Home page
Haber Menüsü


Fransa’da karaya oturan gemi
kaçakları Türkiye’den almış
 
Sayıları 900’ü bulan, Kuzey Iraklı kaçak göçmeni taşıyan geminin Fransa’nın Nice kenti yakınlarında kıyıya oturması, dikkatleri yeniden kaçak göçmen trafiğine yöneltti.  

 
Saint-Raphael
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
17 Şubat —  Kaptan ve mürettebatının Yunanlı olduğu belirlenen geminin Türkiye’den gelen kaçakları alarak yola çıktığı iddia edildi. Fransa devlet televizyonlarının konuyla ilgili yayınlanan haberlerinde, Avrupa’ya yönelik kaçak göçün İstanbul’dan yönlendirildiği savunuldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Yetkililer, bölgede hava ve deniz koşullarının dün gece gayet iyi olduğuna dikkat çekerek, imdat çağrısında bulunmayan kaptanın, gemiyi kasten kıyıya sürmüş olduğunu düşünüyorlar. 50 metre boyundaki Easti Sea adlı geminin Bar Bölgesi’ndeki Boulouris kumsalında karaya oturmasından sonra kaptan ve tayfanın güvenlik güçleri gelmeden kaçtığı anlaşıldı. Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kaçak göçmenlerin, geminin ambarında çok kötü koşullar altında yolculuk yaptığını bildiren yetkililer, üç kadının yolculuk sırasında doğurduğunun anlaşıldığını söylediler.


       Çoğunluğunu Iraklı Kürtler’in oluşturduğu kaçaklar, küçük gruplar halinde kıyıya çıkarıldı. Fransa’ya ilk kez bu denli çok sayıda kaçak göçmen gelmiş oluyor.
       
CHIRAC: SKANDAL
       Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransa’nın güneydoğusunda sabaha karşı bir geminin içindeki 1500’e yakın kaçakla karaya oturmasını, “skandal” olarak değerlendirdi. Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Jacques Chirac’ın, kaçak göçü büyük tepkiyle karşıladığı ve uluslararası topluluğun bu konuda seferber olmasını istediği kaydedildi. Açıklamaya göre Chirac, Fransa‘da daha önce hiç bu büyüklükte meydana gelmemiş bu olayın faillerini ve başkasının sefilliğinden ticaret yapanları “vicdansız” olarak niteledi. Chirac, “İnsanların çağdışı, kabul edilemez, tehlikeli ve insanlık dışı metodlar kullanılarak getirildiğini” belirtti ve kaçak göçmenlerin hukuki durumunun çok çabuk bir biçimde aydınlığa kavuşturulması gerektiğini bildirdi.
       
“ORGANİZE BİR TRAFİĞE BENZİYOR”
       Fransa Çalışma Bakanı Elizabeth Guigou ise, Akdeniz kıyılarında bu sabaha karşı karaya oturan geminin içinden kurtarılan kaçak göçmenlerin, iyi organize edilen bir trafiğin kurbanları olduğunu söyledi. Gemideki göçmenleri kurtarma çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla olay yerine giden Elizabeth Gugigou, kurtarılan göçmenlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

       Guigou, göçmenlerin iyi koşullarda barındırılacağını belirterek, şimdiye dek aralarında 2 günlük bir bebeğin de bulunduğu 9 kişinin tedavi için hastaneye kaldırıldıklarını söyledi. Çalışma Bakanı, gemiden aralarında 300’ü çocuk olmak üzere 732 göçmenin kurtarıldığını söyledi. Tercüman aracılığıyla göçmenlerle konuşan Guigou, gemide bulunanların 2 ay önce Kuzey Irak’tan 200 dolar karşılığında Türkiye’ye geçtiklerini ve gemiye binebilmek için adam başı 3 bin ila 4 bin dolar para ödemek zorunda kaldığını kaydederek, “Bu son derece organize bir trafiğe benziyor” diye konuştu.
       
“KAÇAK GÖÇ TRAFİĞİNİN MERKEZİ TÜRKİYE”
       Fransız Devlet Televizyonu’nun 2. ve 3. kanallarında bugün yayınlanan haberlerde, Avrupa’ya yönelik kaçak göç trafiğinin merkezinin Türkiye olduğu iddia edildi. “France 3” televizyon kanalının, Akdeniz kıyılarında bu sabaha karşı karaya oturan gemiyle ilgili verdiği haberde, Avrupa’ya yönelik göçün İstanbul’daki insan tacirleri tarafından yönetildiği öne sürüldü.

       Kuzey Irak’tan gelenlerin önce İstanbul’daki ucuz otellerde ya da gecekondularda barındırıldığı iddia edilen haberde, Iraklı göçmenlerin Avrupa‘ya kapağı atabilmek için daha önceleri gemiyle her zaman İtalya’ya giderken, ilk kez Fransa‘ya bu denli kalabalık sayıda göçmen grubun geldiği hatırlatıldı.
       Geminin Yunanistan’dan kalktığı, ancak kaçakların gemiye Türkiye’den bindiği ileri sürülen haberde, geminin kaptanının Yunanlı, armatörünün ise Suriyeli olduğu bildirildi. Aynı haberde, boğazların uluslararası statüsü yüzünden, kaçak göçmenlerin durdurulması konusunda Türk sahil güvenliğinin fazla etkili olamadığı bildirildi.
       “France 2” kanalı da akşam haberlerinde, Ortadoğu ve Asya’dan Avrupa’ya gitmek isteyen kaçak göçmelerin Türkiye’yi bir çeşit üs olarak kullandığını bildirdi. Haberde, kaçak göçmenlerin İtalya, Fransa ya da Balkanlar yolunu izleyerek Avrupa‘ya gitmeye çalıştığı ve göçmenlerin çoğunun siyasi mülteci olmak için kuralların daha esnek olduğu İngiltere‘yi son durak olarak gördükleri ifade edildi.
       
       
FRANSA’YA KAÇAK İNSAN GETİREN BİR ŞEBEKE ÇÖKERTİLDİ
       Fransa’nın Nice ve Paris kentlerinde ortak yapılan polis operasyonları sonucunda, ülkeye kaçak insan getiren bir şebekenin çökertildiği bildirildi. Journal du Dimanche gazetesinde çıkan habere göre, şebekenin, Kuzey Iraklı kaçak göçmen taşıyan gemiyle bağlantısı yok.
       Fransız polisinin 16 Şubat Cuma günü Nice kentinde yaptığı operasyonlarda dört kişi, Paris’teki operasyonda ise aynı şebekeden üç kişi yakalandı. Nice kentinde yakalanan şebeke elemanlarından ikisinin Türk olduğu bildirildi. Bu kişilerin şebekenin elebaşısı oldukları tahmin ediliyor. Şebeke üyelerinin, kaçakları Türkiye’den, İtalya’nın Trieste kenti üzerinden Nice veya Cannes’a getirdikleri, daha sonra trenle Fransa’nın kuzeyine geçirdikleri ifade ediliyor. Fransa’da en az 1.5 yıldır faaliyet gösterdiği belirtilen şebekenin şu ana kadar birkaç bin kişiyi Fransa’ya soktuğu tahmin edilirken, kaçaklardan ortalama 20 bin frank talep ettiği belirtiliyor.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları