Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 18:04 TS 15 Haz., 2000
 
Bakü Ceyhan ikinci aşamaya terfi etti
 
BP Amoco Dış İlişkiler Müdürü Peter Henshaw, Bakü Ceyhan projesinin yeni bir sürece girdiğini söyledi. Sıranın yeterli petrolü sağlamakta olduğunu belirten Henshaw, “Boru hattı 2004’te işler hale gelecek” dedi.
 
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
 
20 Mayıs—  Hazar petrollerini Batı’ya taşıma yarışının devam ettiği bu günlerde, Bakü Tiflis Ceyhan Boru hattı projesinin önü açılmış bulunuyor. Projenin bir üst aşamaya geçmesi için gerekli doküman paketi resmen tamamlandı ve proje nihayet yeni bir sürece girdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Azerbaycan Ana İhraç Boru Hattı Petrol Konsorsiyumu AIOC’nın öncü ortağı olan BP Amoco’nun Dış İlişkiler Müdürü Peter Henshaw, projenin yeni aşamasını şöyle tanımlıyor:
* Doküman paketi Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan parlamentolarına sunulacak. Hedef, hükümetler arası anlaşma ve evsahibi anlaşmalarından oluşan doküman paketini Mayıs ayı içinde parlamentoların gündemine getirmiş olmak. Anlaşmalar, parlamentolarca onaylandıktan sonra sıra, şirketlerle imzaya gelecek ve böylece yasal çerçeve tamamlanmış olacak. Türkiye’nin kendi topraklarında zaman aşımı ya da maliyet aşımı konusunda verdiği garanti, doküman paketine dahil edilecek.
* Azerbaycan hükümeti boru hattı projesine katılması olası yatırımcıları en kısa süre içinde Bakü’ye davet edecek. Socar’ın yabancı yatırımlar bölümü genel müdürü Valekh Aleskerov,bu toplantıyı Mayıs ayında gerçekleştirme hedefinde.
        *Toplantının asıl hedefi yeterli petrolü sağlayacak bir sponsor grubunu oluşturmak. Maliyetinin 3 milyar doları bulacağı tahmin edilen Bakü Tiflis Ceyhan’ın olabilirliği, günde 1 milyon varil petrol sağlanmasına bağlı. Gerekli kanıtlanmış rezerv 6 milyar varil olması gerekirken, AIOC’nin Hazar’ın Güneşli bölgesindeki yatakları şimdilik ancak günde 4-4.5 milyon varil sağlayabilecek kapasitede.
       
BORU HATTINA PETROL ARANIYOR
       Azerbaycan’ın geleneksel olarak Haziran ayında düzenlediği petrol toplantısına kadar parlamentoların onayını almak, projeye ivme kazandıracaktır. Henshaw, gerekli
‘Hedef, anlaşmalardan oluşan doküman paketini Mayıs ayı içinde parlamentoların gündemine getirmek. Anlaşmalar, parlamentolarca onaylanacak. Sıra, şirketlerle imzaya gelecek ve böylece yasal çerçeve tamamlanacak.’
PETER HENSHAW
BP amaco dış ilişkiler müdürü
       petrol hacminin sağlanacağı konusunda iyimser görünmekle birlikte, tahmini rezerv ile gerçekten kanıtlanmış rezerv arasındaki ayrımın önemini üzerine basa basa vurguluyor.
       Son günlerde gündemde olan Lukoil’un Hazar’da saptadığı 2.2 milyarlık rezervin henüz kanıtlanmış bir rezerv olmadığını hatırlatıyor. Siyasi olarak çözüme kavuşmuş Bakü - Tiflis - Ceyhan projesinin şimdi ticari olarak da çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtiyor.
       Petrol ile ilgili büyük projelerin şu ya da bu şekilde beklenmedik güçlüklerle karşılaştıklarını anlatıyor. Kuzey Denizi’ndeki kuyuların tam kapasiteye ulaşması 15 yıl almış. Alaska boru hattı, öngörülen maliyeti 8 kat aşmış. “Bakü - Tiflis - Ceyhan hattının oldukça zor bir coğrafi alandan geçeceğini hesaba katmak gerekiyor” diyor.
       6 aylık temel mühendislik ve 9 aylık ayrıntılı mühendislik projelendirmesinden sonra, oluşturulmuş sponsor grubu, yatırımcıları boru hattı şirketine davet edecek. 2001 ortalarında finansman ayarlanacak ve boru hattı, Nisan 2004’de işler hale gelecek.
       Rusya’nın projeye katılma olasılığı konusunda Henshaw: “Lukoil zaten AOIC ortağı. Bakü Ceyhan’a ayrıca petrol sağlaması, hem projenin rekabet gücüne, hem de Rusya’nın Kuzey hattına vermek istediği önceliğe bağlıdır” diye konuşuyor.
        Bugüne dek Hazar petrollerini Karadeniz limanı Novorossisk’e yöneltmeye öncelik veren Rusya’nın, projenin daha ciddi bir aşamaya gelmesi halinde, Bakü Ceyhan’a da katılıp katılmayacağı herkesin merak konusu. Henshaw, Başkan Aliyev’in projenin başlangıcından bu yana hassas dengeleri gözeterek ilerlemesini sağladığını düşünüyor ve “Azerbaycan’ın son imzaları bu kadar hızlı bir şekilde tamamlaması olumlu bir havanın oluşmasına yardımcı oldu” diyor.
       
AZERİ GAZI SUNUMA HAZIR
       Gaza gelince, altyapının kısmen var olması nedeniyle Azeri gazının 2002 ya da 2003’de kapımıza dayanabileceği anlaşılıyor. Henshaw, Doğu Batı koridorunun oluşmasına yardımcı olacak bu projenin Hazar geçişli doğalgaz boru hattı projesine de öncülük yapabileceğine dikkat çekiyor.
       Türkiye’de enerji sektörüne yatırım isteğini dile getiren BP Amoco, projelerini geliştirebilmek için Türkiye’nin enerji politikasının açıklık kazanmasını beklemekte. Henshaw: “Aliağa LNG ihalesine katıldık. Güriş ile Silivri santralında ortağız. Gaz dağıtım işi ilgimizi çekiyor. Arco nedeniyle, arama faaliyetlerimiz yoğunlaşacak. Ancak yeni petrol yasasının çıkması ve enerji politikasının açıklık kazanması projelerimizin somutlaşmasını sağlayacaktır.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları