Home page
Haber Menüsü


Neydim ne oldum?
 
“Aile Babası”, hayatının akışı bir anda tamamen değişen Jack’in öyküsünü anlatıyor. Ama Jack sinema tarihinde tüm yaşantısı alt üst olan tek karakter değil elbette!  

 
Derleyen: Güven Kavadarlı
NTV-MSNBC
12 Şubat—  Hayat, herkeste olmasına rağmen değerini yitirmeyen bir hazinedir. İlginç bir özelliği daha vardır hayatın: Hepimizde olmasına rağmen başkalarınınkini kıskanır dururuz. Bazen kendi hayatımızın aslında ne kadar değerli olduğunu anlayabilmemiz için onun kontrolünün başkalarının eline geçmesi veya sahip olduklarımızı kaybetmemiz gerekir. Bu haftaki derlememizde hayatlarının kontrolü avuçlarının arasından kayıp giden bazı film karakterlerini ele alıyoruz. Onların sahip oldukları veya yanlış seçimler sonucu ellerinden kaçırdıkları hazineleri fark etmeleri için hep bir dış etkenin aktif rol oynadığını görüyoruz. Belki bu filmlerin kendileri de bizlere bazı şeyleri fark etmemiz için yardımcı oluyorlardır, kim bilir?

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 



       FAMILY MAN
       
       Yönetmen: Brett Ratner
       Yapım Yılı: 2000
       Kader Kurbanı: Nicolas Cage (Jake)
       Değişimin Sorumlusu: Don Cheadle (Cash)
       Nereden Nereye? Zengin bir borsa uzmanından iyi aile babasına
       Olayın Gelişimi: Materyalist işadamı Jake Campbell büyük bir duyarsızlık içinde girmeye hazırlandığı yeni yıla birkaç saat kala, bir sokak serserisi olan Cash ile tanışır. Cash aslında bir melektir ve Jake’in “ufak dağları ben yarattım, büyüklerinde de önemli payım vardır hani” havasında konuşmalarından onun iyi bir derse ihtiyacı olduğunu anlar. Jake bir sonraki sabah gözlerini yıllar önce işi uğruna terk ettiği sevgilisinin yanında açacak ve bir aile babası olmanın erdemlerini keşfedecektir.
       Ne Öğreniriz? En zengin erkek aile babası olandır.
       



       ME MYSELF I
       
       Yönetmen: Pip Karmel
       Yapım Yılı: 1999
       Kader Kurbanı: Rachel Griffiths (Pamela)
       Değişimin Sorumlusu: Kaza
       Nereden Nereye? Mutsuz bekarlıktan mutsuz evliliğe
       Olayın Gelişimi: Pamela mutsuz ve yalnız bir kadındır. Doğum günlerinden birinde eski sevgilisi Robert’a ait bir fotoğraf bulur ve eğer yıllar önce onun evlenme teklifini kabul etseydi ne tür bir yaşantısı olacağını merak eder. Geçireceği tuhaf bir kaza Pamela’nın merak ettiklerini öğrenmesini sağlayacaktır. Acaba “Davulun sesi uzaktan hoş gelir!” sözü doğru mudur?
       Ne Öğreniriz? Sadece değişiklik yapmak mutlu olmamıza yetmez.
       
       MR. DESTINY
       
       Yönetmen: James Orr
       Yapım Yılı: 1990
       Kader Kurbanı: James Belushi (Larry)
       Değişimin Sorumlusu: Michael Caine (Mike)
       Nereden Nereye? Orta derece yöneticilikten şirket patronluğuna
       Olayın Gelişimi: Larry yıllar evvel oynadığı bir beysbol maçı sırasında yaptığı hatanın tüm hayatını etkilediğine inanan sıradan bir işadamıdır. Bir gün arabası arızalanan Larry soluğu bir barda alır ve içerdeki tek müşteri olmasından istifade ederek Mike adlı barmene içini döker. Bir melek olan Mike, Larry’nin geçmişindeki hatayı düzelterek ona olası yaşantısını görme fırsatını tanır. Bu yeni yaşantısında Larry çalıştığı şirketin patronunun kızıyla evlidir yani patronlardan biridir. Yine de bu statü değişiminin mutlu olmaya yetmediğini anlaması uzun sürmeyecektir.
       Ne Öğreniriz? Kafayı geçmişe takmak sadece acı verir.
       



       SLIDING DOORS
       
       Yönetmen: Peter Howitt
       Yapım Yılı: 1998
       Kader Kurbanı: Gwyneth Paltrow (Helen)
       Değişimin Sorumlusu: Metro
       Nereden Nereye? Bu defa paralel ilerleyen iki hayat söz konusu
       Olayın Gelişimi: İşten çıkarıldığı haberini alan Helen evine dönerken zamanda paralel bir boyut açılır ve onun yaşantısının iki farklı versiyonunu izlemeye başlarız. Bu versiyonlardan ilkinde Helen son anda metroya biner ve evine erken döndüğü için işe yaramaz sevgilisi Gerry’yi başkasıyla birlikteyken yakalama şansını elde eder. Böylece onu terk ederek yeni ve mutlu bir ilişkiye başlar. Diğer versiyonda ise metroya binmeyi başaramayan Helen, eve geç döndüğü için Gerry’yi tek başına duş alırken bulur ve uğradığı ihanetlerin farkında olmaksızın kendisine yeni bir iş aramaya başlar.
       Ne Öğreniriz? Metroya binerken acele etmemiz gerekir.
       



       OVERBOARD
       
       Yönetmen: Garry Marshall
       Yapım Yılı: 1987
       Kader Kurbanı: Goldie Hawn (Joanna)
       Değişimin Sorumlusu: Yat kazası ve Kurt Russell (Dean)
       Nereden Nereye? Sosyete şırfıntısından taşralı anneye
       Olayın Gelişimi: Bir marangoz olan Dean, dolap yapmak üzere şımarık sosyete gülü Joanna’nın yatına gider. İşini bitirdiği halde parasını alamayan Dean ertesi gün zararını karşılamak için hiç ummadığı bir fırsat yakalar. Joanna bir kaza sonucu yattan düşmüş ve denizde bulunmuştur. Dean, hafıza kaybına uğrayan kadını karısı olduğuna inandırır ve birbirinden yaramaz dört çocuğuna annelik yaptırır. Kurnaz marangozun kısa bir süre devam ettirmeyi planladığı oyun gittikçe uzayacak ve hem kendisi hem de çocuklar Joanna’ya her geçen gün biraz daha bağlanacaklardır.
       Ne Öğreniriz? Bazen kafayı sağa sola vurmak iyi neticeler doğurabilir.
       



       BEING JOHN MALKOVICH
       
       Yönetmen: Spike Jonze
       Yapım Yılı: 1999
       Kader Kurbanı: John Cusack (Craig)
       Değişimin Sorumlusu: Dar bir tünel
       Nereden Nereye? Silik bir kukla oynatıcısından karizmatik bir sinema oyuncusuna
       Olayın Gelişimi: Tüm yeteneğine rağmen bir türlü kendisini ispat etme fırsatını elde edemeyen Craig, parasızlık sorununun üstesinden gelmek için kendisine bir şirkette dosyalama işi bulur. Bir gün çalışırken dosya dolaplarından birinin arkasında saklanmış bir tünel bulur ve nereye gittiğine merak eder. Tünel, içine girenleri kısa bir süre için ünlü sinema oyuncusu John Malkovich’in beynine götürmektedir. Kendi hayatında istediklerine ulaşamayan Craig, aşık olduğu kadına ve özlemini çektiği kariyere erişebilmek için Malkovich’in beynini ele geçirmeye karar verir. Artık Craig geri kalan yaşantısını Malkovich’in bedeninde devam ettirecektir. Ta ki kontrolünden çıkana kadar.
       Ne Öğreniriz? Başkalarının sırtından sonsuza kadar geçinemeyiz.
       



       THE DEVIL’S ADVOCATE
       
       Yönetmen: Taylor Hackford
       Yapım Yılı: 1997
       Kader Kurbanı: Keanu Reeves (Kevin)
       Değişimin Sorumlusu: Şeytanın ta kendisi
       Nereden Nereye? Narsis bir avukattan şeytanın oğulluğuna
       Olayın Gelişimi: Kendini beğenmiş avukat Kevin, suçlu olduğunu bile bile savunduğu bir adamın mahkemesine verilen ara sırasında, tuvaletteki musluğun başında ne yapması gerektiğine karar vermeye çalışır. Adamı kurtarmaya karar veren genç ve hırslı avukat, son derece hızlı gelişen olaylar sonucu kendini New York’un en büyük avukatlık şirketlerinden birinin ortağı olarak bulur. Bir süre sonra ise bu hızlı yükselişinin babasının şeytan olmasından kaynaklandığını öğrenir. Şeytana pabucunu ters giydirecek olan Kevin, tüm yaşadıklarından sonra kendini bir anda yine musluğun başında düşünür vaziyette bulacak ve bu defa alacağı karar eskisinin tam tersi olacaktır. Yine de şeytanın pes etmeye niyeti yoktur.
       Ne Öğreniriz? Karakterimiz değişmedikçe olayların akışı değişse de netice aynı olur.
       



       FLUKE
       
       Yönetmen: Carlo Carlei
       Yapım Yılı: 1995
       Kader Kurbanı: Matthew Modine (Thomas)
       Değişimin Sorumlusu: Kaderin cilvesi
       Nereden Nereye? İnsanlıktan kuçuluğa
       Olayın Gelişimi: Tam bir işkolik olan Thomas, yine uzun uzadıya çalıştığı bir akşam ortağı ile tartıştıktan sonra eve dönerken trafik kazası geçirir ve hayata gözlerini yumar. Yukarıda yapılan bir ayarlama sonucu dünyaya köpek olarak dönen Thomas, aslında olması gerekenin aksine eski yaşantısının hatıralarını taşımaktadır. Hemen ailesini aramaya başlayan Thomas, bir yandan da yeni edindiği arkadaşlarından köpek olmanın kurallarını öğrenecektir.
       Ne Öğreniriz? Hazır fırsatımız varken sevdiklerimize zaman ayırmalıyız.
       



       PLEASANTVILLE
       
       Yönetmen: Gary Ross
       Yapım Yılı: 1998
       Kader Kurbanı: Tobey Maguire (David) ve Reese Witherspoon (Jennifer)
       Değişimin Sorumlusu: Don Knotts (TV tamircisi)
       Nereden Nereye? Bir TV dizisi hayranlığından o dizinin parçası olmaya
       Olayın Gelişimi: David, kendi yaşantısında yakalayamadığı mutlu aile ortamını eski ve siyah-beyaz bir TV dizisi olan “Pleasantville”de bulan bir gençtir. Bir akşam kız kardeşi Jennifer ile yaptığı bir tartışma sonucunda televizyonun uzaktan kumandası kırılınca, aniden kapılarını gizemli bir tamirci çalar. Yaşlı adamın verdiği yeni kumanda iki kardeşin, dizinin çocuk kahramanlarının yerlerine geçmelerine neden olur. Böylece David eksikliğini hissettiği güven ve huzur ortamını yakalamayı başaracaktır. En azından bir süreliğine!
       Ne Öğreniriz? İfade özgürlüğü olmadan hayatın bir anlamı yoktur.
       



       TRUMAN SHOW
       

       Yönetmen: Peter Weir
       Yapım Yılı: 1998
       Kader Kurbanı: Jim Carrey (Truman)
       Değişimin Sorumlusu: Teknik aksaklıklar
       Nereden Nereye? Bilinçsiz şov kahramanlığından bilinçli sade vatandaşlığa
       Olayın Gelişimi: Doğumundan itibaren büyük bir televizyon şovunun başrol oyuncusu olarak yetiştirilen Truman, çevresindeki her şeyin sahte olduğundan habersiz şekilde yaşantısını sürdürmektedir. Fakat aslında devasa bir set olan kasabada bazı teknik sorunların baş göstermesiyle beraber, Truman yavaş yavaş gerçeklerle yüzleşmeye başlar. Tüm dünyanın sevgilisi olduğundan habersiz şekilde sürdürdüğü yaşantısında, yönetmenin elindeki bir piyondan başka bir şey değildir.
       Ne Öğreniriz? Şöhretin bir bedeli vardır.
       



       INVASION OF THE BODY SNATCHERS
       
       Yönetmen: Don Siegel
       Yapım Yılı: 1956
       Kader Kurbanı: Tüm insanlar
       Değişimin Sorumlusu: Uzaydan gelen tohumlar
       Nereden Nereye? İnsandan insanımsılığa
       Olayın Gelişimi: Küçük bir kasaba doktoru olan Miles (Kevin McCarthy) son zamanlarda kendisine gelen ilginç bir şikayeti araştırmaya başlar. İnsanlar çevrelerindeki bazı kimselerin kendileri gibi davranmadıklarını iddia etmektedirler. Araştırmalarını sürdüren Dr. Miles bir süre sonra bunun nedeninin uzaydan gelip insanların kopyalarını çıkaran tohumlar olduğunu keşfeder. Bu kopyalar ortaya çıkınca orijinaller yok olmaktadır. Dr. Miles, tamamen duygularından arınmış sadece mantıklarıyla hareket eden bu kopyalara karşı insanları uyarmak için ümitsiz bir mücadeleye girişir.
       Ne Öğreniriz? Acı verseler bile duygularımızdan vazgeçmemeliyiz.
       



       THE BIRDCAGE
       
       Yönetmen: Mike Nichols
       Yapım Yılı: 1996
       Kader Kurbanı: Robin Williams (Armand)
       Değişimin Sorumlusu: Dan Futterman (Val)
       Nereden Nereye? Homoseksüellikten sahte heteroseksüelliğe
       Olayın Gelişimi: Eşcinsellerin gösteri düzenledikleri bir kulübün sahibi olan Armand, şovun baş yıldızı Albert ile birlikte yaşamaktadır. Bir gün oğlu Val evleneceğini haber verince Albert’in yaşantısı alt üst olur. Müstakbel gelininin babası son derece muhafazakar bir senatördür ve ailece tanışmak için ısrar etmektedir. Oğlunun iyiliği için bir heteroseksüel gibi davranmak zorunda olan Albert, kılık kıyafetinden evinin dekoruna kadar her şeyi yeniden elden geçirir. Ama bu rolü oynamak sandığı kadar kolay olmayacaktır.
       Ne Öğreniriz? Her zaman her yerde kendimiz olmalıyız ve ailemizden asla utanmamalıyız.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları