Home page
Haber Menüsü


 
Piyasalar izlemede...
 
Hazine’nin 21 Şubat itfasına kadar sermaye çok risk almadan gelişmeleri izlemek istiyor. Likit pozisyonlar tercih ediliyor.
 
Burçin Mavituna
 
8 Şubat—  Yükselen O/N oranlar, fonlama baskısı yaratarak, hacmi iyice düşen bono piyasasında faizlerin yüzde 62 - 68 arasında dalgalanmasına neden oluyor. Borsada satıcılar, alıcılı günleri hisse senedi satmak için fırsat olarak görüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şubat ayında gündem ekonomide yaşanan daralma üzerine odaklanmaya başladı. Hazine’nin 21 Şubat itfasına kadar sermaye çok risk almadan gelişmeleri izlemek istiyor. Likit pozisyonlar tercih ediliyor.
       Sığ piyasada bono faizleri %64!..
       Çarşamba günü para ve sermaye piyasalarını rahatsız eden Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi hakkındaki değerlendirmesi açıklandı.
       Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi‘nin kapatılmasıyla ilgili davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın ek iddianamesinin, devam eden davayla birleştirilmesine karar verdi.
       Karar gereğince Fazilet Partisi’ne savunma hazırlamak için ek süre verilecek. Parti hakkında alınacak karar böylece ileri bir tarihe ertelenmiş oluyor. Burada yapabileceğimiz ilk değerlendirme belirsizlik ortamının devam edecek olması.
       İlk tepki olarak Çarşamba günü piyasalar bu gerçeği bono oranlarına ve borsa endekslerine yansıttı. O/N oranların yüksek seyretmesi de eklenince sığ olan bono piyasasında 11 Temmuz vadeli referans bononun faizi yıllık bileşik yüzde 68 seviyesini gördü.
       Perşembe günü, İç Tüzük değişikliği ile ilgili uzlaşmanın iyimserliği, Fazilet Partisi’nin bir süre için gündemden düşmesi ile birleşince hacimsiz ve sığ olan bono faizlerde yüzde 61 seviyelerine kadar geriledi.
       Yüzde 65 bono faizi yüzde 30 üzerinde reel getiri potansiyeline sahip. Eğer 2001 enflasyonu yüzde 22 civarında gerçekleşirse yapılan yatırımın reel getirisi yüzde 35 olacak, ama O/N oranlar yüzde 50 seviyesinde kaldığı sürece fonlama baskısı bono faizlerini yüzde 65 bileşiklere itecek.
       Önce O/N oranların aşağı gelmesi gerekiyor. Aksi halde hacimsiz piyasa Kasım ayının ürkekliğini taşıdığı için faizleri yukarıda tutarak 20 Şubat ihalesine girecek.
       Yükseliş satış getiriyor...
       IMKB-100 endeksinde 10,300 puan çok kuvvetli bir direnç oldu. Endeks 10,300 altına geriledikten sonra ikinci kez üzerine çıkmayı denedi, fakat alışlar zayıf kaldı. Yükselen faizler alıcıları iyice zayıflatıyor.
       Perşembe günü kuvvetlenmeye çalışan alışların satışlarla karşılaşması yatırımcıları iyice tedirgin etti. Günlük işlem hacminin 304 trilyon lira ile önceki günlere (200 trilyon lira civarı) göre yükselmiş olması ve alıcılı başlayan piyasanın satışlarla zayıflaması çok dikkat çekici bir gelişme. Borsa düşüş eğiliminde ve yükselişler satış fırsatı olarak kullanılıyor.
       Bireysel emeklilikte vergi düzenlemeleri Komisyon’da görüşülüyor...
       Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen, bireysel emeklilik sistemini teşvik edici vergi düzenlemelerini içeren kanun tasarısı, TBMM Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülüyor. Görüşmeleri takiben tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilecek.
       Bireysel emeklilik uygulamasının hızla uygulamaya konması Sosyal Güvenlik Sistemi üzerindeki en önemli reform sayılabilir. Burada finans kesimi kanunun başarı ile uygulanabilirliği açısından vergi teşviği ile çıkmasını istiyor. Uygulama uzun vadeli yatırımları teşvik ederek, kurumsal yatırımcıların güçlenmesini sağlayacağından finansal piyasalarda istikrarı arttırıcı etkiye sahip.
       Global telekom sektörü ciddi sıkıntılar yaşıyor…
       France Telecom, Orange’ın halka arz fiyatını, piyasa koşullarının zorluğu nedeniyle düşüreceğini açıkladı. Avrupa’nın ikinci büyük kablosuz telefon operatörü Orange’ın 22 Ocak’ta 11.5 ile 13.5 Euro olarak açıklanan halka arz fiyatı, 9.5 ile 11 Euro’ya düşürülecek. Yeni fiyat, Orange’ın piyasa değerini 45 milyar 600 milyon Euro’ya dek düşürüyor. Bu, France Telecom’un geçen yıl Orange için tahmin ettiği piyasa değerinin üçte birinden az bulunuyor.
       Türk Telekom’un özelleştirilmesinde de benzer zorluklar yaşanacak. Bu yılın özelleştirme kapsamında en önemli satış olarak kabul edilen TT, uluslarası piyasalarda yaşanan daralmadan olumsuz etkileniyor. Avrupa’da telekom sektörünün hızlı büyüme gösterdikten sonra durgunluğa girmesi telekominikasyon şirketlerinin değerini düşürüyor.
       TT’nin geçtiğimiz yıllarda hesaplanan değerinin altında satılması gerekecek. Malesef dünya piyasalarında ki daralma Türkiye’nin alehinde gelişti.
       IMF uygulanan ekonomik program kapsamında özelleştirmenin yapılmasını vurguluyor. Ancak TT’nin özelleştirilmesi bir performans kriteri veya bir şart değil. 2001 bütçesinin tutturulması için bir gereklilik.
       Hükümet’in özelleştirme için çalışması ve ekonomideki kalıcı iyileşmenin temini için özelleştirmeyi ön planda tutması, çevre şartları düşünüldüğünde bir o kadar önemli. Eğer özelleştirme çalışmaları yolunda gitmezse 2001 yılında hedeflenen yüzde 3.5 bütçe açığı daha yukarılara tırmanacak.
       Açık borçlanma yoluyla kapatılmaya çalışılacak ve faizleri yukarı itecek. Buna rağmen ekonomik program yeniden yapılandırılarak devam edebilir.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları