Home page
Haber Menüsü


Barış Manço mezarı başında anıldı
 
Ünlü sanatçı için Kanlıca Mezarlığı’ndaki kabri başında ailesi ve sevenleri tarafından anma töreni düzenlendi   Barış Manço
Barış Manço
 
İstanbul/Ankara
AA
1 Şubat —  Ünlü sanatçı Barış Manço, ölümünün 2. yıldönümünde mezarı başında anıldı. Kanlıca Mezarlığı’ndaki kabri başında yapılan anma töreninde, ilk önce dualar okundu. Duaların okunmasının ardından konuşan Türkiye Barış Manço Sevenler Birliği Başkanı Serkan Hacıömeroğlu, sanat camiasının anma törenine katılmamasını eleştirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ölünceye kadar Barış Manço için çalışacaklarını ifade eden Türkiye Barış Manço Sevenler Birliği Başkanı Hacıömeroğlu, özellikle televizyon haberlerinde Manço’nun sanatçı kişiliğine yer verilmemesini de eleştirdi. Hacıömeroğlu, “Biz de bugün burada olmayan sanat camiasının ne yaşamlarında, ne de ölümlerinde yanlarında olmayacağız” dedi. Hacıömeroğlu daha sonra, sanatçı için yazdığı şiiri okudu. Anmaya katılan Füsun Önal da, “Eskiden bizler az sanatçıydık. Bugün yüzlerce, binlerce kendilerine ‘sanatçıyım’ diyen var. Ancak burada bu camiayı temsil eden bir tek ben varım. Bunun hem ezikliğini, hem sevincini yaşıyorum” şeklinde konuştu.
       Barış Manço Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Volkan ise sanatçının Kosova’da barış ortamının sağlanmasını çok arzu ettiğini hatırlatarak, “Kosova’dan gelen bizler, halkımızın sevgilerini sunuyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Manço’nun mezarına kırmızı kanafil bırakıldı ve katılanlara tatlı ikram edildi.
       
BARIŞ MANÇO UNUTULMADI
       
       Barış Manço’nun eşi Lale Manço, basın mensuplarının sanatçıların anmaya katılmamalarıyla ilgili sordukları sorular üzerine şunları söyledi:
       
       “Barış Manço unutulmuş değil. Sanatçı dostlarının burada olmaması unutulduğu anlamına gelmiyor. Sevenleri, ona değer verenler, çocuklar, gençler her zamanki gibi buradaydı. Hem burada sadece sanatçılar değil, sanatçıya sahip çıkması gereken müesseseler de yoktu. Kimseyi suçlayamam. Çalışıyorlar... Doğrudan doğruya niye yoklardı diyemem”
       
       Lale Manço, Türkiye Barış Manço Sevenler Birliği Başkanı’nın konuşmasıyla ilgili olarak da, “Bu kadar yürekli, cesur konuşması hoşuma gitti. Özgür düşüncelerini dile getiren gençlerin bu davranışı beni şaşırttı” diye konuştu. Lale Manço, çocukları Doğukan ve Batıkan’ın yurdışında eğitim gördükleri için anmaya katılamadıklarını ifade etti. Anmaya, sanatçının yakınlarının yanısıra Kurtalan Ekspres ile Barış Manço’yu seven gençler ve çocuklar da katıldı.
       
ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK
       
       Moda Camii’nde 2 Şubat günü yatsı namazının ardından okutulacak mevlidin yanı sıra, Taksim’deki Metro Sergi Salonu’nda 20 Ocak tarihinde açılan ve Barış Manço’nun yaşamı boyunca kullandığı takıları, sahne kıyafetleri, plakları ile aldığı ödüllerin yer aldığı sergide 3 Şubat’ta Kurtalan Ekspres üyeleri bir konser verecek. Sanatçıyla ilgili barkovizyon gösterisinin yapılacağı sergi, 4 Şubat’ta Darüşşafaka Eğitim Kurumu öğrencilerinin gösterisiyle son bulacak. Öte yandan, sanatçının toprağa verildiği gün olan 3 Şubat’ta, Manço’nun Moda’daki evinde Kadıköy Belediyesi’nin katkısıyla bir konser düzenlenecek.
       
TÜRK-JAPON VAKFI’NDAN TÖREN
“Türkiye’nin kültür elçisi” ödülüne değer görülen sanatçı Barış Manço, ölümünün ikinci yılında, Türk-Japon Vakfı’nca düzenlenen törenle anıldı.

       
       “Türkiye’nin kültür elçisi” ödülüne değer görülen sanatçı Barış Manço, ölümünün ikinci yılında, Türk-Japon Vakfı’nca düzenlenen törenle anıldı. Vakfın kültür merkezindeki törene, Manço’nun eşi Lale Manço’nun yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay ve çok sayıda seveni katıldı. Vakıf Başkanı Cafer Tayyar Sadıklar, yaptığı açılış konuşmasında, 200’den fazla bestesi bulunan Manço’nun rakamlarla ve kelimelerle anlatılamayacağını belirterek, “O, uluslararası, eşine az rastlanır nitelikte gerçek bir sanatçıydı” dedi.
       Manço’yu “modern Çelebi” olarak betimleyen Sadıklar, sanatçının Türk-Japon dostluğu için verdiği emeğe dikkati çekti. Sadıklar’ın konuşmasının ardından yapılan bir sinevizyon gösterisinde de Manço’nun Japonya’da verdiği konserden ve yaşamından kesitler sunuldu. Ardından Devlet Bakanı Çay, Barış Manço’nun, Türk kültürünün dünyaya tanıtılması adına yaptığı çalışmalara dikkati çekerek, “Türkiye’nin ve Türk kültürünün tüm güzelliklerini dünyaya tanıttı, kendisini rahmetle anıyoruz” diye konuştu. Lale Manço da böyle bir gecenin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tüm katılımcılara teşekkür etti.
       Törenin ilk bölümünde, Emine Gürsel yönetimindeki vakfın sanat müziği korosu, Muhayyer Kürdi, Acem Kürdi ve Nihavend makamında şarkılar seslendirdi. İkinci bölümde ise yaşları 7-67 yaş arasında değişen vakıf üyelerinden kurulu “7’den 67’ye özel koro”, Barış Manço’nun klasikleşen, dillerden düşmeyen şarkılarını seslendirildi. Japonya Büyükelçisi Shigeo Takenaka ve Sadıklar, birinci bölümün sonunda Samanyolu, ikinci bölümün sonunda da Dağlar Dağlar adlı şarkıları sahneye çıkarak, salondaki izleyiciler eşliğinde söylediler.
       
MANÇO’YU ANAN TEK KURUM
       
       Lale Manço gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bu yıl Barış Manço’yu anan tek kurumun Türk-Japon Vakfı olduğunu vurguladı. “Bu noktada Barış’ın bir Devlet Sanatçısı olduğunu hatırlatmak gerekiyor” diyen Manço, hiç kimseden de beklentileri olmadığını, sevenleriyle birlikte onu her zaman anmaya çalıştıklarını belirtti. Sanatçı adına bir de vakıf kurma girişimleri olduğunu belirten Lale Manço, hayranları ile Manço’yu yaşatmak için yaptıkları çalışmaları anlattı. Manço, ayrıca, cumartesi günü bir grup gencin, Moda’daki evlerinin balkonunda konser vereceğini sözlerine ekledi.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları