick
       Senaryo: David H. Franzoni, John Logan, William Nicholson
       Görüntü Yönetmeni: John Mathieson
       Müzik: Hans Zimmer, Lisa Gerrard
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları