Home page
Haber Menüsü


Coşan kararnamesine tepki
Avustralya‘da geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Esat Coşan ve damadının Süleymaniye Camii bahçesine gömülmesi ile ilgili kararnamenin Bakanlar Kurulu‘nda imzaya açılması, DSP Grubu‘nda bazı milletvekillerinin tepkisine neden oldu.
Ankara
AA
7 Şubat— Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Kişiler yaşarken de öldükten sonra da ayrıcalık tanınması doğru değil; Örgütlerine de ayrıcalıklı işlem yapmamak gerekir“ dedi.

   
 
       
    MSNBC News Coşan'ın cenazesi getiriliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ECEVİT: DAHA ÖNCE ALINMIŞ KARARLAR VAR
       Başbakan Bülent Ecevit, Avustralya’da geçirdiği trafik kazasında ölen “Nakşibendi lideri” Esad Coşan’ın Süleymaniye Camii’nin haziresine defnedilmesiyle ilgili imzaya açılan kararnameyi değerlendirirken, “Daha önce alınmış kararlar var. Bu da o doğrultuda bir karar” dedi. Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’ndan ayrılırken gazetecilerin Coşan hakkında hazırlanan kararnameyle ilgili soruları üzerine, “Daha önce alınmış kararlar var. Bu da o doğrultuda bir karar” yanıtını verdi.
       Devlet Bakanı Faruk Bal da gazetecilerin aynı yöndeki sorularını yanıtlarken, daha önce buna benzer kişilerin vefatı halinde, bu tür Bakanlar Kurulu kararı alınmak suretiyle belirli yerlere gömülmesine ilişkin bir usul olduğunu, o usul dahilinde bu kararnamenin hazırlandığı söyledi. Bir gazetecinin “Tarikat şeyhleri için mi?” sorusuna da Bal, “O şekilde değerlendirmemek lazım. Kamuoyunda dikkati çeken kişi olarak değerlendirmek lazım” karşılığını verdi. Bal, kararnameyi kendisinin de imzaladığını kaydetti.
       Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ise konunun Devlet Bakanı Yüksel Yalova’ya sorulmasını istedi.
       Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, aynı konudaki soruya karşılık, “Benim yaşam biçimimde, bir yerde bakanlık yapacaksam liderlerin verdiği karara uyarım. Benim içime sinip sinmemesi önemli değil. Liderler bir karar almışsa buna uyarım” dedi. Yılmaz, çelişkili bir şey yapılıp yapılmamasının ayrı bir konu olduğunu vurgulayarak, “Liderlerin bir yanlışı varsa bunu yine onlar düzeltir” diye konuştu.
        Türkiye’nin daha önemli sorunları olduğunu kaydeden Yılmaz, bir gazetecinin “Erbakan, tarikat liderlerine yemek verdiğinde sizin partiniz eleştirmişti” sözlerine karşılık, “Yemek işi ayrı, cenaze işi ayrı. Yemek verilmesini doğru karşılamıyorum. Kaldı ki, Başbakan’ın böyle bir şey yaptığı yok. Bunlar gömülmüş, ölmüş önemli değil. Toprağın altına giren adamın kimseye bir zararı yok. Hele bir bakalım...” görüşünü savundu. DSP İstanbul Milletvekili Ziya Aktaş, konunun kendisini de rahatsız ettiğini belirterek, ancak üzerinde araştırma yapmadan açıklamada bulunmak istemediğini söyledi. DSP Sivas Milletvekili Cengiz Güleç, ortaya çıkan durumu “çelişki” olarak nitelendirdi. DSP Bursa Milletvekili Ali Arabacı, “Böyle bir şeyin doğruluğunu savunmak yersiz. Ama aynı durum Yusuf Bozkurt Özal için de yapıldı. O zaman da tepki göstermek gerekirdi” dedi.
       
KADIN MİLLETVEKİLLERİNİN GÖRÜŞÜ
        DSP İzmir Milletvekili Güler Aslan, konuyla ilgili sorulara, “Bir yerde bu konuya (dur) demek gerekli. Bu kararı desteklemiyorum. Yanlışlık var” görüşünü ifade etti. DSP Bilecik Milletvekili Sabahat Vardar da Coşan ve damadının Süleymaniye Camii bahçesine gömülmesine izin verilmesini kişisel olarak desteklemediğini vurguladı. DSP İstanbul Milletvekili Perihan Yılmaz, yapılanının “ayrıcalık” olduğunu belirterek, “Herkesin bir yeri var. Gidip bir türbe yapsın, oraya gömülsün. Geleneklerimize pek uymuyor. Ayrıca devlet adamı değil. Aşırı istekten dolayı böyle bir karar verilmiştir” diye konuştu.
       
İP: CUMHURİYET’E KARŞI SUÇ
       İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın, Avustralya’da yaşamını yitiren Esad Coşan’ın Süleymaniye Camii bahçesine gömülmesi ile ilgili kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmasıyla, hükümet üyelerinin cumhuriyete karşı suç işlediklerini savundu.
        Yalçın, İP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, 677 sayılı “Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun”un Anayasa güvencesinde ve yürürlükte olduğunu belirtti.
        Hükümet’in 677 sayılı kanuna karşın, bilinçli olarak suç işlediğini öne süren Yalçın, şunları söyledi: “Hükümetin üyeleri cumhuriyete karşı suç işlemektedir. Bu, cumhuriyete ihanettir. Esad Coşan’ı değil, cumhuriyeti Süleymaniye’ye gömmek istemektedirler. Gerçekten tarikat varsa, cumhuriyet yoktur. Cumhuriyet insanları kulluktan kurtarmış, Ortaçağ karanlığını süpürmüştür.”
        “Medya’nın toplumu Türkiye’nin bir tarikatler ülkesi olmaya alıştırdığını” ifade eden Yalçın, Coşan’ın Süleymaniye’ye gömülmesinin tarihsel yapılara karşı da görgüsüz bir saldırı olacağını kaydetti. Yalçın, cumhuriyet savcılarını göreve çağırarak, “Hükümetin imzaya açtığı kararnamenin yürürlüğünün durdurulması için yasal teşebbüslerde bulunacağız” diye konuştu.
       
ADD DAVA AÇACAK
       Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanlığı ile Türk Hukuk Kurumu Başkanlığı’nın, “Nakşibendi lideri” Esad Coşan ile damadının Süleymaniye Camii mezarlığına defnine ilişkin kararnamenin iptali için dava açacakları bildirildi. ADD Genel Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Coşan ve damadının defnine ilişkin kararnamenin iptali için, ADD ve Türk Hukuk Kurumu başkanlıklarının dava açma kararı aldıkları belirtildi.
       İşçi Partisi’nden (İP) yapılan yazılı açıklamada da İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın’ın, yarın, hükümet üyeleri hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağı kaydedildi. Başbakan Bülent Ecevit, TBMM’de gazetecilerin soruları üzerine, konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının, tüm bakanlar tarafından imzalandığını ifade etmişti.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları