Home page
Haber Menüsü


Kaçaklar sığınma başvurusu yapabilecek
 
Fransa sahillerinde karaya oturan kaçak mülteci gemisinin yolcularına sığınma işlemlerini yürütebilmeleri için, 8 gün süre tanındı.   Mülteciler Fransa'da geçici olarak barıntırıldıkları kampta

 
Frejus
AA
20 Şubat—  Fransa İçişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, kaçaklara Mülteci Koruma Bürosu‘na başvurarak siyasi sığınma istemeleri için 8 gün süre tanındığı belirtildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hükümet başvurularını değerlendirirken, kaçaklara sağlık gibi hizmetlerin verileceği belirtildi. Çalışma Bakanlığı‘nın da geçici süreyle barınmaları için ev bulmalarında kaçaklara yardım edeceği bildirildi. Başvuruda bulunmayanların sınırdışı edileceği, başvuruda bulunanların ise statüleri konusunda karar verilene kadar Fransa‘da kalabilecekleri belirtildi. Bu arada, eski Fransa Cumhurbaşkanı Francois Mitterrand‘ın eşi Danielle Mitterrand, 910 kaçağın bulunduğu kampı ziyaret etti. Cannes yakınlarındaki Frejus‘da bulunan kampa gelişinde Kızılhaç yetkilileri tarafından karşılanan Mitterrand açıklama yapmadı.
       
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: TÜRKİYE, HAKSIZ BİR ŞEKİLDE SUÇLANMAKTADIR
       Emniyet Genel Müdürlüğü, Fransa’nın güney sahillerinde karaya oturan kaçak insan dolu “East Sea” adlı gemiyle ilgili olarak, Türkiye’nin, Fransız makamlarınca haksız bir şekilde suçlandığını belirtti.
AB’de “boat people” korkusu”
Genel Müdürlük, yasadışı göçün, kaynak ülkeler ile hedef ülkelerdeki organizasyonlarının görmezden gelinmesinin, Türkiye, Yunanistan gibi transit ülkelerde yürütülen mücadeleyi zayıflattığını bildirdi.
        Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 16 Ocak’ta, İnterpol kanalıyla alınan bir ihbarda, ZHDE isimli geminin, Mersin bölgesinden çok sayıda yasadışı göçmen alarak Yunanistan ve İtalya’ya götürebileceğinin bildirildiği ve konunun, aynı gece tüm sahil valilikleri ve ilgili kurumlara iletilerek gerekli önlemlerin alınması talimatı verildiği belirtildi.
        Yapılan araştırmalar sonucunda, geminin, 15 Ocak’ta Mersin Limanı açığına geldiği, ertesi gün saat 11.00’da limana demirlediği, kontrol altında tutulması için Sahil Güvenlik botunca takip altına alındığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü görevlilerince yapılan kontrollerde geminin boş olduğu, Suriye uyruklu mürettebatın bulunduğu, Beyrut Limanı’ndan geldiği, 17 Ocak’ta Suriye’nin Lazkiye Limanı’na gitmek üzere hareket ettiği kaydedildi. Geminin Türk karasularını terk edinceye kadar Sahil Güvenlik botlarınca gözetim altında tutulduğu, karasularda seyri sırasında herhangi bir şüpheli hareketin görülmediğinin anlaşıldığı bildirildi.
        Gemi ayrıldıktan sonra ilgili tüm birimlere bilgi verildiği, geminin yasadışı insan kaçakçılığında kullanılabileceği dikkate alınarak, 17-18 Ocak günlerinde yazılan iki faks mesajıyla Türkiye’deki yabancı irtibat ve Türkiye’nin yurtdışındaki irtibat görevlilerine, 19 Ocak’ta da İnterpol’e bilgi verilerek, konu hakkında duyarlı olunmasının istendiği kaydedildi.
        Bu tarihten sonra, ZHDE veya EAST SEA gemisinin, Türkiye limanlarına giriş-çıkışının olmadığı, Türkiye karasularına gelmediği ifade edilerek şöyle denildi:
        “Bu gemiyle ilgili olarak Fransız makamlarınca, Türkiye haksız bir şekilde suçlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenlik kuvvetleri, yasadışı göçe karşı geçmiş yıllarda ortaya koyduğu kararlı mücadelesini devam ettirmektedir. 1999 yılında sınırlarımızdan illegal giriş ve çıkışta yakalanan 47 bin 579, ülke içinde yakalanan 31 bin 473 ve hudut kapılarımızdan geri çevrilen 7 bin 95 kişi olmak üzere toplam 86 bin 147 iken, 2000 yılında sınırlarımızdan illegal giriş-çıkışta yakalanan 94 bin 514, ülke içinde yakalanan 31 bin 399 ve hudut kapılarımızdan geri çevrilen 24 bin 520 kişi olmak üzere toplam 150 bin 433 kişi, güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesini ortaya koymaktadır.”
       
“YALNIZ BİR ÜLKE KAYNAKLI DEĞİL”
        Yasadışı insan kaçakçılığının, yalnız bir ülke kaynaklı bir insanlık suçu olmadığı, bu organizasyonun, kaynak ülkelerde ve transit geçilen ülkelerde örgüt üyeleri olduğu vurgulanarak şöyle denildi:
        “Ancak hedef olarak gidilecek ülkelerde de organizasyonla ilgili örgüt üyeleri bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyet olarak örgütlü suçlara karşı mücadelede işbirliğine açığız. Ancak yasadışı göçün kaynak ülkelerle hedef ülkelerdeki organizasyonlarının görmezden gelinmesi, Türkiye, Yunanistan gibi transit ülkelerde yürütülen mücadeleyi zayıflatmaktadır.”
       
       
FRANSA‘DA YARGI, KAÇAK GÖÇMEN OLAYIYLA ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
       Fransız Adaleti, East Sea isimli gemiyle kaçak göçmenlerin getirilmesine ve ülke topraklarına sokulmasına yardımcı olanlarla birlikte, göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atanlar hakkında adli soruşturma başlattı. Fransa‘nın güneybatısında yer alan Draguigan‘da savcı tarafından açılan soruşturma, hasta, yaşlı ve yaşı küçük kaçak göçmenleri aşağılayıcı ve zor koşullar altında barındırmaya zorlayan kişileri de kapsayacak. Açılan soruşturma çerçevesinde, geminin sorumluları, göçmenlerin güvenlik koşullarını hiçe sayarak hayatlarını tehlikeye atmak ve daha sonra kaçmakla suçlanacaklar.
       
POLİS 3 TÜRK’Ü GÖZALTINA ALDI
       Fransız ve İtalyan polisinin ortak operasyonları sonucu, İstanbul‘dan Avrupa‘ya kaçak göçmen getiren şebekeye üye 3 Türk vatandaşı daha yakalanarak gözaltına alındı.
        Le Monde Gazetesi‘nin haberine göre, yakalanan şebeke üyelerinin, Akdeniz sahillerinde karaya oturan içi kaçak göçmen dolu gemiyle bir bağlantıları bulunmuyor. Fransız polisinin Cuma günü Nice kentinde yaptığı operasyonlarda, 2‘si Türk olmak üzere 4 kişi, Başkent Paris‘te yapılan operasyonda ise aynı şebekeden 3 kişi yakalanmıştı.
       
5 TÜRK MAHKEME ÇIKIYOR
        Fransız ve İtalyan polisleri, yaptıkları operasyonda 3 Türk‘ten 2‘sini Paris‘te, 1‘ini ise Essonne kasabasında gözaltına aldı. Paris ve Essonne kasabasında yakalanan Türk vatandaşlarının Nice kentine götürüldükleri ve 2 Türk vatandaşıyla birlikte bugün mahkemeye çıkartılacakları kaydedildi.
        Çökertilen şebekenin, Türkiye‘den buldukları kaçak göçmenleri, İtalya‘nın Trieste kenti üzerinden Nice veya Cannes kentine getirdikleri, daha sonra trenle Fransa‘nın kuzeyine geçirdikleri bildirildi. Fransa‘da en az 1.5 yıldır faaliyet gösterdiği belirtilen şebekenin, şimdiye kadar birkaç bin kaçak göçmeni Fransa‘ya soktuğu tahmin edilirken, şebekenin, Türkiye‘den getirdiği göçmenlerden ortalama 20 bin Frank talep ettiği belirtildi. Bu arada AB Dönem Başkanı İsveç‘in göçmen konularındaki sözcüsü Pekka Johansson, Fransa‘daki olayın AB‘nin acilen ortak bir sığınma ve göçmen politikasına ihtiyacı bulunduğunu gösterdiğini söyledi. Kaçak göçmen sorunu, AB üyesi ülkelerin içişleri bakanlarının 15-16 Mart‘ta Brüksel‘de yapacakları toplantının gündeminde bulunuyor.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları