Home page
Haber Menüsü


Burçin Mavituna
 
Piyasa % 70 dedi. Hazine kabul etti...
 
Uluslararası Para Fonu’nun değerlendirmesi devam ederken Meclis’in çalışmalarını hızlandırması ve yapısal reformlara tekrar hız vermesi 13 Şubat ile oluşan yüzde 70 faiz seviyesinin bu ay için en üst nokta olabileceğini düşündürüyor.
 
Burçin Mavituna
 
13 Şubat—  Uluslararası Para Fonu’nun değerlendirmesi devam ederken Meclis’in çalışmalarını hızlandırması ve yapısal reformlara tekrar hız vermesi 13 Şubat ile oluşan yüzde 70 faiz seviyesinin bu ay için en üst nokta olabileceğini düşündürüyor. Ayrıca 20 Şubat için borçlanma limitlerinin düşürülmesi Hazine’nin borçlanma konusunda rahat olduğunun mesajı olarak algılandı. 20 Şubat ihallelerinde Hazine’ye talepler 65 - 70 aralığında gelebilir ve bu günkü ihalenin gelişimi büyük itfa için de örnek teşkil edebilir. Borsa, para ve bono piyasalarının gölgesinde, düşük piyasa değerlerinin de cazibesi ile 9,000 puan seviyelerinde taban oluşturmaya arayışında, 10,000 puan seviyelerine göz kırpıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Şubat ayının ilk ihalesinde faiz yükseldi. 13 Şubat 3 aylık bono ihalesinde yıllık basit ortalama faiz yüzde 57.03, bileşik ortalama faiz yüzde 70.43 olarak gerçekleşti. İhalenin itfası 16 Mayıs tarihlerinde ödenecek olan 2 ve 3 yıl vadeli devlet tahvili kupon ödemelerine baz teşkil edecek. 3 aylık bono ihalesinde ihraç edilmesi öngörülen net 802 trilyon liralık tutar, Şubat ayı toplam iç borç itfa tutarının yüzde 15‘ni oluşturuyor. İhalenin düşük hacimli olması ve son hafta içinde gerilen para piyasalarının etkisi ile yüzde 70 seviyeleri gerçekleşti. Bu ihale ile Hükümet, Hazine ve Merkez Bankası piyasanın mesajını daha net anlamış olacak ve 20 Şubat’a kadar ki stratejisini belirleyecek. IMF’nin değerlendirmesi devam ederken Meclis’in çalışmalarını hızlandırması ve yapısal reformlara tekrar hız vermesi 13 Şubat ile oluşan yüzde 70 faiz seviyesinin bu ay için en üst nokta olabileceğini düşündürüyor.
       Diğer taraftan, Salı günü, Hazine, 21 Şubat’taki 3.9 katrilyon liralık iç borç geri ödemesine karşılık 20 Şubat’ta yapacağı biri 7 ay diğeri de 12 ay vadeli iki iç borçlanma ihalesindeki borçlanma limitlerini 500-600 trilyon lira azaltarak 2.9 katrilyonla 3.2 katrilyon lira arasına çekti. Daha önce açıklanan şubat ayı borçlanma programı çerçevesinde 20 Şubat günü ihalesinde toplam 3.5 katrilyonla 3.7 katrilyon lira arasında satış yapılacağı duyurulmuştu. Böylece Hazine, 20 Şubat’ta yapacağı net borçlanmayı 21 Şubat’ta gerçekleştireceği iç borç geri ödemesinin yüzde 74’ü ile yüzde 82’si arasında bir düzeye indirdi. Ayrıca, borçlanma programında açıklandığı gibi Demirbank’ın portföyünde bulunan 20 Şubat 2002 vadeli T10 tanımlı tahvillerin 250 trilyon liralık bölümünün erken itfası konusunda alınan karar uygulanacak. Hazine’nin bu kararı piyasaya borçlanma konusunda rahat olduğunun mesajı olarak algılandı. Zira bono faizleri Salı öğleden sonraki işlemlerde yüzde 64. 5 seviyelerine geriledi. 20 Şubat ihallelerinde Hazine’ye talepler 65 - 70 aralığında gelebilir ve bu günkü ihalenin gelişimi büyük itfa için de örnek teşkil edebilir.
       
       10,000 puana yükseliş mi?
       IMKB-100 endeksi 9,000 puan sınırında taban aramaya başladı. Salı günü para ve bono piyasalarında ki gelişmeler borsa yatırımcıları tarafından da yakından takip edilmeye başlandı. Borsa’nın düşüş trendi devam etmesine rağmen hisse senedi fiyatlarının düştüğü seviyelere zayıf tepkiler oluşuyor. Borsa da öne çıkmaya başlayan bankacılık sektörü oldu, zira Moody’s Türkiye incelemelerinde Bankacılık sektörünün riskini değerlendiriyor. Bu değerlendirmeler sırasında, yabancı bir yatırım şirketi olan Schroder Salomon Smith Barney’in Türk Bankacılık sektörü için alım yönünde tavsiyelerinin bulunduğu araştırma raporunun yatırımcılara ulaşması moralleri yükseltti ve tepki alımlarını getirdi.

Ulusal 100 Endeksi
       
       Borsa’nın 9,000 puanda dip yaptığını belirtmek için henüz erken. Çünkü düşüşlerde olduğu gibi yükselişlerde de borsanın işlem hacmi zayıf. Ancak hisse senetlerinin düşük olarak yorumlanan piyasa değerleri moral yükselten gelişmelere prim yaparak tepki veriyor. Piyasa pisikolojisi açısından 9,000 puanda destek oluşmaya başlayabilir. Alıcılar kuvvetlenmye devam ederse endeksin ilk sınavı tekrar 10,000 puan seviyelerinde yaşanacak. 10,000 ve 10,500 arasında kuvvetli direçler var...
       

       Orange ve Türk Telekom
       France Telekom, bünyesindeki mobil telefon operatörü Orange’ı hisse başına 9.5 Euro fiyatla halk arz etti. Orange için belirlenen önceki fiyat 11.5 ile 13.5 Euro aralığındaydı. Ne var ki, telekom sektöründeki global sıkıntılar arz fiyatının daha aşağı çekilmesine neden olmuştu. 9.5 Euro olarak oluşan halka arz fiyatı belirlenen fiyat aralığının en alt seviyesi. Bununla birlikte France Telecom’un geçen yıl Orange için tahmin ettiği piyasa değeri halka arz fiyatının üç katıydı. Teknoloji ve telekomünikasyon sektörlerinde 2000 yılı içerisinde ciddi boyutlarda değer kayıpları yaşandı.
       Türk Telekom’un özelleştirme çalışmalarında da şirket değerinin önceki yıllara gore daha düşük hesaplanacağı fikrine kendimizi hazırlamamız lazım. Daha da önemlisi özelleştirme geciktikçe TT’nin değeri daha da düşebilir. Değer düşüşü ile birlikte rekabet edebilmesi için de sürekli yeni teknoloji yatırımı yapılması gerekecek.
       2001 yılı içinde TT’nin özelleştirilememesi durumunda hükümet bütçe dengelerini ilave borçlanma ile koruyabilir. Bu durumda, 2001 yılı için hedeflene yüzde 3.5 bütçe açığı oranı daha yukarı taşınacak. Her ne kadar TT’nin özelleştirilmesi IMF için bir performans kriteri değilse de, özelleştirme için sarfedilecek çaba ve bütçe açığının düşük oranda kalması IMF tarafından çok yakından izlenecek. Kimse Türkiye’den uluslararası piyasalar bu kadar daralmışken mucize beklemiyor, ama yapısal reformların süratle tamamlanması ve ekonominin dışa dönük, rekabetçi ve istikrarlı politikalarla yönetilmesi bekleniyor.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları