Home page
Haber Menüsü


 
Tedirginlik faizi yükseltti
 
IMF’nin yapısal reformlar konusunda ısrarı ve özelleştirmenin sıkıntı sinyalleri Cuma günü faizi yukarı itti. Şubat ayı tedirgin başladı. Daralan ekonomi artan işsizlik ile harcamalarda ciddi daralma yaşanacağını işaret ediyor.
 
Burçin Mavituna
 
2 Şubat—  IMF’nin yapısal reformlar konusunda ısrarı ve özelleştirmenin sıkıntı sinyalleri Cuma günü faizi yukarı itti. Şubat ayı tedirgin başladı. Daralan ekonomi artan işsizlik ile harcamalarda ciddi daralma yaşanacağını işaret ediyor. Borsada ve faizlerde artan belirsizlik ile yatay hereketler devam ediyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       IMF ile masada yaptığımız anlaşmanın uygulamada da gerçekleştirilmesi lazım. IMF, yapısal reformlar konusunda ısrar edeceğini “Elektrik Yasası”nın kanunlaştırılmasını ikinci kredi dilimi için şart olarak ortaya koyarak gösteriyor. Şubat ayının sıkışık gündeminde yasama konusunda acele edilmesi gerekecek. Meclis gündeminin son günlerde partiler arası olaylara kilitlenmesi, yasamada problem olma endişesini düşündürerek piyasaları rahatsız etti. Diğer taraftan, özelleştirmede yaşanabilecek problemlerin bütçe finansmanını olumsuz etkileyecek olması yatırımcıları dikkatli olmaya yöneltiyor. Eğer, Türk Telekom ve Türk Hava Yolları’nın planlanan özelleştirmelerinde ertelemeler yaşanırsa, bütçe dengeleri borçlanma ile tutturulmak zorunda kalınır. Bu durum bütçe ıslahı kalıcı olarak sağlanmadığı için faizleri tekrar yükseltici etki yapabilir.
       
       Faiz, tedirginliği satıyor. % 55 aşıldı...
       Perşembe günü Anayasa Mahkemesi’nin yaptığı açıklamada Fazilet Partisi’nin “ihtar” isteği reddedilirken daha önce delil olarak sunulan video kasetlerin dava iddianamesinden sonra kaydedildiği için delil kabul edilemeyeceği kararı verilmesi ertesi gün valörlü bonolara hafif alış getirmiş ve Cuma valörlü işlemlerde faiz 51.60 seviyesine gerilemişti. Malesef, Cuma günü özelleştirme ile ilgili tedirginlik verici gelişmeler bu oranların kalıcı olmasını engelledi. Merkez Bankası’na döviz satışları devam etmesine rağmen IMF ve özelleştirme haberleri bonoya satıcıları getirdi. Cuma günü aynı tedirginlik TL talebini arttırdığı için O/N oranlar yükselerek yüzde 41.63 olarak oluştu. Merkez Bankası’na piyasa kapanışına yakın gelen 162 milyon dolarlık satış TL’yi rahatlatmadı. Bono faizlerinde 11 Temmuz valörlü bononun yıllık bileşik faizinin yüzde 55.90 seviyesine yükselmesi dikkat çekici. Pazartesi günü Cumartesi açıklanacak Ocak ayı enflasyon verilerini dikkate almakta zorluk çeken bir piyasa ile karşılaşabiliriz. Zira TEFE için 2.2 ve TÜFE için 2.5 beklentileri (CNBC-e anketi sonuçlarına göre) iyice kabul gördü. Dikkatler daha çok özelleştirme ve IMF ile ilişkilere dönüyor. Ancak beklentilerden daha düşük olabilecek enflasyon verileri satın alınabilir.
       
       Borsada sıkışma devam ediyor...
       Cuma günü, Fazilet Partisi ile oluşan iyimserliğin alıcıları hareketlendirmesi, İMKB-100 endeksi 11,000 puanı aşamayınca uzun sürmedi. Bonolarda yaşanan tedirginlik borsayada yansıdı ve tekrar 224 trilyon lira işlem hacmi ile borsa yatay kaldı. Daralan işlem hacimleri ve 11,000 puan ile 10,300 puan arasına sıkışan endeksin bu aralığın dışına çıkma isteği önümüzdeki hafta artacaktır. Tedirginlik, aşağıdaki garafikte görülen 10,300 destek seviyesinin kırılmasına ve Şubat ayının satıcılı başlamasına neden olabilir. Tersine yukarı hareketin yaşanması için yatırımcılar özelleştirmedeki gelişmelere, Fazilet Partisi’nin davasına, belki de en önemlisi hükümetin yasama sisteminin performansına dikkat edecekler.
       Şubat ayında bankacılık reformları ve sosyal hayatımızı yakından etkileyecek toplu iş sözleşmelerinin görüşmeleri de piyasaları etkileyecek. Faizlerin seyrini de 21 Şubat itfasına karşılık Hazine’nin borçlanma performansı çizecek. Şubat zor ve kilit bir ay...


       
       Tasarruf eğilimi artıyor...
       
Türkiye’de reel sektör 2000 yılı son çeyreğinden başlayarak daralmaya başladı. Kasım ayında likidite krizinin etkisi ile daha da dikkat çekici bir hıza ulaştı. Bu yıl ekonomideki daralma sokağa yansımaya devam ediyor. Aynı Amerika ve Avrupa’da yaşandığı gibi şirketler maliyetlerini daraltmak için insan gücü tasarrufuna yöneliyor. Yeniden yapılanma projelerinde çok sayıda çalışan işini kaybediyor. Yani bu sene işsizlik tırmanıyor. Bankacılık sektörünün içinde bulunduğu sorunlar ve teknoloji yatırımlarının bir süre durması çok sayıda beyaz yakalı işsizi sokağa dökmeye başladı. Hatta bankacılık sektöründe işsizliğin dahada artması bakleniyor. Bu gelişmelereden çıkaracağımız sonuç işsiz kalan kesimin tüketme kapasitesi yokolurken, çalışan kesimlerin de tassarruf eğiliminin artacağıdır. Düşen talepler ekonomiyi daha da daraltabilir. Enflasyonun düşmesine yardımcı olur ama kalıcı bir düşüş yaratmaz, çünkü tasarruf tekrar harcamaya dönüşünce enflasyon olarak karşımıza çıkar. Piyasaları zorlayıcı bir durum..
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları