Home page
Haber Menüsü


 
20 Şubat’a geri sayım
 
IMF desteğinin sürmesi ve 20 Şubat ihalesinde Hazine’nin makul faiz oranı ile hedeflenen satışı yapması ardından faizler tekrar yüzde 60 seviyesinin altına gerilerse, borsanın dirençleri aşarak 12.000 seviyelerine yükselmesi beklenebilir.
 
Burçin Mavituna
 
15 Şubat—  Ocak ayında 2. 5 katrilyon lirası vergi olmak üzere toplam 3.1 katrilyon lira gelir elde edildi. Program içinde hedeflenenden fazla gelir elde edilmesi program hedefi konusunda oluşan kuşkuları bir ölçüde dağılmaya başlayacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu sene ekonomik yavaşlama düşünüldüğünde, geri kalan dönemde hedeflenen vergi gelirleri tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Meclisin çalışma temposu ve kararlılığı, 2000 yılının ikinci yarısında kaybettiğimiz dinamizimi tekrar kazandırmaya aday gibi.
       13 Şubat ihalesinde oluşan yüzde 70 faiz seviyesinin bu ay için üst limit olacağını yorumlamış ve 20 Şubat ihalelerinde Hazine’ye taleplerin 65 - 70 aralığında gelebileceğine değinmiştik.
       Mevcut durumu değerlendirilince aynı beklenti devam ediyor. Borsa’nın 10,000 puan sınırına dayanması siyasette uzlaşma ile açılan kapıdan Meclis’in yapısal reformları tamamlamak için gösterdiği çabanın çıkması neden oldu. Ancak, yatırımcılar borsanın hala alçalan bir trend içinde olduğunu göz ardı etmemeli.
       
OCAK BÜTÇE RAKAMLARI AÇIKLANDI
       2001 yılının ilk bütçe rakamları geldi. Ocak ayında bütçede oluşan faiz dışı fazla 1.3 katrilyon lira olarak gerçekleşti. Bütçenin kendisi ise 35 trilyon lira açık verdi.
       2001 için hiç kötü bir başlangıç sayılmaz ancak faiz dışı fazla kaleminin biraz daha yüksek olması bekleniyordu. IMF ile anlaşılan programda Mart ayı sonuna kadar 5.8 katrilyon lira faiz dışı fazla hedefi var.
       Dolayısıyla Şubat ve Mart aylarında vergi gelirlerinde artış olması gerekiyor. Geriye dönük bakıldığında, 2000 yılının ilk üç ayı içinde, Ocak ayında elde edilen faiz dışı fazla 479 trilyon lira iken Mart sonunda rakam 2.7 katrilyona yükselmişti. Yani Şubat ve Mart ayı performansları Ocak ayından daha yüksek olmuş. Aynı trendin bu sene de tekrarlanması beklenebilir.
       Burada program hedefi konusunda oluşan kuşkular bir ölçüde dağılmaya başlayacak. Bu sene ekonomik yavaşlama düşünüldüğünde, geri kalan dönemde hedeflenen vergi gelirleri ise tedirginlik yaratmaya devam ediyor.
       IMF Cuma günü program ile ilgili değerlendirmesini yaparken bu konuya daha ayrıntılı değinecektir. Yatırımcıların IMF’den gelecek mesajlar ile birlikte izlemeye aldıkları tarih ise 20 Şubat. Hazine’nin en yüklü geri ödemelerinden birini karşılamak için açtığı iki ihale. Hazine 20 Şubat’ta iki adet borçlanma kağıdı ile piyasaya geliyor:
* 20 Şubat 2002 vadeli Devlet Tahvili,
* 19 Eylül 2001 vadeli Hazine Bonosu.
       İlk tahvil şu anda piyasada olan tahvilin tekrarı. Bir farkla, piyasada iki adet aynı tanımda tahvil işlem görüyor. Bunun nedeni tahvilin Fon’da bulunan bir bankanın portföyünde bulunmasından dolayı yeni bir ihrac ile desteklenmiş olması. İhalede bu yeni tahvilin üzerine ilave ihrac yapılacak. Diğer enstrüman ise Eylül vadeli 7 aylık hazine bonosu.
       Yeni bono ve tahvil iki özelliğe sahip:
* 1) 19 Eylül bonosu, şu anda 11 Temmuz 2001 vadeli referans olarak kabul edilen tahvile alternatif olacak hacimde olacak.
* 2) İki araçta kurlarda band uygulamasına geçilecek olan Temmuz ayından sonra itfa görecek. Yani kur riski düşünüldüğünde, referans 11 Temmuz bonosunun üzerinde bir faiz talebi ile karşılaşak.
       Bu değerlendirme ışığında Hazine 20 Şubat’ta borçlanmak için rahat olacaktır. Hükümet ve Meclis, IMF ile anlaşmada şart koşulan yapısal reformları yasalaştırmak için kolları tekrar sıvadı. Elektrik Yasası Kanunu Meclis’de ilerliyor. Uzun zamandır çözülmeyi bekleyen “Fonların Tasfiyesi” benimsendi. Meclisin çalışma temposu ve kararlılığı 2000 yılının ikinci yarısında kaybettiğimiz dinamizimi tekrar kazandırmaya aday gibi. 13 Şubat ihalesinde oluşan yüzde 70 faiz seviyesinin bu ay için üst limit olacağını yorumlamış ve 20 Şubat ihallelerinde Hazine’ye taleplerin 65 - 70 aralığında gelebileceğine değinmiştik. Mevcut durumu değerlendirdiğimizde aynı görüşü koruyorum.
       İhale sonrasında ilk kritik veri Şubat ayı enflasyonu ile gelecek. Programın devamında kur baskısı yatırımcılar arasında tedirginlik yarattığı için Şubat ayı TEFE rakamı aylık kur sepetinin artış hızına doğru gerilerse, piyasalar için moral verici olur. Faizler bu beklenti ile hareket eder.
       

10.000 PUAN DİRENÇ OLDUĞUNU HİSSETTİRDİ…
       Kısa vadede borsanın seyrine baktığımızda, IMKB-100 endeksinin 9,000 puan seviyelerinden yukarı dönerek 10,000 puan sınırına dayanması siyasette uzlaşma ile açılan kapıdan Meclis’in yapısal reformları tamamlamak için gösterdiği çabanın çıkması neden oldu. Yükselişin devamı için ise 20 Şubat ihaleleri ile ihale sonrası faizlerin seyri belirleyici olacak. 10,000 ve 10,500 puan aralığında kuvvetli dirençler etkisini hissettiriyor. Yatırımcılar borsanın hala alçalan bir trend içinde olduğunu göz ardı etmemeli.


       
       IMF desteğinin sürmesi ve 20 Şubat ihalesinde Hazine’nin makul bir faiz oranı ile hedeflene satışı yapması ardından faizler tekrar yüzde 60 seviyesinin altına gerilerse borsanın dirençleri aşarak 12,000 puan seviyelerine yükselişi beklenebilir.
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları