Home page
Haber Menüsü


Saldırıya farklı tepkiler
ABD ve İngiliz uçaklarının Irak’taki askeri hedefleri bombalamasına dünya başkentlerinden farklı tepkiler geldi.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
19 Şubat — Saldırıya en sert tepkiyi gösteren Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırmaya hazırlanıyor. Irak Ulusal Kongresi Amerikan askeri operasyonunu memnuniyetle karşıladı, ancak tek başına hava harekatının sorunu çözmeyeceğini açıkladı. Saldırıyla ilgili olarak önceden bilgilendirilmediğini belirten Fransa da operasyona karşı çıktı. İngiltere Başbakanı Tony Blair Bağdat’taki hava savunma sistemlerine karşı ABD ile ortak düzenledikleri hava akınının, “uçuşa yasak bölgede devriye gezen pilotları korumaya yönelik sınırlı bir operasyon” olduğunu kaydetti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Irak’a düzenlenen hava saldırısıyla ilgili, Birleşmiş Milletler (BM) henüz resmi bir açıklama yapmadı. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, Rusya, Çin ve Fransa, saldırıya karşı çıktı. New York’tan gelen haberlere göre Rusya ve Çin, Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırmaya hazırlanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı General Leonid İvaşov, ABD’yi “dünya jandarması rolüne soyunmakla” suçladı. ABD’nin kendisini, BM Güvenlik Konseyi yerine koyduğunu belirten İvaşov, bunun tehlikeli bir eğilim olduğunu ve uluslararası durumu istikrarsızlığa sürükleyeceğini söyledi.
       
İNGİLİZ İŞÇİ PARTİSİ MİLLETVEKİLİ: VAHŞİ VE İNSANLIK DIŞI BİR EYLEM
       

       İngiliz İşçi Partisi Milletvekili George Galloway, bombardımandan sonra destek için geldiği Irak‘ta, Bağdat‘a yönelik Amerikan ve İngiliz hava saldırısının, “vahşi ve insanlık dışı bir eylem“ olduğunu söyledi. İngiliz milletvekili, hava saldırısında yaralanan Iraklıların bulunduğu El Yarmuk Hastanesi‘ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, Amerikan-İngiliz saldırganlığının, insan mantık ve aklına uymadığını belirterek, “Amerika, insan haklarına uyduğunu ileri sürüyor, aslında, masum Iraklılara karşı bir soykırım uyguluyor“ dedi.
        Rusya‘nın aşırı milliyetçi milletvekili Vladimir Jirinovski de, bugün Bağdat‘a gelişinde yaptığı açıklamada, bombardımanı “barbarca bir eylem“ olarak niteledi. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 31 kişilik bir heyetle Irak‘a gelen Jirinovski, “Rusya, Amerika‘nın Irak‘a uyguladığı hava ambargosunu reddederek, Moskova-Bağdat uçak seferlerini sürdürmeye kararlıdır“ dedi.
        Irak Lideri Saddam Hüseyin‘in yakın dostu Jirinovski, 22 Şubat‘a kadar bu ülkede kalacak. İngiltere Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Elizabeh Symons da yaptığı açıklamada, Bağdat‘ın güneyine yönelik bombardımanın ortaya çıkardığı endişelerin ardından, ülkesi ve ABD‘nin, Avrupalı müttefikleriyle Irak siyasetini yakın bir şekilde ele almasının gerekli olduğunu söyledi.
        “Eylemimizi gerekli kılan, Saddam Hüseyin‘in müttefik uçaklarını düşürmek için bir askeri çabaya giriştiği yönündeki kanıtlarımızı müttefiklerimize sunmalıyız“ diyen Symons, hava akınlarının, kısa bir süre önce güçlendirilen Irak hava savunma sistemine “zarar vermeyi başardığını ve müttefik pilotlarına yönelik tehditlerin azaltılmasını sağladığını“ kaydetti.
       
IRAK MUHALEFETİ MEMNUN
       Irak’ta Devlet Başkanı Saddam Hüseyin rejimine muhalif grupların oluşturduğu Irak Ulusal Kongresi’nin (INC) lideri Ahmed Çelebi, Bağdat yakınındaki hedeflere düzenlenen Amerikan askeri operasyonunu memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Çelebi, Amerikan ve İngiliz uçaklarının Irak’ta 5 hedefe düzenlediği bombalama harekatı sırasında, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda diğer muhalefet grupların temsilcileriyle birlikte Amerikalı yetkililerle görüşüyordu. Ahmed Çelebi, operasyonla ilgili açıklamasında, “Tek başına hava harekatı problemi çözmeyecektir. Hava harekatı, Saddam’dan kurtulmak için hazırlanacak kapsamlı bir planın içinde olmalıdır” diye konuştu. Irak muhalefeti yetkilileri, yaklaşık üç haftadır Washington’da yeni ABD Başkanı George Bush yönetimi yetkilileriyle temaslarda bulunuyor.
       
RUSYA: TEK TARAFLI EYLEM
       Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynakları da, saldırıyla ilgili gelişmelerin Moskova’da kaygıyla izlendiğini açıkladı. Diplomatik bir kaynak, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, “Moskova, BM Ana Sözleşmesi ve BM Güvenlik Konseyi kararları bir tarafa bırakılarak tek taraflı bu tür eylemlere girişilmesinin olumlu sonuçlar doğuramayacağını defalarca yinelemiştir” dedi.
       
ÇİN: BM’NİN SALDIRIYA ONAYI YOK
       Çin’den gelen ilk tepkide de, hava saldırısı kınandı. Çin’in BM’deki sözcüsü “Amerikan ve İngiliz uçaklarının Irak’a saldırısını kınıyoruz” dedi. Sözcü, BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan güç kullanılmasına karşı olduklarını söyledi.
       
FRANSA TEPKİLİ: HABERİMİZ OLMADI
       Avrupa Birliği’nin saldırıya ilişkin tepkisiyse merakla bekleniyor. Topluluk üyesi ülkelerden Fransa saldırıya karşı net bir tavır takındı. Saldırıyla ilgili olarak önceden bilgilendirilmediği gerekçesiyle operasyona karşı çıkan Fransa, konuyu önümüzdeki günlerde düzenlenecek Genel İşler Konseyi Toplantısı’na getireceğini belirtti.
       Fransa’nın, ABD ve İngiltere’nin dün Irak’a düzenlediği hava akınıyla ilgili Washington’dan açıklama istediği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Francois Rivasseau, yaptığı açıklamada, hava akınının kafalarda soru işareti uyandırdığını belirterek, “Amerikan yönetiminden açıklama bekliyoruz” dedi.
       
BLAİR: YENİ AKINLARA HAZIRIZ
       İngiltere Başbakanı Tony Blair, “Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, İngiliz uçaklarına saldırmaya devam ettiği sürece” yeni hava akınlarına düzenlemeye hazır olacaklarını bildirdi. Blair, yaptığı açıklamada, dün akşam Bağdat’taki hava savunma sistemlerine karşı ABD ile ortak düzenledikleri hava akınının, “uçuşa yasak bölgede devriye gezen pilotları korumaya yönelik sınırlı bir operasyon” olduğunu kaydetti.
       
ARAP BİRLİĞİ: HAKSIZ
        Arap Birliği Genel Sekreteri İsmet Abdülmecit de, Irak’a düzenlenen hava akınlarının “haksız” olduğunu bildirdi. Genel Sekreter, yaptığı açıklamada, sivillerin ölmesine neden olan saldırının haklı yanının olmayacağını, uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve Arap dünyasında nefret uyandırdığını ifade etti.
       
KANADA: TAMAMEN DESTEKLİYORUZ
       Kanada, Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının Irak’a yönelik hava harekatını “tamamen desteklediğini” bildirdi. Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ülkesinin harekat öncesinde haberdar edilmediğini belirtirken, alınan kararları tamamen desteklediklerini kaydetti.
       
CEZAYİR, MISIR VE KÜBA’DAN KINAMA
       Cezayir ve Mısır, ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Irak‘ı bombalamasını kınadı. Cezayir Devlet Radyosu‘nun haberine göre, Cezayir Dışişleri Bakanı Abdülaziz Belkhadem ve Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, Cezayir‘de yaptıkları açıklamada, “ABD ve İngiltere‘nin Irak‘a karşı olan davranışından esef duyuyor ve bunu şiddetle kınıyoruz“ ifadesini kullandılar.
       Açıklamada, “ABD ve İngiltere‘nin davranışının uluslararası kurallarla hiçbir ilgisi yoktur“ denildi. Aşırı dinci Filistinli örgüt Hamas da, ABD ve İngiltere‘nin saldırısını kınayarak, Arap ve İslam dünyasına kınayıcı tavır takınması ve Irak halkının bağımsız ve barış içinde yaşaması hakkını desteklemesi çağrısında bulundu. Hamas, saldırının “Siyonist düşmanın (İsrail) Filistin halkına saldırılarını sürdürdüğü bir döneme rastgeldiği“ görüşünü de savundu.
       Bu arada Küba Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, Küba yönetiminin, “Uluslararası hukukun açıkça ihlal edilmesinde suç işlenmesini haklı çıkarmak için bir kez daha sahte savlar kullanılmasını reddettiği ve ABD yönetiminin Irak‘a karşı soykırım siyaseti sürdürmesini kınadığı“ belirtildi. Açıklamada, Küba‘nın yaptırımlar rejiminin hemen kaldırılmasını istediği ve acı çeken Irak halkına tam destek verdiği kaydedildi.
       
POLONYA: KARARLI BİR HAREKET
       Polonya Başbakanı Jerzy Buzek’in siyasi danışmanı Jerzy Marek Nowakowski de, Irak’a yönelik Amerikan-İngiliz harekatının “anlaşılır” olduğunu, operasyonu “yeni Amerikan yönetiminin kararlı bir hareketi” olarak değerlendirdiğini belirtti. Nowakowski, “İsrail’deki derin kriz karşısında, Amerikalılar Ortadoğu’da varlıklarını vurgulamak istiyorlar. Bu aynı zamanda Ruslara da bir mesaj anlamı taşıyor” dedi.
       Almanya Savunma eski Bakanı Volker Rühe, Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının, Irak’taki radar istasyonları ve hava harekatı komuta merkezlerini bombalamalarının uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.
       
AF ÖRGÜTÜ’NDEN HUKUK ÇAĞRISI
       Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü de, İngiltere ve ABD’den Irak halkının haklarına ve uluslararası hukuka uyacaklarına dair acil güvence istedi. Af Örgütü Sözcüsü Neil Durkin, ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, Iraklı sivillerin hedef olmamalarını garantiye almaları gerektiğini söyledi.
       Bağdat yönetimine muhalif Irak Ulusal Kongresi’nin Londra bürosundan yapılan açıklamada da, ABD’ye destek verildi ve Saddam Hüseyin’in yaptıklarını Irak halkının ödediği belirtildi.
       
HİNDİSTAN VE ÜRDÜN KINADI
       Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii, Irak üzerinde tek taraflı uçuşa yasak bölgeler uygulamasına karşı olduklarını ve bu tür bölgeleri kabul ettirmek için Irak’ın bombalanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bu arada Ürdün Dışişleri Bakanı Abdullah El-Hatib, Irak’ın bombalanmasını kınayarak, ülkesinin Irak’a karşı güç kullanılmasına karşı olduğunu ve Batı’nın uyguladığı uçuşa yasak bölgelerin yasal olmadığını söyledi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları