Home page
Haber Menüsü


 
Meclis’te yeni dönem
 
İktidar ortağı üç partinin varacağı uzlaşmalar ışığında, Tuzda tekeli, Madenlerin alanları ve Türk Ticaret Yasası’yla ilgili tasarıların, öncelikli olarak, Meclis’den geçmesini bekliyoruz.
 
Şükrü Küçükşahin
NTV-MSNBC
 
9 Şubat—  Başbakan Bülent Ecevit, ortakları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz’la birlikte reel sektör ve finans kesiminin temsilcilerinin sorunlarını dinlerken, “Koalisyon ortakları olarak çok iyi bir diyalogumuz var; ama talihsizliğimiz Meclis’in hızlı olmaması” diye yakınmada bulundu. Ecevit, bunun suçunu önemli ölçüde, ‘Diğerleri’ diye nitelediği muhalefete yükledi. Ecevit, “Diğerleri o kadar istekli değil” sözleriyle muhalefeti iş dünyasına şikayet etti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ecevit’in İçtüzük değişikliğinde neden ısrar ettiği bu sözlerinde ortaya çıkıyor. Ve Başbakan, muhalefetin, ülkenin dar bir döneminde kendilerine yeterince kolaylık göstermediğini kanısında. Başbakan’ın bu serzenişinde ne kadar haklı olduğunun yargısını ve muhalefetin “351 milletvekili olan bir iktidar, Meclis’i çalıştıramamaktan yakınamaz” şeklindeki karşı değerlendirmesini bir kenara bıraksak bile, en azından Başbakan’ın bundan sonrası için yakınmaya artık hakkı olmadığını söylemek lazım. Evet, İçtüzük, muhalefetin bütün karşı çıkışlarına ve herkesin bir daha hiç yaşanmamasını dilediği olaylara rağmen Meclis’den geçti. Büyük bir olasılıkla bugün Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girmiş de olacak.
       İktidar, bu değişikliği, yasaları daha kısa sürede çıkarmak için istedi. Artık sıra, Başbakan Ecevit’in dünkü zirvede de tekrarladığı, “Bizim değil, Türkiye’nin acelesi var” sözlerinin gereğini yerine getirmekte. Gerçekten de Meclis’de, bir kısmı çok hayati olan, pek çok tasarı yasalaşmak üzere sıra bekliyor.
       
MAZERET KALMADI
       
İktidar partilerinin grup başkanvekilleri aciliyetin farkında görünüyor. Başbakan’ın sözlerinin gereğini yerine getirmek üzere hummalı bir çalışma içine girmekteler. Bugün, bir araya gelecek olan İktidar partilerinin grup başkanvekilleri, Meclis’in, Kurban Bayramına kadar geçecek 3 haftalık süre boyunca nasıl bir takvim uygulayacağı üzerinde görüş alışverişinde bulunacaklar.
       Çünkü biliyorlar ki, Meclis’den yasalar süratle çıkmaya başlarsa, muhalefetin İçtüzük değişikliğine gösterdiği dirence karşı halka söyleyebilecekleri şeyler olacak. Ama bu değişikliğe rağmen, hızlı bir tempo uygulanamazsa, o zaman sığınacakları bir mazeret olmayacak.
       Meclis İçtüzüğündeki değişiklikten sonra çok şey yapabileceklerine inanan iktidar grupları, önceliği IMF ile varılan anlaşmaların gereği çıkması belli bir takvime bağlı olan tasarılara öncelik verecekler.
       Üç haftalık süre içinde ilk yasalaşacak olan Elektrik Piyasası Tasarısı olacak. Meclis komisyonlarında görüşülüp genel kurul gündemine gelmiş olan tasarı ile ilgili Hazine Müsteşarlığının bazı yeni düzenlemeleri olacak. Özellikle Vakıflar Bankası’nın Yatağan Termik Santrali ile ilgili bazı sıkıntılarını gidermeye yönelik olacağı öğrenilen bu düzenlemelerle ilgili önergeler de hazırlandıktan sonra, muhtemelen önümüzdeki hafta bu tasarı yasalaşacak diyebiliriz.
       İktidarın Elektrik Piyasası Tasarısından sonra en çok önem verdiği Şeker Piyasası ile Tütün ve Tütün Mamülleriyle tasarılarından birincisi komisyonlarda görüşülmeye başlandı. İkincisi ise hükümet tarafından geri çekilecek, bazı değişikliklerden sonra geri gönderilecek.Bu iki tasarının da, bir aksilik çıkmazsa, üç hafta yasalaşmasına çalışılacak.
       Henüz Meclis’e dün akşam sevk edılen ve IMF’nin şubat sonuna kadar çıkmasını istediği çeşitli konulardaki 24 fonunun uygulamadan kaldırılmasını sağlayacak tasarı da gündemin ön sıralarında kısa zamanda yerini alacak.
       Hükümetin belirleyeceği önceliklere göre hareket edecek olan iktidar gruplarının, bu üç haftada çıkarmak istediği bir diğer önemli tasarı ise Bireysel Emeklilik Tasarısı. Meclis genel kurulunda bekleyen bu tasarının yasalaşması piyasalar açısından çok önemli.
       Bu tasarı Meclis Genel Kurulu’nda ele alınmaya başlarken, bireysel emekliği teşvik edecek vergi düzenlemelerini içeren bir başka tasarı da Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. Bu düzenlemenin de Mart ayı sonuna kadar çıkarılması hedefleniyor.Böylece bireysel emeklilik ile ilgili tasarılar tamamlanmış olacak.
       
PARTİLERİN ÖNCELİKLERİ
       Grup başkanvekilleri hükümetin önceliklerinden artakalacak zamanı da partilerinin önceliklerine ayırmak istiyorlar. Her üç partinin varacağı uzlaşmalar ışığında hangi tasarıların üç hafta içinde Meclis’den geçeceğini göreceğiz. Ama en güçlü adayların şu tasarılar olmasını bekliyoruz.
       Tuzda tekeli kaldıran tasarı. Madenlerin alanlarında, maden çıkarma işlemlerinin tamamlanmasından sonra, bu alanların eski sahiplerine devrini sağlayacak tasarı. Türk Ticaret Yasasında değişiklik öneren şirket kuruluşlarında bürokrasiyi azaltacak olan tasarı. Hayvan ıslahını özendiren tasarı. Fikir ve Sanat Eserleri Yasasını çağa uyarlayacak olan değişiklik tasarısı. Avukatlık tasarısı.
       
YAZ BOZ TAHTASI OLMAMALI
       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, partisinin son grup toplantısında, iktidara çok haklı bir eleştiri yöneltti. İktidarın iyi hazırlanmamış tasarılarla Meclis’in karşısına çıktığını, bu nedenle de Meclis’den çıkan yasaların; ya birkaç ay içinde yeniden değiştirilmek zorunda kalındığını, ya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini, ya da Cumhurbaşkanı’ndan döndüğünü söyledi.
       Gerçekten de Çiller’in yaptığı bu eleştirilerin örneklerini tahkim, Telekom, özelleştirme, bankacılık, vergi, kamu bankaları alanlarında çıkarılan pek çok yasada gördük. İktidar, tasarıları sıkışık bir takvim içinde Meclis’e gönderiyor. Muhalefetle de uzlaşmaya varamadığından, tasarıların Meclis’den çıkması uzun zaman alıyor.
       Sıkışık zaman dilimi neredeyse kaosa dönüşüyor. Bu da pek çok hile ve yasa tekniğine uymayan düzenlemeler yapılmasına gerekçe oluyor. Bu tür gerekçeler kabul edilemez; ama en azından iktidar kendisinde bu hakkı görüyor. Hatta daha da kötüsü, hileli oy kullanımına bile tanık olundu.
       Yasa tekniklerine uygun çıkmayan yasalar oldu. Özel emeklilik yasasının içine, köy içme suyu projelerine sağlanacak KDV indirimleri kondu; belki de cumhuriyet tarihinde ilk kez, sadece tek bir madde, 3-4 sayfa tuttu; ilgisiz tasarılar birleştirildi.
       Artık, iktidar bu tür hilelere de başvurmamalı. Çünkü, İçtüzükte yapılan son düzenlemelerin ardından,bu tür yanlışlıklar göze daha çok çarpacak. Bütün bunlar iktidarın aleyhine daha büyük harflerle yazılacak.
       
ÇOK YASA MI ETKİN YASA MI?
       Uzmanlara göre, Türkiye’de halen 13 bin yasa yürürlükte. Belki de bu kadar çok yasanın yürürlükte olduğu bir başka ülke yok. Ama, çoğu yasa, sanki uygulanmamak için çıkarılıyor. (En bilinenleri, kapalı alanlarda sigara içme yasağı getiren yasa ile Trafik Yasası).
       Meclis’den etkin ve uygulanabilir yasa çıkarılmasını istemek bu ülkenin tüm vatandaşlarının hakkı. Bu çerçevede iktidarın, içlerinde pek çok iyi hukukçunun yer aldığı muhalefetin, an azından, bazı önerilerini de dikkate almasında yarar var.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları