Home page
Haber Menüsü


Eski paralar şarap gibi
Tedavülden kaldırılan kağıt paralar, tıpkı şarap gibi eskidikçe kıymete biniyor
Ankara
AA
4 Şubat— Koleksiyoncuların tedavülden kaldırılmış eski kağıt paralara ödediği değer, 3 bin 500 dolara kadar ulaşıyor

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kullanıldıkları dönemlerde enflasyona yenik düşerek tedavülden (dolaşımdan) kaldırılan eski paralar, günümüzde dolar üzerinden işlem görüyor. Eski kağıt paraların değeri tıpkı şarap gibi eskidikçe artıyor.
       Bugüne kadar geçilen yedi emisyon döneminde çıkarılan ve tedavülden kaldırılmış kağıt paralar, bin ile 3 bin 500 dolar arasında değişen değerlerden el değiştiriyor.
       Belirlemelere göre, kolleksiyoncularda birinci emisyon dönemine ait, kağıt paralara 40 dolar ile 3 bin 500 dolar arasında üçüncü emisyona dönemine ait paralara ise 100 ile 2 bin 500 dolar arasında değer biçiliyor.
       Koleksiyoncularda, dördüncü emisyon dönemine ait kağıt paralar 200 ile 800 dolar arasında, beşinci emisyon dönemine ait kağıt paralar ise 110 ile bin dolar arasında değişen fiyatlarla meraklılarına sunuluyor.
       Günümüze yakın zamanlarda çıkarılan ve pek çok kişi tarafından kolaylıkla anımsanabilecek, altıncı emisyon dönemine ait paralar ise 60 ile bin 100 dolar arasında satılıyor.
       İçinde bulunduğumuz yedinci emisyon dönemine ait kağıt paralar da özelliklerine göre 1 dolar ile 400 dolar arasındaki fiyatlarla el değiştiriyor.
       Kimi paralara ise değer biçilemiyor ve ödenecek miktar pazarlığa bırakılıyor. Bu paraların değeri çoğu zaman ne kadar eski ve ne kadar temiz olduğuna göre ölçülüyor.
       
ESKİ PARALAR VE DEĞERLERİ
       
Birinci emisyon paraları: Tamamı İngiltere‘de bastırılan birinci emisyon dönemi paralarından 1 lira, 40 dolar ile 300 dolar arasında alıcı buluyor.
       Ön yüzünde Meclis Binası ve karabasanla çift süren bir köylünün, arka yüzünde ise Başbakanlık Binasının bulunduğu 1 lira, dönemin Maliye Bakanı Abdulhalık Renda imzasını taşıyor.
       Yine aynı döneme ait 50 lira, 300 dolar ile 2 bin 500 dolar arasında alıcı buluyor. 1948 tarihinde dolaşım değerini tamamen kaybeden 50 lirada kahverengi ve zeytin yeşili hakim renk olarak kullanılmış.
       Birinci emisyon döneminin sarı renkli 500 lirası da minimum 3 bin 500 dolardan alıcı bulurken, çok temiz ve çil olanlarına değer biçilemiyor ve nadir ibaresi kullanılıyor.
       Yine İngiltere‘de bastırılan ve 1939 yılında tedavülden çekilen 1000 lira için ise hiç bir değer tahmini yapılamıyor.
       İkinci emisyon paraları: İkinci emisyon paralarından 2,5 lira 225 dolar, 5 lira 300 dolar, 10 lira 700 dolar, 50 bin lira 100 dolardan alıcılara sunuluyor.
       Üçüncü emisyon paraları: Bu döneme ait İsmet İnönü portreli ve eflatun renkli 50 liralar, 100 ile bin 100 dolar arasındaki fiyatlarla el değiştiriyor.
       Amerikada bastırılan, 500 liralar da 650 dolar ile 2 bin 500 dolar arasında değişen fiyatlarda değer biçiliyor.
       Yine bu dönem paralarından 1000 liranın temizi için, 2 bin 500 dolar değer biçilirken çok temiz ve çil olanlara değer biçilemiyor.
       
YAKIN ZAMAN PARALARI
       
Yakın zamanlarda çıkarılan altı ve yedinci emisyon dönemi paraları ise önceki dönem paraları kadar rağbet görmüyor. Bunların satış fiyatları ise şöyle:
       Altıncı emisyon paraları: 1983 tarihinde Banknot Matbaası tarafından bastırılan ve Osman Şıklar ile İbrahim Kurt imzalarını taşıyan 50 liraya, 60 ile 400 dolar arasında değer biçiliyor.
       Yine aynı dönemde çıkarılan ve zeytin yeşili ile mavi rengin kullanıldğı 500 liralar, 125 dolar ile bin 100 dolar arasında değişen fiyatlarda alıcı buluyor.
       Altıncı emisyon paralarından 1000 lira ise, ön yüzünde Atatürk Portresi arka yüzünde İstanbul Boğazını taşıyor ve bu mor renkli para 100 ile 750 dolar arasında alıcıların beğenisine sunuluyor.
       Yedinci emisyon paraları: İçinde bulunduğumuz dönem olan yedinci emisyon dönemine ait paralara ise en çok 400 dolar kıymet biçiliyor.
       Bu dönem kağıt paralarından 100 liranın temiz ve çok temiz olanı için bir değer tespit edilmezken, çil satış fiyatı olarak 1 dolar belirlenmiş.
       Bu dönemin en yüksek fiyatlı parası 400 dolardan alıcı bulan 50 bin lira. Dr. Rüştü Saraçoğlu ve Dr. Ercan Kumcu imzasını taşıyan 50 bin lirada hakim olarak yeşil renk kullanılmış ve kıymetini tamamen kaybedeceği tarih olarak 2009 yılı belirlenmiş.
       Halen kullanmakta olduğumuz, 1 milyon lira ise 10 ile 20 dolar arasında değişen fiyatlarla meraklılarına sunuluyor.
       Sarı ve kahverengi tonlarındaki 5 milyon lira da 15 ile 200 dolar arasında el değiştiriyor. 10 milyon liranın fiyatı ise 20 ile 30 dolar olarak belirlenmiş.
       
KOLEKSİYONCULAR NE DİYOR?
       
Para Koleksiyonculuğu konusunda Erkul Para ve Pul Galerisi sahibi Mustafa Erkul, eski paraların değerini İstanbul‘da Nümizmatik Derneği tarafından belirlendiğini ve kendilerinin alışını yaptıkları paralardan ancak yüzde 25 pay alabildikleri söyledi.
       Bu paraların ellerine geçmemesinden yakınan Erkul, “Bu paraları bulamıyoruz ki satalım“ dedi. Birinci emisyon dönemi paraları için “1927 yılında bastırılan ve Cumhuriyetin ilk paraları olan paralar en değerli paralardır“ diyen Erkul, bu paraların Türkiye‘de üç koleksiyoncuda bulunduğunu kendilerinde olmadığını belirtti.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları